Klassiek gebakken tartaar
bereiden
Ingrediënten
- 180 g rundergehakt
- 1 eetlepel ketchup
- 1 eetlepel gehakte cornichon
- 1 eetlepel fijngehakte sjalot
- 1 kleine theelepel kappertjes
Bereiden
Schep in een mengkom alle ingrediënten voorzichtig door elkaar.
Bak de tartaar in een druppeltje olie op hoog vuur 45 seconden aan elke kant.
Leg hem op het bord. Serveer met friet en een eenvoudige, rode wijn; bijvoorbeeld een rhône-wijn.
Opmerking
Dit is een interessante variatie op de klassieke tartaar, een minder zomerse omdat hij wordt gebakken. Bakken betekent in dit geval niet gaar bakken. Bij tartaar betekent bakken aan beide kanten aanbraden, zodat de tartaar warm en goudbruin vanbuiten en rauw vanbinnen is. Bak hem niet te lang, want de verschillende ingrediënten van de tartaar worden er in de koekenpan niet beter op; waarschijnlijk bakken ze aan. Voor gebakken tartaar is het absoluut noodzakelijk dat je gemalen vlees gebruikt en niet een stuk vlees in blokjes snijdt, want anders valt de tartaar uit elkaar. De eidooier blijft overigens achterwege omdat anders de tartaar tijdens het bakken tevens uiteen valt. Tuinkruiden kun je beter ook niet meebakken. Maak een mooie ronde tartaar, verhit op hoog vuur een beetje olie in een koekenpan en bak de tartaar aan beide kanten bruin. Serveer hem dampend heet om optimaal te genieten van het koud-warmcontrast tussen de binnen- en buitenkant.
Kookboek
Het recept 'Klassiek gebakken tartaar' is afkomstig uit het kookboek...
Tartaar van het mes
Jean-Guillaume Dufour
Rauw of even aangebakken: tartaargerechten zijn een echte delicatesse. Alle recepten in dit boek zijn afkomstig van de Parijse restaurantketen Les Tontons... lees verder
© Good CookTartaar tips
Reacties op dit recept
- Jean-Marie Je kan na het bakken er een spiegeleitje bovenop serveren. Er lekker en smeuïg...