Dauwtrapbrood

Clara ten Houte de Lange

Donderdag is het Hemelvaartsdag, dat betekent alweer een heerlijk lang weekend! Vaak is het Hemelvaartsweekend het eerste weekend van het jaar dat je er lekker op uit kunt, de natuur in. En op Hemelvaartsdag zelf ga je natuurlijk dauwtrappen. Deze al eeuwenoude traditie dreigde wat in de vergetelheid te raken, maar is juist de afgelopen jaren weer in ere hersteld. Deze gewoonte om op Hemelvaartsdag in alle vroegte de natuur in te trekken, voert terug naar een ver verleden van nog voor de Middeleeuwen. Toen vierden de mensen 's morgens al heel vroeg - nog voor de zon op was - zingend en dansend met blote voeten op het nog natte gras dat de dagen weer gingen lengen. Men beweerde dat dit een helende en zuiverende werking had en goed was tegen het ouder worden. Nu weten we dat hier veel waars in zit en dat bewegen - niet alleen op Hemelvaartsdag - gewoon het allerbeste is dat je kunt doen om lang goed gezond te blijven. Natuurlijk in combinatie met goed eten. Vandaar ook dat weer steeds meer mensen juist op Hemelvaartsdag 's morgens vroeg al wandelend of fietsend de natuur intrekken om dan na een flinke tocht ergens op een stil plekje te gaan picknicken. Zo vroeg op en flink bewegen in de frisse buitenlucht maakt natuurlijk extra hongerig. Neem in een thermosfles lekker zelfgemaakte smoothies mee. Pureer al de avond van te voren geraspte wortel met banaan, blokjes mango, geraspte verse gemberwortel en sinaasappelsap of kokoswater in een blender en laat deze in de koelkast door en door koud worden. En ook dit stoere dauwtrapbrood gaat er vast en zeker in. Ga uit van een heel rond volkoren vloerbrood en snijd dit horizontaal in vier of vijf lagen. Bestrijk de plakken royaal met een lekkere avocadospread die je maakt van twee rijpe avocado's. Prak de avocado's fijn en meng er 4-5 eetlepels Griekse yoghurt, 2-3 eetlepels vers geperst sinaasappelsap, wat sinaasappelrasp en lekker veel fijngehakte verse basilicum, peterselie en/of oregano door. Voeg naar smaak wat zout en versgemalen zwarte peper toe. Leg dan op de onderste broodlaag eerst wat rucola en daarop plakjes rauwe ham of gerookte zalm en plakjes komkommer. Beleg de laag daarop met eerst wat rucola of ter afwisseling wat veldsla en daarop plakken belegen Hollandse geitenkaas en plakjes tomaat en verdeel over de volgende brood laag wat tuinkers, plakjes gekookt ei, wortelreepjes en bieslook . En als je dan nog een broodlaag hebt, beleg deze dan met wat rucola en plakjes radijs. Stapel de broodlagen in de juiste volgorde op elkaar en dek ze af met het kapje. Druk het geheel lichtjes aan en verpak het gevulde brood strak in plasticfolie, dan blijft al het beleg goed op zijn plaats zitten. Vervoer het dauwtrapbrood liefst in een koeltas in je rugzak en neem ook een plank en een groot mes mee om het brood ter plekke in punten te snijden. Geniet van een mooie en stoere Hemelvaartsdag!

Alle column jaargangen van Clara

Columns Clara van 2013

  • Oliebollen

    Ik ga dinsdag een enorme berg oliebollen bakken voor alle vrienden die oud & nieuw komen vieren. Als het weer een beetje mee zit, bouwen we om in feeststemming te komen in de tuin een sfeervol kraampje waar we de oliebollen vers... lees verder

  • Oesters

    De laatste week en de laatste column van dit jaar. Een lastige, want aan het kerstdiner kan ik op dit late moment niets meer toevoegen en je hoofd staat vast nog niet naar oud & nieuw. Daarvoor heb ik begin volgende week overheerlijke... lees verder

  • Cranberry's uit de oven

    Met kerst gaat het vooral om het gezellig samenzijn. En natuurlijk is het leuk om dan lekker te eten, maar daar hoef je niet uren voor in de keuken te staan en al helemaal niet uren voor in de rij te staan om dure delicatessen te... lees verder

  • Vergeten groenten

    Soms vallen dingen waar je al een tijdje over loopt na te denken in één week allemaal samen. Ik vroeg me al een tijdje af of al die aandacht voor duurzaamheid en gezonder eten ook op de lange termijn enig effect zouden hebben... lees verder

  • Sinterklaassoep

    Deze week staat in het teken van Sinterklaas. Zeker met kinderen heb je deze week handen te kort. Je moet een helpende hand bieden met surprises voor school, de hockey- of voetbalclub en wie weet ook nog voor een gezellig puberclubje. Tussendoor moet je... lees verder

  • Pizzoccheri

    De afgelopen week ben ik druk in de weer geweest met koken voor de foto. Heel leuk werk en vooral ook erg gezellig. Want als ik sta te koken, staat de fotograaf er vaak bij en praten we over van alles. Toen ik een gerecht met boekweit erin aan het bereiden was... lees verder

  • Sinterklaaslekkers

    Sinterklaas is in het land. Zaterdag is hij met zijn stoomboot veilig aangekomen in de stad Groningen. Samen met al zijn pieten, die er één groot kinderfeest van maakten. Voor mij het sein dat ik in de keuken aan de slag mag met het maken... lees verder

  • Appeltaart nieuwe stijl

    Terug in het Hollandse was het weer zo echt Hollands herfstig, dat ik meteen aan het bakken geslagen ben. Dat hoort voor mij bij de herfst. Heerlijk Hollandse appeltaart en ook alvast gevulde speculaas en zo. Daar... lees verder

  • Hoorn van overvloed

    Nog één keertje over onze heerlijke herfst in Frankrijk, want ons verblijf daar bleef tot op de laatste dag culinair interessant. Een paddenstoelenexpeditie onder leiding van een deskundige viel wat tegen, omdat er juist in dat stuk bos weinig eetbare paddenstoelen... lees verder

  • Pompoensoep met kastanjes

    Het was afgelopen week in Frankrijk boven verwachting mooi weer. Dat betekende dat het echt appels, peren, kastanjes en walnoten regende. En dat de nog kleine, groene vijgjes in de boom van onze buren onverwacht toch rijp werden... lees verder

  • Kweeperen met vijgen en walnoten

    Ik zit een weekje in Frankrijk, ook hier is het herfst. De ochtend is vochtig en koud, maar 's middags breekt de zon door de wolken en is het nog heerlijk warm. Ik geniet van wat de natuur en... lees verder

  • Rood met witte stippen

    Herfst is voor mij een bron van inspiratie. Elke week begint het al twee dagen voordat ik deze column moet inleveren in mijn hoofd te borrelen. Soms moet ik even zoeken, maar in de herfst heb ik onderwerpen te over. Voor deze week hebben... lees verder

  • Herfstcrumble

    Ik geniet van het heerlijke weer deze week en toch merk je echt verandering. 's Morgens is het nog donker als ik wakker wordt en tijdens het eten wordt het alweer donker. En als je naar buiten loopt ruik je de herfst. Tijd voor lange wandelingen... lees verder

  • Poire Belle Hélène

    De herfst is zo gek nog niet. Lekker wandelen in mooie herfstbossen en genieten van al die heerlijke herfstproducten als appels, peren, druiven, noten en wild en zo meer. Heerlijk om na een zomer vol frivole luchtigheid in de keuken weer... lees verder

  • Groene kool fantasie

    Het is herfst! Ook in mijn groentetuin, waar de tomatenplanten er in de regen van vorige week maar de brui aan hebben gegeven. In twee dagen waren ze helemaal weg. Alleen de snijbonen weten van geen ophouden. En de groene kool heb ik maar geoogst... lees verder

  • Tomatensoep

    Mijn groentetuin is een beetje een zooitje. Door het rare weer dit jaar, maar natuurlijk ook door gebrek aan tijd. Toch doen mijn tomatenplanten het wonderlijk goed. Ze groeien wat verwilderd alle kanten op, maar de oogst is overweldigend... lees verder

  • Eten zonder tierlantijnen

    Deze week een column vanuit IJsland. Ik ben er lekker een paar dagen tussenuit om nieuwe ideeën op te doen. Heel verfrissend! Niet alleen het klimaat, maar ook de sfeer. Je merkt aan alles dat de IJslanders er na hun kredietcrisis in 2008... lees verder

  • Bloemkool en sperziebonen

    Deze week loopt heel Nederland weer in het gareel. Iedereen is naar zijn werk en alle kinderen zijn weer naar school. Tijd dus om maar weer eens gewoon te doen. Tijd voor lekker Hollandse kost. Ik kan daar na de vakantie echt... lees verder

  • Verse kruiden

    Soms zoemt er een woord in het rond. Voor mij het sein dat ik een trend op het spoor ben. Deze vakantie bleek dat 'picknicken' te zijn. Het leek wel of iedereen z'n favoriete terrasje verruild had voor een plekje aan de rivier... lees verder

  • Nazomerfruit

    Ik ben heerlijk op vakantie in Frankrijk. Zoals elk jaar op hetzelfde plekje. Dat lijkt saai, maar heeft ook zijn voordelen. Je kent er de weg en weet wat er te doen is, dus in plaats van je vakantie helemaal vol te proppen met leuke dingen... lees verder

  • Meloentijd

    Op echt zomers warme dagen is een part watermeloen net zo verfrissend als een stuk komkommer. Daar weten ze in meer zuidelijke landen alles van. Watermeloen komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, maar is ook in de landen... lees verder

  • Komkommertijd II

    Ik schreef het vorige week al: van mij mag het nog even komkommertijd blijven. Want zoals ook Johannes van Dam jaren geleden in 'De dikke van Dam' schreef: 'Het is heerlijk om te schrijven over een groente waar werkelijk niets... lees verder

  • Komkommertijd

    Het is duidelijk komkommertijd. Iedereen is op vakantie en op het nieuws gaat het alleen nog over het weer. De ene dag is het te heet, de andere dag wordt er gewaarschuwd voor noodweer. Echt zomer dus! Komkommertijd... lees verder

  • Granita

    Zomer, veel zon en vakantie. Beter kan het niet! Maar van koken komt deze week vast niet veel terecht. Het is meer tijd voor verkoelende verfrissingen. Met deze warmte maak je iedereen eerder blij met een groot glas overheerlijke granita... lees verder

  • Pizza's

    Vorig weekend hadden wij een feestje in een prachtig grote tuin met veel vrienden van vroeger. Het was heerlijk weer, een klein bandje speelde Balkanmuziek en als eten waren er pizza's! In een hoek van de tuin stond een kleine knalrode pizzakar... lees verder

  • Super venkelsalade

    Na Normandië hadden we vorige week nog een weekje Frankrijk. Nu wat meer naar het zuiden, met eindelijk even echt lekker weer! En tijd voor een flinke wandeling. Tot mijn verbazing zag ik tijdens het wandelen overal in de berm... lees verder

  • Verse makreel

    Afgelopen week was ik een weekje in Normandië. Niet op vakantie, maar om te koken voor een groep Nederlanders die een cursus Frans voor gevorderden volgden. Heel intensief, maar ook leuk. En voor mij reden om me weer eens te verdiepen in de Franse keuken... lees verder

  • Rood fruit

    Ik ga aan het rode zomerfruit! Aardbeien zijn er al een tijdje, maar voor frambozen en blauwe bessen begint het seizoen in juni en voor bramen en rode bessen eigenlijk pas in juli. Hoewel... in de supermarkt is nauwelijks... lees verder

  • Kersenclafoutis

    Het is kersentijd! Al het andere rode zomerfruit kun je bijna het jaar rond kopen, maar kersen echt alleen in juni en juli. Soms iets eerder al, maar dat is niet aan te raden. Nog geen drie weken geleden had ik kersen nodig voor... lees verder

  • Tuinbonen

    Het is juni, bijna zomer en mooi weer. Tijd dus voor tuinbonen. Verse tuinbonen zijn een bijna vergeten groenten. Veel mensen vinden het doppen zoveel werk, dat ze liever voor diepvries kiezen. Maar dan doe je jezelf... lees verder

  • Lavas

    Elk voorjaar opnieuw groeit er midden in mijn kruidentuin vanuit het niets een enorme struik lavas op. In april steken er een paar voorzichtige sprietjes hun kopjes boven de grond en een paar weken later prijkt er een heldergroene plant van zeker een meter... lees verder

  • Salie en saltimbocca

    Het schijnt de komende week net iets beter weer te gaan worden. Dat hoop ik van harte, want ik wil mijn groentetuin in. Zaaien, planten en oogsten. Vorig jaar deze tijd kon ik al sla plukken en was ook de koolrabi al oogstrijp... lees verder

  • Verse dragon

    Het wordt weer tijd voor verse kruiden. Tussen de buien door heb ik vorige week mijn kruidentuin gefatsoeneerd en er weer nieuwe kruiden tussen gezet. Ook een miezerig dragonplantje dat de winter in een pot overleefd heeft. Het fleurt nu ondanks de... lees verder

  • Witte asperges

    Het aspergeseizoen is al weer volop aan de gang. Vroeger waren mei en juni de aspergemaanden, maar nu zijn er al vanaf begin april verse Hollandse asperges te koop. Gewoon omdat de telers de aspergebedden de eerste tijd afdekken met zwart of... lees verder

  • Dauwtrapbrood

    Donderdag is het Hemelvaartsdag, dat betekent alweer een heerlijk lang weekend! Vaak is het Hemelvaartsweekend het eerste weekend van het jaar dat je er lekker op uit kunt, de natuur in. En op Hemelvaartsdag zelf ga je natuurlijk dauwtrappen... lees verder

  • Lintjes

    Het wordt een rare week. Op dinsdag onze allerlaatste Koninginnedag met als hoogtepunt de inhuldiging. Oranjegevoel met een gouden randje. Aan het eind van de week dodenherdenking en Bevrijdingsdag. En dan is het ook nog... lees verder

  • Oranje wortels

    De voorbereidingen voor de inhuldiging en alle festiviteiten daaromheen zijn in volle gang. Het duurde even, maar nu na Het Interview afgelopen week kleurt Nederland toch langzamerhand oranje. Vooral in etalages en advertenties kun je... lees verder

  • Hartige aardbeien

    Eindelijk was het dan afgelopen zondag zo ver. Opeens was het toch echt lente, met zelfs zomerse temperaturen. We verklaren nu gewoon de winter voorbij en gaan genieten van het prille groen en zingende vogels. Als je heel stil bent... lees verder

  • Lentestamppot met zure radijsjes

    Terwijl ik deze column schrijf is het nog bitterkoud buiten. Ze beloven wel wat beter weer voor deze week, maar nog niet dat echte lenteweer waar we nu al zo lang op hopen. Het is eigenlijk gewoon nog stamppottenweer. Daar heb... lees verder

  • Gekookte paaseieren

    Voor mij is het geen Pasen als er bij de Paasbrunch niet een grote schaal vol gekleurde eieren op tafel staat. Het koken en kleuren van de paaseieren brengt de stemming er alvast in. Voor een beetje effect heb je wel twintig tot dertig eieren nodig... lees verder

  • Paaseitjes

    En dan is het komend weekend opeens alweer Pasen. Wat vroeg in het jaar, zeker gezien het feit dat het voorjaar zo langzaam op gang komt. Maar afgelopen week in Orléans kon ik er niet onder uit. Ik belandde daar in een straat met de ene... lees verder

  • Tuinkers en radijsjes

    Donderdag wordt het lente. Tenminste volgens de kalender, het weer werkt nog niet echt mee. Natuurlijk, maart roert zijn staart, maar zulke extreme kou en sneeuwbuien als afgelopen week hebben we toch nog niet vaak gehad... lees verder

  • Biologische eieren

    De voedselschandalen zijn in het nieuws weer naar de achtergrond verdwenen, maar we zijn met z'n allen wel wakker geschud dat eten niet altijd is wat je denkt dat het is. Vooral het feit dat biologische eieren lang niet altijd biologisch... lees verder

  • Lasagne

    Wat een gedoe zeg om dat paardenvlees. Het is natuurlijk niet goed dat er gesjoemeld wordt. Maar kant-en-klare lasagne voor 99 cent, kan natuurlijk ook niet. Wanneer dringt het toch eens door dat goed eten met verantwoord... lees verder

  • Quinoa

    Nog niet eens zo heel lang geleden heb ik al eens een column aan quinoa gewijd. Ik ga daar geen gewoonte van maken, maar voor quinoa maak ik graag een uitzondering. Dit 'graan dat eigenlijk geen graan is' wordt al duizenden jaren... lees verder

  • Groentecurry

    Februari is een moeilijke maand. Iedereen snakt naar lente en meer licht, terwijl de winter juist in februari nog erg gemeen uit de hoek kan komen. Maar afgelopen zaterdag in het bos zat er duidelijk lente in de lucht. Het was heerlijk... lees verder

  • Tartiflette

    Winter in de Franse Alpen staat voor skiën langs prachtige, lange afdalingen. En natuurlijk voor af en toe pauze in een kroegje op de piste om weer warm te worden en te genieten van Chocolat Chaud à l'Ancienne - lekker pittige chocolademelk... lees verder

  • Zuurkoolschotel

    Ik vind het na zo'n vorstperiode altijd moeilijk om te bedenken wat we gaan eten. Niemand heeft meer zin in stamppot en erwtensoep. En eigenlijk ook niet in andere winterkost, die zijn met die kou allemaal de revue gepasseerd... lees verder

  • Gezonde broccolitaart

    Ik ben een enorme lekkerbek, maar ik heb ook iets met gezond eten. Toen ik een jaar of zestien was, kreeg ik 'Gezonde voeding Gezonde mensen' van professor doctor C. Den Hartog te pakken. Een dun boekje waarin deze hoogleraar... lees verder

  • Warme chocolademelk

    En dan is het opeens echt winter. Het vriest al meer dan een week en ook overdag komt de temperatuur niet boven nul. Ongeduldig als we zijn, willen we direct het natuurijs op en tochten schaatsen. Maar als zelfs de ijsmeesters... lees verder

  • Havermout

    Het zijn niet alleen groenten die na lange tijd vergeten te zijn opeens weer opduiken. Ook vergeten graansoorten zijn bezig met een enorme revival. Neem nou havermout. Jarenlang verguisd en opeens weer populair als ontbijt bij jong... lees verder

  • Aardperen

    Aardperen zijn de nieuwe vergeten groente. Niet alleen te koop in het alternatieve circuit, maar opeens ook zomaar in de supermarkt. Grappig, want in heel wat tuinen woekert de aardpeer (Helianthus tuberosus) dat het een lieve lust... lees verder

  • Een gezonde start

    Allereerst wens ik iedereen een heel goed en vooral ook een heel gezond 2013! Met veel goede voornemens die ook vol te houden zijn. Want hoeveel goede voornemens sneuvelen niet al voor de eerste week om is? Mijn goede... lees verder

Clara ten Houte de Lange

Clara ten Houte de Lange is een culinaire duizendpoot. Zij is in 1977 gestart als culinair redacteur bij 'TIP' en heeft zich daarna als zelfstandig culinair journalist gespecialiseerd in het ontwikkelen van recepten en het schrijven van teksten en columns over eten en gezonde voeding. Met haar bedrijf Assisti Culinair & Communicatie geeft Clara culinair advies aan bedrijven en instellingen in de foodsector en maakt zij recepten, brochures en kookboeken in opdracht. Onder andere voor Unilever, Quorn, het Voedingscentrum, het Nederlands Visbureau en het Voorlichtingsbureau Brood. Clara heeft diverse kookboeken op haar naam staan. 'De Engelse Tea' was een groot succes en in 2007 verscheen 'Cucina della Mama', een boek vol Italiaanse recepten voor jonge ouders met kinderen. De laatste jaren schreef zij samen met Nelleke van Lindonk 'Het Keukenboekje', 'LEKKER LANG JONG een voedselzandloper kookboek', 'LEKKER Havermout! Quinoa! en meer...' en het E-boekje 'LEKKER Boerenkool'.