Krabkoekjes met citroenmayonaise

4 personen
bereiden
wachten

waardering 7,5obv 4 waarderingen

Ingrediënten

  • 400 g krabvlees (vers, diepvries of uit blik)
  • 70 ml mayonaise
  • 1 eetlepel dijonmosterd
  • 1 ei
  • 1 theelepel gerookt paprikapoeder
  • nootmuskaat
  • sap van ¼ citroen
  • 1 theelepel worcestersaus
  • 60 g panko of paneermeel
  • handvol verse bladpeterselie, fijngehakt
  • 8 sprietjes vers bieslook, fijngehakt
  • arachideolie, om te bakken
  • 1 citroen, in partjes
  • voor de citroenmayonaise
  • 8 eetlepels mayonaise
  • rasp en sap van 1 citroen

Bereiden

Laat krabvlees uit de diepvries of uit blik goed uitlekken. Dep droog met keukenpapier.

Meng voor de krabkoekjes in een kom de mayonaise, mosterd en het ei met een garde. Voeg het paprikapoeder, de nootmuskaat, het citroensap en de worcestersaus toe en meng met een lepel. Voeg de krab toe en kneed dit tot een geheel zonder dat je het fijn maakt. Voeg de panko, peterselie, het bieslook, zout en peper naar smaak toe en meng nog een keer. Als de koekjes nog iets te nat aanvoelen, meng je er nog wat extra panko doorheen. Dek de kom af met plasticfolie en zet 2 uur in de koelkast.

Maak de citroenmayonaise door de mayonaise te mengen met het sap en de rasp van de citroen. Breng op smaak met zout en peper.

Verhit een laagje arachideolie in een koekenpan en bak de koekjes in 4-5 minuten aan beide kanten goudbruin op middelhoog vuur.

Serveer de krabkoekjes met de citroenmayonaise en de partjes citroen. Strooi er eventueel nog wat citroenrasp over.

Extra benodigd

Plasticfolie

Opmerking

'De Canadese krabben worden net als de kreeften met vallen gevangen. Die krabbenvallen zien er wel heel anders uit. De kreeft wordt gevangen met een soort krat van gaas en houten latjes. Het krat bestaat uit twee compartimenten: die worden 'de keuken' en 'de salon' genoemd. In de keuken zitten stukken vis als aas op een spies. Via een fuik kruipt een kreeft naar binnen en de keuken in. Zodra er een nieuwe kreeft binnenkomt - kreeften zijn nogal territoriaal - jaagt hij zijn voorganger via een andere fuik naar de salon. Zo komt het weinig voor dat één kreeft al het aas op eet. Bij krabben werkt het allemaal veel simpeler. De krabbenval is eigenlijk een grote, ronde, stalen kooi. Aan de bovenkant zit een flink gat. In het midden zweeft een net met aas aan een touwtje. De krabben ruiken het aas en klimmen op de val, maar voordat ze erbij kunnen, vallen ze over de rand in de kooi en kunnen er vervolgens niet meer uitklimmen.' - Bart van Olphen

Kookboek

Het recept 'Krabkoekjes met citroenmayonaise' is afkomstig uit het kookboek...

Bart's Fish Tales

In 'Bart's Fish Tales' reist Bart van Olphen de wereld over naar duurzame visserijen met vissers die op een dier- en oceaanvriendelijke manier vissen en laat hij... lees verder

© Uitgeverij Carrera

Krabkoekjes tips

Reacties op dit recept

  • Jolanda Het zal natuurlijk veel minder lekker zijn, maar zou je ook die nep crabsticks en of garnalen erdoorheen kunnen doen? Omdat ik niet altijd krab in huis heb.
    • Olaf Je mag deze krabkoekjes ook met krab uit blik of uit de diepvries maken, dus hoef je je in beginsel niet te wagen aan die nep-surimi sticks. Gewoon een paar blikjes krab in de voorraadkast zetten, naast de blikjes ansjovis en andere essentialia...
  • Maaike Ik wil dit graag tijdens de kerst tijdens een buffet serveren. Kan ik ze al van tevoren maken en invriezen?