Rendang (klassiek)
bereiden
Ingrediënten
- 1 eetlepel olie met een neutrale smaak
- 1 kilo runderlap, runderrib of ander stoofvlees, in blokjes van 3 cm gesneden
- 3 stengels citroengras, alleen het witte deel, in de vijzel gekneusd
- 1 kurkumablad, gescheurd (of 3 kaffir limoenblaadjes, gescheurd)
- 2 theelepels suiker
- 400 ml kokosroom
- 100 g geraspte, verse kokos
- voor de basispasta
- 8 sjalotjes
- 6 rawits (scherpe, kleine pepertjes)
- 6 teentjes knoflook
- 3 cm galangawortel, gember en kurkuma, allemaal geschild en in dikke plakjes gesneden
- 2 theelepels zeezoutvlokken
Bereiden
Doe voor de basispasta alle ingrediënten in een keukenmachine en draai tot een tamelijk gladde pasta.
Verhit de olie in een grote steelpan en bak de pasta in circa 5 minuten onder voortdurend roeren op een middelhoog vuur donker en aromatisch.
Voeg het vlees, het citroengras, het kurkumablad en de suiker toe en schud door de pasta. Voeg de kokosroom en 250 ml water toe en breng aan de kook. Dek het af en laat 30 minuten koken, laat vervolgens zonder deksel nog 1 uur koken. De kokosroom splitst en de olie komt vrij terwijl de vloeistof inkookt. Het kookproces gaat over van koken naar bakken voor een smakelijk, droog gerecht. Dek de pan even af of voeg wat water toe als de vloeistof te snel verdampt.
Bak ondertussen de kokos droog goudbruin in een koekenpan. Doe het over in een vijzel en stamp tot een pasta. De kokosolie komt vrij en de pasta wordt kleverig.
Voeg de kokospasta toe aan het vlees als het 1 ½ uur heeft gekookt en de meeste vloeistof is verdampt. Kook het onder regelmatig roeren op een laag vuur 30 minuten door tot de vloeistof is verdampt en het vlees in de kokosolie bakt. Breng op smaak en serveer.
Extra benodigd
Keukenmachine, vijzel
Tip
Je kunt de verse kokos eventueel vervangen door 130 g gedroogde kokos.
Kookboek
Het recept 'Rendang (klassiek)' is afkomstig uit het kookboek...
Traditioneel & modern Aziatisch koken
Adam Liaw
De Aziatische keuken is zeer gevarieerd: van Japanse sushi tot Kantonese eend, van noodles en ander streetfood
... lees verder © Van DishoeckRendang tips
Reacties op dit recept
- Ines Inak betul oftewel "erg lekker!" Ik ga het kookboek bestellen!