Ossenstaartstoof met romige polenta
bereiden
Ingrediënten
- 1 ossenstaart à 1,3 kg, losgesneden tussen de wervels (vraag of de slager dat doet)
- 35 g bloem
- ca. 2 eetlepels olijfolie
- 2 stengels bleekselderij, in dikke stukjes
- 4 wortels, in grote stukken
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 blik à 400 g tomatenblokjes
- 500 ml runderbouillon
- 125 ml shiraz of droge rode wijn
- 2 laurierblaadjes
- 1 takje rozemarijn
- 15 g bladpeterselie, fijngehakt
- voor de polenta
- 150 g polenta (geen snelkookpolenta)
- 2 eetlepels boter
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 130 °C.
Bestrooi de stukken ossenstaart royaal met zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper.
Doe de bloem in een kom en bedek de stukken ossenstaart ermee. Schud overtollige bloem eraf.
Verhit de olijfolie in een grote ovenvaste braadpan op vrij hoog vuur. Braad de stukken ossenstaart in delen aan; je moet misschien wat extra olie toevoegen. Schep de ossenstaart op een bord.
Doe de bleekselderij, wortel en knoflook in de pan en voeg ook de tomatenblokjes, runderbouillon, rode wijn, laurierblaadjes en het takje rozemarijn toe. Leg een stuk bakpapier op de pan en daarop het deksel en zet de pan 2 uur in de oven.
Draai de stukken ossenstaart om en duw ze onder in de saus. Leg het bakpapier en deksel weer terug en zet de pan nog 3 uur in de oven.
Haal de pan uit de oven en laat de ossenstaart afkoelen tot je de stukken kunt vastpakken. Haal ze uit de saus en trek het vlees van de botten. Gooi de botten weg (of bewaar ze om bouillon van te trekken). Schep het schuim van het oppervlak van de saus en leg het vlees terug in de pan.
Breng voor de polenta 1 liter water met 1 theelepel zout in een pan op vrij hoog vuur aan de kook. Giet de polenta al roerend in een gestage stroom in het kokende water. Blijf roeren terwijl de polenta indikt. Zet het vuur laag en blijf roeren. Leg het deksel op de pan en verhit de polenta nog 30 minuten; roer de polenta circa elke 10 minuten krachtig door en schraap daarbij over de bodem, de wand en langs de hoeken van de pan. Roer de boter erdoor, leg het deksel op de pan en laat de polenta 10 minuten rusten voor het serveren.
Schep de polenta in diepe kommen. Schep de ossenstaart erop, garneer met de bladpeterselie en serveer.
Extra benodigd
Bakpapier
Kookboek
Het recept 'Ossenstaartstoof met romige polenta' is afkomstig uit het kookboek...
Slow
Louise Franc
'Slow' biedt de beste hartverwarmende recepten: van dampende bonensoep en clam chowder, risotto met geroosterde pompoen en salie, vis in zoutkorst bereid tot en met spektakelstukken als geroosterde kalkoen met een vulling van cranberry's en chorizo
... lees verder © Good Cook