Keralaanse gesmoorde vis van de barbecue
bereiden
Ingrediënten
- 5 tomaten
- 50 g splitkikkererwten (chana dal, o.a. toko)
- 250 ml kokosolie, plus extra om in te vetten en in te bakken
- 1 theelepel komijnpoeder
- 5 teentjes knoflook, gekneusd en grof gehakt
- 3-6 groene rawit pepers of andere groene chilipepers
- 3 eetlepels fijngehakte korianderblaadjes
- 1½ eetlepel Kashmirichilipoeder (o.a. toko), meer of minder naar smaak
- 1 theelepel chaat masala
- 1 theelepel gedroogd mangopoeder (amchoor, o.a. toko)
- 1 theelepel citroensap
- 4 x 400-500 g zilvervis (silver pomfret, o.a. toko)
- 60 verse of vers ingevroren curryblaadjes (o.a. toko)
Bereiden
Maak de barbecue klaar voor grillen boven directe hitte. Zodra de kolen met as zijn bedekt en je je hand niet langer dan 2 seconden 5 cm boven het rooster kunt houden, kun je beginnen.
Vet het rooster licht in met olie en leg de tomaten erop. Gril regelmatig kerend circa 10 minuten, tot de tomaten geblakerd zijn en een heerlijke rooksmaak hebben. Laat iets afkoelen en snijd in blokjes.
Rooster de splitkikkererwten regelmatig roerend circa 5 minuten in een grote, droge koekenpan boven middelhoog vuur, tot ze geroosterd en goudbruin zijn. Laat afkoelen op een bord.
Voeg intussen 1 theelepel kokosolie toe aan dezelfde pan en roer het komijnpoeder en de knoflook erdoor. Bak ongeveer 1 minuut, voeg dan de rawit pepers, de koriander, de geroosterde splitkikkererwten en de tomatenblokjes toe en breng zachtjes aan de kook. Voeg het Kashmirichilipoeder, de chaat masala en het gedroogde mangopoeder toe, roer goed, haal van de barbecue en laat iets afkoelen. Pureer met een staafmixer tot een gladde pasta, roer het citroensap erdoor en breng op smaak met zout.
Maak de pan schoon, zet terug boven hoog vuur en verhit de 250 ml kokosolie. Wentel de vissen door de gepureerde pasta tot ze bedekt zijn en leg in de hete olie. Bak een paar minuten, keer om en bak de vis ook aan de andere kant.
Bedruip tijdens het bakken met de rest van de pasta en schep hete kokosolie erover. Keer de vis nog een keer om en herhaal aan de andere kant. Blijf de vis met olie en pasta besprenkelen, en voeg indien nodig meer olie toe. De vis moet echt zwemmen in de hete kokosolie.
Als de vis er te lekker uitziet om nog een seconde langer in de pan te laten liggen, is hij klaar. Leg voorzichtig op een schaal, samen met eventuele pasta uit de pan, strooi de curryblaadjes erover en laat het smaken!
Extra benodigd
Staafmixer
Tip
Je kunt eventueel in de keuken de tomaten blakeren en de marinade bereiden; voeg de tomaten dan toe aan een grote, droge koekenpan en zet op hoog vuur.
Opmerking
Tenzij je vlak bij een goede Aziatische vismarkt woont, is zilverpomfret waarschijnlijk moeilijk verkrijgbaar. Deze heerlijke vis is enorm populair in Zuid-India. Ik houd van de smaak en de boterige textuur, maar als je deze vis niet in de toko kunt vinden, kun je hem vervangen door zeebaars, snapper, brasem of tongschar. Je hebt een pan nodig die groot genoeg is om alle vissen tegelijkertijd te bakken.
Kookboek
Het recept 'Keralaanse gesmoorde vis van de barbecue' is afkomstig uit het kookboek...
The Curry Guy BBQ
Dan Toombs
Dan Toombs, a.k.a. The Curry Guy, steekt het vuur aan en deelt Indiase gerechten die op de barbecue, grill of in een pan boven open vuur bereid kunnen worden. Breid je barbecuerepertoire uit en schotel je gasten verrassende Indiase gerechten voor
... lees verder © Good Cook