Vitello tonnato van de barbecue
bereiden
Ingrediënten
- 1 kalfsmuis van ongeveer 1 kg
- 400 g rauwe tonijn van sashimikwaliteit
- olijfolie classico
- 1 theelepel kerriepoeder
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 banaansjalot
- 5 eetlepels mayonaise
- 6 eetlepels kappertjes
- ½ bos peterselie
Bereiden
Steek de barbecue aan en stook op met een safe zone naar 220 °C, want we gaan eerst grillen en dan doorgaren. Laat het rooster minimaal een kwartier op temperatuur komen.
Gril de kalfsmuis 10-15 minuten op de heetste plek en keer hem regelmatig om, je hoeft alleen op de korst te letten. Schuif de kalfsmuis door naar de safe zone of leg hem op het bovenrekje. Gaar de kalfsmuis ongeveer 20 minuten door tot hij een kerntemperatuur van 48 °C heeft.
Neem 100 g van de tonijn, bestrijk lichtjes met olijfolie en bestrooi met het kerrie- en het paprikapoeder. Snijd de banaansjalot in grove stukken. Leg de tonijn en de sjalot op een aluminium schaaltje en zet deze 5-7 minuten in directe hitte tot het gaar is.
Doe de gegrilde tonijn en de sjalot in de kom van de keukenmachine, voeg de mayonaise, 2 eetlepels kappertjes en de peterselie toe. Breng op smaak met zeezout en versgemalen peper. Als het te dik is, kun je wat extra olijfolie toevoegen.
Bestrijk de resterende tonijn licht met olijfolie en gril hem zeer kort op het heetste rooster (sizzle- of sear-rooster), 1 minuut per kant. Breng op smaak met zeezout en versgemalen peper.
Snijd de kalfsmuis in zo dun mogelijke plakken, trancheer de tonijn, en serveer met de tonijnmayonaise en de resterende kappertjes.
Extra benodigd
Aluminiumschaaltje, keukenmachine, kernthermometer
Kookboek
Het recept 'Vitello tonnato van de barbecue' is afkomstig uit het kookboek...
Groots grillen op de gas-bbq
Jeroen Hazebroek & Leonard Elenbaas
Leonard Elenbaas en Jeroen Hazebroek nemen je mee op een kookexpeditie met je eigen gas-BBQ. Leer grote stukken vlees te bereiden en maak slim gebruik van temperatuurzones door bijvoorbeeld een druipschaal of gietijzeren pan in te zetten
... lees verder © Fontaine Uitgevers. Beeld: Christian Fielden