Calamares met gebakken kerstomaatjes
bereiden
Ingrediënten
- 200 g calamares met kop (kleine of middelgrote exemplaren)
- 6 eetlepels olijfolie
- 200 g kerstomaatjes
- 1 sivri-peper (Turkse peper)
- 4 lente-uien
- 30 g ingemaakte citroenen
- 1 teentje knoflook
- 10 blaadjes munt
- 20 blaadjes koriander
- 50 g Griekse yoghurt
Bereiden
Maak de calamares schoon. Snij de inktvistubes aan een van de openingen helemaal tot aan de punt open. Leg ze op een plank met de binnenkant naar boven. Maak met een mes eerst een inkeping over de lengtezijde, daarna over de breedtezijde (snij ze dus niet door), zodat er een roostertekening ontstaat. Doe de ringen samen met de kleine koppen in een kom en meng ze met zout en 5 eetlepels olijfolie. Laat ze eventjes in deze marinade staan.
Verwarm de oven voor op 220 °C (hete lucht). Leg de kerstomaatjes op een bakplaat of in een ovenschaal. Besprenkel ze met 1 eetlepel olijfolie en bak ze 15 minuten in de oven.
Ontdoe ondertussen de sivri-peper van zijn pitjes en snij hem in dunne ringetjes. Maak de lente-uien schoon, snij de witte delen in dunne ringetjes en de groene delen in grote stukken van 3 à 4 cm. Hak de ingemaakte citroen fijn. Snij de knoflook fijn.
Verhit een zeer grote, zware pan op zo hoog mogelijk vuur, totdat hij gaat roken (voorzichtig dus, want dan is hij zeer heet!). Leg de calamares in de pan met de ingesneden zijde naar onder: ze mogen elkaar niet raken of overlappen. Leg daarna ook de koppen erbij. Bak ze ca. 2 minuten op hoog vuur, totdat de calamares goudbruin zijn (als gevolg van het bakken rollen de tubes zich op).
Bak de witte delen van de lente-uien mee. Voeg daarna de kerstomaatjes en de sivri-peper toe en bak ze 30 seconden mee. Voeg vervolgens na elkaar de knoflook, de citroen, het groen van de lente-uien en de kruiden toe, en meng telkens alles even door elkaar. Giet er ten slotte 2 eetlepels water bij en schraap met een houten pollepel de tubes die zijn aangebakken los van de bodem (het aroma van de gebakken inktvis kan zich zo met de andere ingrediënten verbinden; het water verdampt vervolgens als gevolg van de hitte).
Leg de calamares en tomaten op de borden en serveer ze met de Griekse yoghurt.
Tips
Qua bereiding is dit een simpel gerecht, maar de details zijn wel erg belangrijk. Ten eerste: de pan moet absoluut heet genoeg zijn, verhit hem daartoe ten minste 4 à 5 minuten op zo hoog mogelijk vuur. Ten tweede: in de pan moet genoeg ruimte zijn voor de calamares. Bak ze liever in twee etappes dan dat je er te veel in één keer bakt. Ten derde: bak de calamares niet te lang, want dan worden ze rubberachtig.
Kookboek
Het recept 'Calamares met gebakken kerstomaatjes' is afkomstig uit het kookboek...
Neni's Tel Aviv
Haya Molcho & Elihay Biran
Tel Aviv is modern, divers, kleurrijk en staat open voor invloeden van buiten. In deze stad komt de wereld samen en versmelten culturen, religies en culinaire tradities. Met sfeervolle foto's, boeiende verhalen en typische streekgerechten schetsen Haya Molcho
... lees verder © Uitgeverij Terra