Sukadelapjes met rozemarijn en raapsteelstamppotje

4 personen
bereiden

waardering 7,7obv 7 waarderingen

Ingrediënten

  • 2 x 50 g boter
  • 600 g sukadelapjes
  • 1 ui, in grove flinters
  • 3 eetlepels azijn
  • 100 ml rode wijn
  • 400 ml kalfsfond
  • 3 takken verse rozemarijn
  • 500 g kruimige aardappelen
  • 1 bos raapstelen
  • 200 ml melk

Bereiden

Verhit 50 g boter in een braadpan en braad er het vlees in aan, in twee porties; haal het uit de pan als het een mooi kleurtje heeft. Fruit de ui even in het bakvet en voeg dan de azijn, wijn, fond en rozemarijn toe. Draai het vuur laag en leg het vlees terug in de pan. Doe er zout bij, sluit het deksel en laat met een verdeelplaatje op een heel klein pitje sudderen. Het duurt waarschijnlijk een uur of 4 voor het botermals is. Zet na 2 uur het deksel iets schuin, zodat het vocht wat kan indampen.

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze gaar in water met zout.

Snijd de wortels van de raapstelen en was het blad in koud water. Slinger droog in de slacentrifuge en snijd het blad grof.

Verwarm de melk tegen de tijd dat de aardappelen gaar zijn. Giet de aardappelen af en stamp ze, of druk ze door een pureeknijper. Voeg de resterende boter toe en beetje voor beetje de melk, terwijl je roert, tot je een mooie puree hebt. Houd hem zo nodig warm op een verdeelplaatje.

Wie de rozemarijnblaadjes wil verwijderen, haalt het vlees (tijdelijk) uit de pan en zeeft de jus. Controleer op smaak.

Meng de raapsteeltjes door de puree en breng die op smaak met zout.

Leg op elk bord een dot stamppot, vlij er wat vlees op en lepel er jus over of omheen.

Opmerking

Het gebruik van fond in plaats van water en de rozemarijn zorgen voor een fantastisch geconcentreerde smaak. Stoof de sukadelapjes liefst tevoren, omdat je nooit zeker weet hoe lang het precies gaat duren.

Kookboek

Het recept 'Sukadelapjes met rozemarijn en raapsteelstamppotje' is afkomstig uit het kookboek...

52 Weekendmenu's

Volkskrant-lezers zijn er elke week weer blij mee: de weekendmenu's die elke zaterdag in het 'Volkskrant magazine' verschijnen. Goed uitgewerkte, bijzondere... lees verder

© Nieuw Amsterdam

Reacties op dit recept

  • mirjam Raapsteeltjes is een echte voorjaarsgroente ik bewaar deze voor het voorjaar en eet lekker met de seizoenen mee.