Hamburgers op z'n Japans
voorbereiden
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 35 g panko (Japans paneermeel, verkrijgbaar in de toko)
- 125 ml melk
- 400 g rundergehakt
- 100 g half-om-halfgehakt
- 3 (Japanse) lente-uien (of jonge prei), in dunne ringetjes
- 1 losgeklopt ei
- ¼ theelepel wasabipoeder
- plantaardige olie
- salade en rijst, voor erbij
- voor de teriyakisaus
- 125 ml mirin
- 125 ml sake
- 125 ml sojasaus
- 3 eetlepels fijne tafelsuiker
Voorbereiden
Strooi het paneermeel in een kom, schenk de melk erbij en laat dit mengsel 15 minuten staan, zodat het paneermeel de melk wat opneemt.
Schep het runder- en half-om-halfgehakt in een grote kom en voeg de uiringetjes, het ei, het wasabipoeder en het paneermeelpapje roe. Kneed alle ingrediënten met de handen tot een homogeen gehakt.
Verdeel het gehakt in 8 gelijke porties en maak daar hamburgers van. Dek de hamburgers af met plasticfolie en zet ze 30 minuten in de koelkast, zodat ze wat steviger worden. Haal ze even van tevoren uit de koelkast, want voor het bakken moeten ze op kamertemperatuur zijn. Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bereiden
Verwarm de olie in een grote koekenpan en bak hierin de hamburgers 10 minuten aan beide kanten (eventueel in meerdere porties, afhankelijk van de grootte van de pan). Leg de hamburgers zodra ze aan beide kanten mooi goudbruin zijn op een bakplaat en schuif die nog 10 minuten in de voorverwarmde oven, tot de hamburgers door en door gaar zijn.
Maak intussen de teriyakisaus: verwarm alle ingrediënten voor de saus al roerend op laag vuur in een steelpan tot de suiker is opgelost. Breng de saus dan aan de kook en laat hem 5 minuten iets indikken.
Serveer de hamburgers met de teriyakisaus en geef er een knapperige salade en witte rijst bij.
Extra benodigd
Plasticfolie
Kookboek
Het recept 'Hamburgers op z'n Japans' is afkomstig uit het kookboek...
Basic Japans
Jody Vassallo
'Basic Japans' is de perfecte introductie in de beginselen en hoogtepunten van de Japanse keuken. Het bevat meer dan 60 heerlijke recepten voor sushi, tempura
... lees verder © Uitgeverij Terra