Italiaanse gehaktballetjes

4 personen
bereiden

waardering 7,1obv 7 waarderingen

Bevat per portie

546 kcal
54 g eiwit
32 g vet
11 g koolhydraten

Ingrediënten

  • 850 g mager rundergehakt
  • ½ middelgrote ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 eetlepels amandelmeel
  • 1 ei, licht geklopt
  • 1 eetlepel fijngesneden bladpeterselie, plus extra als garnering
  • 4 eetlepels tomatenpasta of -puree
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 140 ml groentebouillon
  • paar blaadjes basilicum
  • voor de tomatensaus
  • 1 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 2 blikjes van 400 g tomatenblokjes
  • 4 eetlepels tomatenpasta van zongedroogde tomaten

Bereiden

Maak eerst de gehaktballetjes. Kneed in een grote kom met je handen het gehakt, de ui, knoflook, het amandelmeel en het ei tot alles goed gemengd is. Doe de peterselie erbij en de helft van de tomatenpasta en meng ook dit erdoor. Rol er tussen je handen ongeveer 20 balletjes van en zet weg.

Nu de tomatensaus. Verhit de olijfolie op middelhoog vuur in een grote (braad)pan. Doe de knoflook erin en bak zachtjes een paar minuten tot de geur vrijkomt en voeg dan de tomatenblokjes en tomatenpasta toe. Roer alles goed door elkaar.

Verhit 1 eetlepel olijfolie op hoog vuur in een grote braad- of hapjespan en bak de gehaktballetjes ongeveer 1 minuut aan elke kant. Keer ze met een houten lepel tot ze rondom bruin zijn. Schenk de tomatensaus, bouillon en de rest van de tomatenpasta erbij. Draai het vuur laag en laat met het deksel op de pan 10 minuten koken. Haal het deksel eraf en laat nog 5 minuten sudderen zodat de saus iets kan inkoken.

Serveer, bestrooid met peterselie en de in stukjes gescheurde basilicum.

Kookboek

Het recept 'Italiaanse gehaktballetjes' is afkomstig uit het kookboek...

Het Paleo kookboek

'Het Paleo kookboek' van Daniel Green helpt je om een gezonde, natuurlijke levensstijl te krijgen. Dit praktische, inspirerende kookboek biedt je naast basisinformatie... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Gehaktballetjes tips

Reacties op dit recept

  • Harry Zonde van al de ingrediënten, het wordt een laf balletje gehakt. Geen vlees en geen vis.
  • Natasja Jammer dat je eerst bouillon in het rijtje zet en vervolgens 'voor de tomatensaus' ik dacht dus dat de bouillon nog bij de balletjes hoorde.