Nigella Lawson: steak met sakésaus en rijst
voorbereiden
bereiden
wachten
Ingrediënten
- 2 lendebiefstukken (entrecotes) van elk 150 g
- 200 g basmatirijst
- 2 kardamompeulen, geplet
- 1 tot 2 eetlepels verse koriander, gehakt
- voor de marinade
- 1 theelepel Engelse mosterd
- 2 eetlepels worcestersaus
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel met knoflook of chilipeper gearomatiseerde olie
- voor de saus
- 60 ml saké
- 1 eetlepel sojasaus
- ½ theelepel vissaus (nam pla) of bruine-rijstazijn
- 1 theelepel worcestersaus
- 1 theelepel Engelse mosterd
Voorbereiden
Meng in een diepvrieszak de ingrediënten voor de marinade en stop de steaks erin. Laat ze een paar uur marineren of leg ze maximaal twee dagen in de koelkast.
Bereiden
Laat de steaks op kamertemperatuur komen voordat je met bakken begint. Je kunt op dit moment ook de rijst op zetten. Volg voor de rijst de aanwijzingen op de verpakking, of kijk in de gebruiksaanwijzing van je rijstkoker, of doe de rijst gewoon in een pan, doe er de geplette kardamompeulen bij en giet er het dubbele volume van de rijst aan water bij. Breng de rijst aan de kook, zet het vuur zo laag mogelijk, leg het deksel op de pan en laat de rijst zo staan tot al het water geabsorbeerd is en de rijst gaar is (ongeveer 15 minuten). Ik doe in dit geval geen zout bij de rijst.
Verhit een geribbelde grillplaat en bak de uitgelekte steaks ongeveer 2 minuten per kant. Haal de steaks van de grillplaat, verpak ze in een dubbele laag folie. Laat ze 10 minuten rusten op een houten plank of op een stapel kranten.
Breng in een pannetje de saké aan de kook zodat de alcohol verdampt. Zet de pan van het vuur en doe er de andere ingrediënten voor de saus in. Pak de steaks uit en leg ze op een snijplank. Giet het rode vocht dat uit het vlees gelopen is in het pannetje met de saus.
Schep wat rijst op twee borden, snijd het vlees diagonaal in dunne plakken, leg die op de rijst en lepel de saus erover, zodat het vlees gaat glanzen. Strooi er ten slotte de gehakte koriander over.
Extra benodigd
Diepvrieszak, grillplaat of grillpan, aluminiumfolie
Persoonlijke noot
'Ik maak dit vaker dan alles wat ik verder op m'n repertoire heb staan. Behalve gebraden kip. Zoals dat gaat met oude favorieten verandert ook dit recept elke keer dat ik het klaarmaak een beetje. Soms gebruik ik de saké in de marinade en in de saus; soms gebruik ik marsala of sherry. En er is geen reden om geen wasabipasta te gebruiken in plaats van Engelse mosterd. En je kunt net zo goed kippen- of eendenborst nemen als rundvlees. Dit is zulk makkelijk avondeten voor me omdat ik punt één een rijstkoker heb. Ik hoef dus alleen maar rijst, kardamom en water in de kom te doen en de rijstkoker in te schakelen zodra ik eraan denk; dan weet ik dat de rijst klaar staat op het moment dat ik wil gaan eten. Punt twee waardoor het maken van dit gerecht zo weinig spanning vergt, is dat ik het vlees maar heel kort bak, het in een dubbele laag folie wikkel en het dan ongeveer 10 minuten op een niet te kil plekje laat rusten. Tegen die tijd is het vlees perfect gaar en voor mij betekent perfect: rauw en rood. Je snijdt het vlees dan overdwars in heel dunne plakjes: het lijken linten van vlees en het zou zonde zijn ze te gaar te maken.' - Nigella Lawson
Kookboek
Het recept 'Nigella Lawson: steak met sakésaus en rijst' is afkomstig uit het kookboek...
Feest
Nigella Lawson
Nigella's 'Feest' gaat over familie en eten, over officiële feestdagen en persoonlijke feesten. In dit boek staan recepten voor Kerstmis, voor Valentijnsdag, voor oud en
... lees verder © Uitgeverij ContactSteak tips
Reacties op dit recept
- Miriam Dit is zo ontzettend lekker!! Ik doe het vlees (ook de volgende dag) eigenlijk altijd op een mooie salade met lekkere kleine tomaatjes. Denk dat ik de rijst niet goed gedaan had want die vond ik wat bleekjes. Goed recept! Krijg er honger van, ;-))
- Miriam Trouwens ook een heerlijk kookboek met fantastische chocoladetaarten...