Pittig runderstoofvlees met tomaat
bereiden
Ingrediënten
- 2 uien, grof gesneden
- 2 sjalotjes, grof gesneden
- 3 teentjes knoflook, grof gesneden
- 4-5 rode chilipepers, grof gesneden
- 2 theelepels ketoembar
- zonnebloemolie
- 2 Indonesische laurierbladeren
- 800 g blokjes hacheevlees
- 2 tomaten, klein gesneden
- 10 rawits (optioneel)
- 1 theelepel tamarindepasta
- 15 g gula djawa, gesnipperd
- 1 runderbouillonblokje, verkruimeld
- 2 maggiblokjes
Bereiden
Maak een boemboe van de ui, sjalot, knoflook, chilipepers en ketoembar.
Schenk een dun laagje zonnebloemolie in een braadpan en roerbak de boemboe samen met de laurierbladeren tot het mengsel begint te kleuren.
Voeg het hacheevlees toe en roerbak het even mee.
Voeg de tomaat, eventueel de rawit, de tamarindepasta, wat zout, de gula djawa, het runderbouillonblokje en de maggiblokjes toe en roerbak ze even mee. Schenk er genoeg warm water bij zodat het vlees net onder staat.
Breng aan de kook en laat het stoofvlees ongeveer 1 uur op matig vuur borrelen tot het zowat gaar is. Controleer of de stoof op smaak is. Laat het gerecht zachtjes doorborrelen tot de meeste saus verdampt is. Het gerecht moet iets 'droog' zijn.
Opmerking
Er blijken 101 manieren te zijn om dit gerecht te maken. Maar twee dingen hebben de meeste versies gemeen: ze zijn pittig en ze bevatten tomaat. Mijn variant maak ik met sudder- of stoofvlees in plaats van dunne plakken biefstuk, voor een extra mals, vol en rijk resultaat. Aan jou de keuze, ik raad je absoluut aan om het op allebei de manieren te proberen.
Kookboek
Het recept 'Pittig runderstoofvlees met tomaat' is afkomstig uit het kookboek...
Bersama
Francis Kuijk
De ruim 90 Indische recepten in 'Bersama' zijn er vooral om te delen: om door te geven aan een nieuwe generatie of samen te bereiden in de keuken en zeker om samen op te eten; met familie en vrienden aan tafel of, soms, nonchalant op de bank
... lees verder © Good Cook. Beeld: Mitchell van Voorbergen