Vietnamese loempia's
bereiden
Ingrediënten
- 40 g mihoen
- ¼ komkommer, geschild
- 1 wortel, geschrapt
- 1 krop little gem of Romeinse sla
- 150 g gekookte jumbogarnalen
- 12 velletjes rijstpapier, 16 cm
- handvol taugé
- 2 eetlepels verse munt
- 2 eetlepels verse koriander
- 12 stengels bieslook
- voor de dipsaus
- 1 rode peper
- 1 grote teen knoflook
- 1 royale eetlepel palm- of basterdsuiker
- sap van 1 limoen
- ½ eetlepel vissaus
- ½ eetlepel rijstwijnazijn
- 1 eetlepel gezouten pinda's, gehakt
Bereiden
Maak als eerste de dipsaus. Snijd de rode peper doormidden, verwijder de zaadjes en hak het vruchtvlees fijn. Hak de knoflook en wrijf met een vijzel tot een fijne pasta. Meng alle ingrediënten voor de dipsaus in een kommetje tot een egaal mengsel. Proef en voeg desgewenst meer vissaus of suiker toe. Laat de smaken intrekken terwijl je de loempia's bereidt.
Zet alle ingrediënten voor de loempia's klaar. Leg de mihoen in een kom, giet er kokend water over en laat 5 minuten wellen. Snijd de komkommer, wortel en sla in kleine reepjes. Snijd de garnalen in de lengte doormidden om ze iets dunner te maken. Laat de mihoen goed uitlekken op keukenpapier.
Neem steeds één velletje rijstpapier per keer en laat dat 1 minuut weken in warm water tot het zacht is. Haal het voorzichtig uit het water en laat kort uitlekken op een schone theedoek. Leg het rijstpapier op het werkblad, snijd de mihoen in kleine gelijke stukjes en leg een stapeltje mihoen in het midden van het rijstpapier. Laat de randen vrij. Leg wat groente, garnalen en kruiden op de mihoen. Vouw één kant van het papier over de lengte van de vulling, vouw dan de korte kanten dicht en rol het bundeltje vervolgens strak op. Leg de loempia op een schaal met de naad naar beneden.
Herhaal dit met de overige vellen rijstpapier en ingrediënten. Serveer met de dipsaus.
Tips
In de meeste Aziatische toko's kun je rijstpapier vinden - ook wel banh trang genoemd (niet te verwarren met wontonvelletjes). Als je geen tijd hebt om de dipsaus te maken, kun je deze lichte, frisse loempia's ook prima serveren met hoisinsaus.
Kookboek
Het recept 'Vietnamese loempia's' is afkomstig uit het kookboek...
Een tafel vol kleine hapjes
Annie Rigg
'Een tafel vol kleine hapjes' staat vol recepten voor heerlijke hapjes of juist één groot gerecht dat je met familie en vrienden kunt delen. Van mini-pizzaatjes tot Vietnamese... lees verder
© Uitgeverij Becht