Haas van oma Mien
bereiden
Ingrediënten
- 1 Hollandse haas
- 250 g roomboter
- 1 fles rode wijn
- 6 laurierblaadjes
- 10 kruidnagels
Bereiden
Snijd de haas in grove stukken; verwijder de voorbouten en achterbouten. Hak de rug in drie stukken. (Zelf verwijder ik tegenwoordig eerst de rugfilets en braad deze op het allerlaatst in een aparte koekenpan zodat deze rosé blijven. Mijn moeder en oma doen dit echter niet. Dus ik ben een beetje een rebelse traditiebreker, maar ik ben van mening dat het zonde is om deze filets helemaal gaar te stoven. Maar maak hier vooral je eigen keuze in.)
Doe het pakje boter in een grote braadpan. (Ja, mijn oma Mien was niet zuinig met boter.) Laat het smelten tot de grote luchtbellen verdwenen zijn en de boter lichtbruin wordt. Zout en peper de haas ruim in. Zorg ervoor dat haasstukken afzonderlijk worden gebraden, eerst de voorpoten, dan de achterpoten, het karkas en de rug.
Braad de haas flink aan zodat deze een mooie kleur krijgt. Blus de haas vervolgens af met 125 ml rode wijn en laat met de deksel half op de pan de haas op laag vuur sudderen, totdat de rode wijn bijna helemaal is opgenomen door de haas. Wanneer het vlees makkelijk van de botten af is te krijgen, kun je de haas plukken. Dan mag de haas weer terug in de pan. Voeg de laurierblaadjes en de kruidnagels toe. Schenk nu nogmaals 125 ml wijn in de pan en laat deze volledig opnemen door de haas. Herhaal dit nog een aantal keer tot alle wijn op is. Dit kan zeker 3 tot 4 uur duren. Voeg wat meer wijn toe wanneer de wijn te snel verdampt. Uiteindelijk moet het vlees van het bot vallen en zeer donker van kleur zijn. Let op! De haas lijkt bijna zwart, maar dit komt door de ingekookte wijn. Dit is juist de bedoeling.
Serveer de haas samen met een heerlijk romige puree, cranberrycompote, stoofpeertjes, rode kool en spruitjes.
Kookboek
Het recept 'Haas van oma Mien' is afkomstig uit het kookboek...
Estée kookt
Estée Strooker
In 'Estée kookt' laat chef-kok Estée Strooker zien hoe je uiterst creatief en slim kunt omgaan met veelal Nederlandse ingrediënten. Haar boek bevat heerlijke recepten maar ook leuke anekdotes, dierbare herinneringen en tips en tricks van Estée zelf
... lees verder © Het Spectrum