Kersenclafoutis
Clara ten Houte de Lange
Het is kersentijd! Al het andere rode zomerfruit kun je bijna het jaar rond kopen, maar kersen echt alleen in juni en juli. Soms iets eerder al, maar dat is niet aan te raden. Nog geen drie weken geleden had ik kersen nodig voor het testen van een recept. Ik was blij dat ik de hand kon leggen op een schamel pondje voor € 14,-. Eenmaal thuis bleken de kersen vol lelijke plekjes te zitten en hadden ze kraak nog smaak. En nu zijn er volop heerlijke kersen te koop. Kersen zijn vooral erg lekker om zo uit de hand te eten. Lekker relaxed zondag bij een laat ontbijt of bij een uitgebreide lunch of picknick. Met een mooie schaal kersen in het midden is het gewoon feest. Het is altijd weer spannend hoe kersen smaken. De ene keer zijn ze heel zoet en fruitig, de andere keer juist licht zuur en aromatisch. Ze variëren ook in kleur van zacht rood tot diep bordeauxrood en bijna zwart, maar de kleur verraadt niets over de smaak. Kersen doen het ook in culinair opzicht goed. Je kunt er de lekkerste nagerechten mee maken, vooral de combinatie kersen en chocolade is niet te versmaden. Maar het allerlekkerste blijft voor mij een kersenclafoutis. De traditionele Franse clafoutis houdt het midden tussen een taart en een dikke pannenkoek. Oorspronkelijk hoor je clafoutis met kersen te maken, maar inmiddels zie je clafoutis ook met allerlei andere vruchten. Ik heb zelfs een Frans kookboek waarin ook allerlei hartige clafoutis staan. Maar vandaag ga ik zo'n echte ouderwetse kersenclafoutis maken. Daarvoor heb je 500 gram sappige donkere kersen nodig. Ontpit de kersen met een kersenontpitter. Dit is een tangetje met aan de ene kant een holte voor een kers en andere kant een pin. Door te knijpen drukt de pin in één keer de pit uit de kers. Meng de ontpitte kersen in een kom met 50 ml kirsch (kersenbrandewijn), marasquin (kersenlikeur) of crème de cassis en laat ze één tot twee uur marineren. Dan verwarm je de oven voor op 175 °C en klop je in een beslagkom 4 eieren met 75 g fijne tafelsuiker tot een licht en luchtig mengsel. Voeg al kloppend 100 gram bloem en een snufje zout toe en vervolgens ook 200 ml volle melk, 200 ml crème fraîche en 50 gram gesmolten boter. Vet een lage taartvorm van 26 cm goed in met boter, schenk het beslag erin en verdeel de kersen met vocht erover. Bak de clafoutis in het midden van de oven in ongeveer drie kwartier mooi goudbruin en gaar. In een metalen vorm duurt het misschien iets korter, maar de clafoutis kan ook net iets langer nodig hebben. Het deeg moet net stevig zijn. Bestrooi de clafoutis direct uit de oven royaal met poedersuiker en laat de taart afkoelen tot lauwwarm. Echt een supertoetje voor op een warme bijna zomeravond in de tuin.Alle column jaargangen van Clara
Columns Clara van 2013
-
Oliebollen
Ik ga dinsdag een enorme berg oliebollen bakken voor alle vrienden die oud & nieuw komen vieren. Als het weer een beetje mee zit, bouwen we om in feeststemming te komen in de tuin een sfeervol kraampje waar we de oliebollen vers... lees verder
-
Oesters
De laatste week en de laatste column van dit jaar. Een lastige, want aan het kerstdiner kan ik op dit late moment niets meer toevoegen en je hoofd staat vast nog niet naar oud & nieuw. Daarvoor heb ik begin volgende week overheerlijke... lees verder
-
Cranberry's uit de oven
Met kerst gaat het vooral om het gezellig samenzijn. En natuurlijk is het leuk om dan lekker te eten, maar daar hoef je niet uren voor in de keuken te staan en al helemaal niet uren voor in de rij te staan om dure delicatessen te... lees verder
-
Vergeten groenten
Soms vallen dingen waar je al een tijdje over loopt na te denken in één week allemaal samen. Ik vroeg me al een tijdje af of al die aandacht voor duurzaamheid en gezonder eten ook op de lange termijn enig effect zouden hebben... lees verder
-
Sinterklaassoep
Deze week staat in het teken van Sinterklaas. Zeker met kinderen heb je deze week handen te kort. Je moet een helpende hand bieden met surprises voor school, de hockey- of voetbalclub en wie weet ook nog voor een gezellig puberclubje. Tussendoor moet je... lees verder
-
Pizzoccheri
De afgelopen week ben ik druk in de weer geweest met koken voor de foto. Heel leuk werk en vooral ook erg gezellig. Want als ik sta te koken, staat de fotograaf er vaak bij en praten we over van alles. Toen ik een gerecht met boekweit erin aan het bereiden was... lees verder
-
Sinterklaaslekkers
Sinterklaas is in het land. Zaterdag is hij met zijn stoomboot veilig aangekomen in de stad Groningen. Samen met al zijn pieten, die er één groot kinderfeest van maakten. Voor mij het sein dat ik in de keuken aan de slag mag met het maken... lees verder
-
Appeltaart nieuwe stijl
Terug in het Hollandse was het weer zo echt Hollands herfstig, dat ik meteen aan het bakken geslagen ben. Dat hoort voor mij bij de herfst. Heerlijk Hollandse appeltaart en ook alvast gevulde speculaas en zo. Daar... lees verder
-
Hoorn van overvloed
Nog één keertje over onze heerlijke herfst in Frankrijk, want ons verblijf daar bleef tot op de laatste dag culinair interessant. Een paddenstoelenexpeditie onder leiding van een deskundige viel wat tegen, omdat er juist in dat stuk bos weinig eetbare paddenstoelen... lees verder
-
Pompoensoep met kastanjes
Het was afgelopen week in Frankrijk boven verwachting mooi weer. Dat betekende dat het echt appels, peren, kastanjes en walnoten regende. En dat de nog kleine, groene vijgjes in de boom van onze buren onverwacht toch rijp werden... lees verder
-
Kweeperen met vijgen en walnoten
Ik zit een weekje in Frankrijk, ook hier is het herfst. De ochtend is vochtig en koud, maar 's middags breekt de zon door de wolken en is het nog heerlijk warm. Ik geniet van wat de natuur en... lees verder
-
Rood met witte stippen
Herfst is voor mij een bron van inspiratie. Elke week begint het al twee dagen voordat ik deze column moet inleveren in mijn hoofd te borrelen. Soms moet ik even zoeken, maar in de herfst heb ik onderwerpen te over. Voor deze week hebben... lees verder
-
Herfstcrumble
Ik geniet van het heerlijke weer deze week en toch merk je echt verandering. 's Morgens is het nog donker als ik wakker wordt en tijdens het eten wordt het alweer donker. En als je naar buiten loopt ruik je de herfst. Tijd voor lange wandelingen... lees verder
-
Poire Belle Hélène
De herfst is zo gek nog niet. Lekker wandelen in mooie herfstbossen en genieten van al die heerlijke herfstproducten als appels, peren, druiven, noten en wild en zo meer. Heerlijk om na een zomer vol frivole luchtigheid in de keuken weer... lees verder
-
Groene kool fantasie
Het is herfst! Ook in mijn groentetuin, waar de tomatenplanten er in de regen van vorige week maar de brui aan hebben gegeven. In twee dagen waren ze helemaal weg. Alleen de snijbonen weten van geen ophouden. En de groene kool heb ik maar geoogst... lees verder
-
Tomatensoep
Mijn groentetuin is een beetje een zooitje. Door het rare weer dit jaar, maar natuurlijk ook door gebrek aan tijd. Toch doen mijn tomatenplanten het wonderlijk goed. Ze groeien wat verwilderd alle kanten op, maar de oogst is overweldigend... lees verder
-
Eten zonder tierlantijnen
Deze week een column vanuit IJsland. Ik ben er lekker een paar dagen tussenuit om nieuwe ideeën op te doen. Heel verfrissend! Niet alleen het klimaat, maar ook de sfeer. Je merkt aan alles dat de IJslanders er na hun kredietcrisis in 2008... lees verder
-
Bloemkool en sperziebonen
Deze week loopt heel Nederland weer in het gareel. Iedereen is naar zijn werk en alle kinderen zijn weer naar school. Tijd dus om maar weer eens gewoon te doen. Tijd voor lekker Hollandse kost. Ik kan daar na de vakantie echt... lees verder
-
Verse kruiden
Soms zoemt er een woord in het rond. Voor mij het sein dat ik een trend op het spoor ben. Deze vakantie bleek dat 'picknicken' te zijn. Het leek wel of iedereen z'n favoriete terrasje verruild had voor een plekje aan de rivier... lees verder
-
Nazomerfruit
Ik ben heerlijk op vakantie in Frankrijk. Zoals elk jaar op hetzelfde plekje. Dat lijkt saai, maar heeft ook zijn voordelen. Je kent er de weg en weet wat er te doen is, dus in plaats van je vakantie helemaal vol te proppen met leuke dingen... lees verder
-
Meloentijd
Op echt zomers warme dagen is een part watermeloen net zo verfrissend als een stuk komkommer. Daar weten ze in meer zuidelijke landen alles van. Watermeloen komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika, maar is ook in de landen... lees verder
-
Komkommertijd II
Ik schreef het vorige week al: van mij mag het nog even komkommertijd blijven. Want zoals ook Johannes van Dam jaren geleden in 'De dikke van Dam' schreef: 'Het is heerlijk om te schrijven over een groente waar werkelijk niets... lees verder
-
Komkommertijd
Het is duidelijk komkommertijd. Iedereen is op vakantie en op het nieuws gaat het alleen nog over het weer. De ene dag is het te heet, de andere dag wordt er gewaarschuwd voor noodweer. Echt zomer dus! Komkommertijd... lees verder
-
Granita
Zomer, veel zon en vakantie. Beter kan het niet! Maar van koken komt deze week vast niet veel terecht. Het is meer tijd voor verkoelende verfrissingen. Met deze warmte maak je iedereen eerder blij met een groot glas overheerlijke granita... lees verder
-
Pizza's
Vorig weekend hadden wij een feestje in een prachtig grote tuin met veel vrienden van vroeger. Het was heerlijk weer, een klein bandje speelde Balkanmuziek en als eten waren er pizza's! In een hoek van de tuin stond een kleine knalrode pizzakar... lees verder
-
Super venkelsalade
Na Normandië hadden we vorige week nog een weekje Frankrijk. Nu wat meer naar het zuiden, met eindelijk even echt lekker weer! En tijd voor een flinke wandeling. Tot mijn verbazing zag ik tijdens het wandelen overal in de berm... lees verder
-
Verse makreel
Afgelopen week was ik een weekje in Normandië. Niet op vakantie, maar om te koken voor een groep Nederlanders die een cursus Frans voor gevorderden volgden. Heel intensief, maar ook leuk. En voor mij reden om me weer eens te verdiepen in de Franse keuken... lees verder
-
Rood fruit
Ik ga aan het rode zomerfruit! Aardbeien zijn er al een tijdje, maar voor frambozen en blauwe bessen begint het seizoen in juni en voor bramen en rode bessen eigenlijk pas in juli. Hoewel... in de supermarkt is nauwelijks... lees verder
-
Kersenclafoutis
Het is kersentijd! Al het andere rode zomerfruit kun je bijna het jaar rond kopen, maar kersen echt alleen in juni en juli. Soms iets eerder al, maar dat is niet aan te raden. Nog geen drie weken geleden had ik kersen nodig voor... lees verder
-
Tuinbonen
Het is juni, bijna zomer en mooi weer. Tijd dus voor tuinbonen. Verse tuinbonen zijn een bijna vergeten groenten. Veel mensen vinden het doppen zoveel werk, dat ze liever voor diepvries kiezen. Maar dan doe je jezelf... lees verder
-
Lavas
Elk voorjaar opnieuw groeit er midden in mijn kruidentuin vanuit het niets een enorme struik lavas op. In april steken er een paar voorzichtige sprietjes hun kopjes boven de grond en een paar weken later prijkt er een heldergroene plant van zeker een meter... lees verder
-
Salie en saltimbocca
Het schijnt de komende week net iets beter weer te gaan worden. Dat hoop ik van harte, want ik wil mijn groentetuin in. Zaaien, planten en oogsten. Vorig jaar deze tijd kon ik al sla plukken en was ook de koolrabi al oogstrijp... lees verder
-
Verse dragon
Het wordt weer tijd voor verse kruiden. Tussen de buien door heb ik vorige week mijn kruidentuin gefatsoeneerd en er weer nieuwe kruiden tussen gezet. Ook een miezerig dragonplantje dat de winter in een pot overleefd heeft. Het fleurt nu ondanks de... lees verder
-
Witte asperges
Het aspergeseizoen is al weer volop aan de gang. Vroeger waren mei en juni de aspergemaanden, maar nu zijn er al vanaf begin april verse Hollandse asperges te koop. Gewoon omdat de telers de aspergebedden de eerste tijd afdekken met zwart of... lees verder
-
Dauwtrapbrood
Donderdag is het Hemelvaartsdag, dat betekent alweer een heerlijk lang weekend! Vaak is het Hemelvaartsweekend het eerste weekend van het jaar dat je er lekker op uit kunt, de natuur in. En op Hemelvaartsdag zelf ga je natuurlijk dauwtrappen... lees verder
-
Lintjes
Het wordt een rare week. Op dinsdag onze allerlaatste Koninginnedag met als hoogtepunt de inhuldiging. Oranjegevoel met een gouden randje. Aan het eind van de week dodenherdenking en Bevrijdingsdag. En dan is het ook nog... lees verder
-
Oranje wortels
De voorbereidingen voor de inhuldiging en alle festiviteiten daaromheen zijn in volle gang. Het duurde even, maar nu na Het Interview afgelopen week kleurt Nederland toch langzamerhand oranje. Vooral in etalages en advertenties kun je... lees verder
-
Hartige aardbeien
Eindelijk was het dan afgelopen zondag zo ver. Opeens was het toch echt lente, met zelfs zomerse temperaturen. We verklaren nu gewoon de winter voorbij en gaan genieten van het prille groen en zingende vogels. Als je heel stil bent... lees verder
-
Lentestamppot met zure radijsjes
Terwijl ik deze column schrijf is het nog bitterkoud buiten. Ze beloven wel wat beter weer voor deze week, maar nog niet dat echte lenteweer waar we nu al zo lang op hopen. Het is eigenlijk gewoon nog stamppottenweer. Daar heb... lees verder
-
Gekookte paaseieren
Voor mij is het geen Pasen als er bij de Paasbrunch niet een grote schaal vol gekleurde eieren op tafel staat. Het koken en kleuren van de paaseieren brengt de stemming er alvast in. Voor een beetje effect heb je wel twintig tot dertig eieren nodig... lees verder
-
Paaseitjes
En dan is het komend weekend opeens alweer Pasen. Wat vroeg in het jaar, zeker gezien het feit dat het voorjaar zo langzaam op gang komt. Maar afgelopen week in Orléans kon ik er niet onder uit. Ik belandde daar in een straat met de ene... lees verder
-
Tuinkers en radijsjes
Donderdag wordt het lente. Tenminste volgens de kalender, het weer werkt nog niet echt mee. Natuurlijk, maart roert zijn staart, maar zulke extreme kou en sneeuwbuien als afgelopen week hebben we toch nog niet vaak gehad... lees verder
-
Biologische eieren
De voedselschandalen zijn in het nieuws weer naar de achtergrond verdwenen, maar we zijn met z'n allen wel wakker geschud dat eten niet altijd is wat je denkt dat het is. Vooral het feit dat biologische eieren lang niet altijd biologisch... lees verder
-
Lasagne
Wat een gedoe zeg om dat paardenvlees. Het is natuurlijk niet goed dat er gesjoemeld wordt. Maar kant-en-klare lasagne voor 99 cent, kan natuurlijk ook niet. Wanneer dringt het toch eens door dat goed eten met verantwoord... lees verder
-
Quinoa
Nog niet eens zo heel lang geleden heb ik al eens een column aan quinoa gewijd. Ik ga daar geen gewoonte van maken, maar voor quinoa maak ik graag een uitzondering. Dit 'graan dat eigenlijk geen graan is' wordt al duizenden jaren... lees verder
-
Groentecurry
Februari is een moeilijke maand. Iedereen snakt naar lente en meer licht, terwijl de winter juist in februari nog erg gemeen uit de hoek kan komen. Maar afgelopen zaterdag in het bos zat er duidelijk lente in de lucht. Het was heerlijk... lees verder
-
Tartiflette
Winter in de Franse Alpen staat voor skiën langs prachtige, lange afdalingen. En natuurlijk voor af en toe pauze in een kroegje op de piste om weer warm te worden en te genieten van Chocolat Chaud à l'Ancienne - lekker pittige chocolademelk... lees verder
-
Zuurkoolschotel
Ik vind het na zo'n vorstperiode altijd moeilijk om te bedenken wat we gaan eten. Niemand heeft meer zin in stamppot en erwtensoep. En eigenlijk ook niet in andere winterkost, die zijn met die kou allemaal de revue gepasseerd... lees verder
-
Gezonde broccolitaart
Ik ben een enorme lekkerbek, maar ik heb ook iets met gezond eten. Toen ik een jaar of zestien was, kreeg ik 'Gezonde voeding Gezonde mensen' van professor doctor C. Den Hartog te pakken. Een dun boekje waarin deze hoogleraar... lees verder
-
Warme chocolademelk
En dan is het opeens echt winter. Het vriest al meer dan een week en ook overdag komt de temperatuur niet boven nul. Ongeduldig als we zijn, willen we direct het natuurijs op en tochten schaatsen. Maar als zelfs de ijsmeesters... lees verder
-
Havermout
Het zijn niet alleen groenten die na lange tijd vergeten te zijn opeens weer opduiken. Ook vergeten graansoorten zijn bezig met een enorme revival. Neem nou havermout. Jarenlang verguisd en opeens weer populair als ontbijt bij jong... lees verder
-
Aardperen
Aardperen zijn de nieuwe vergeten groente. Niet alleen te koop in het alternatieve circuit, maar opeens ook zomaar in de supermarkt. Grappig, want in heel wat tuinen woekert de aardpeer (Helianthus tuberosus) dat het een lieve lust... lees verder
-
Een gezonde start
Allereerst wens ik iedereen een heel goed en vooral ook een heel gezond 2013! Met veel goede voornemens die ook vol te houden zijn. Want hoeveel goede voornemens sneuvelen niet al voor de eerste week om is? Mijn goede... lees verder
Clara ten Houte de Lange
Clara ten Houte de Lange is een culinaire duizendpoot. Zij is in 1977 gestart als culinair redacteur bij 'TIP' en heeft zich daarna als zelfstandig culinair journalist gespecialiseerd in het ontwikkelen van recepten en het schrijven van teksten en columns over eten en gezonde voeding. Met haar bedrijf Assisti Culinair & Communicatie geeft Clara culinair advies aan bedrijven en instellingen in de foodsector en maakt zij recepten, brochures en kookboeken in opdracht. Onder andere voor Unilever, Quorn, het Voedingscentrum, het Nederlands Visbureau en het Voorlichtingsbureau Brood. Clara heeft diverse kookboeken op haar naam staan. 'De Engelse Tea' was een groot succes en in 2007 verscheen 'Cucina della Mama', een boek vol Italiaanse recepten voor jonge ouders met kinderen. De laatste jaren schreef zij samen met Nelleke van Lindonk 'Het Keukenboekje', 'LEKKER LANG JONG een voedselzandloper kookboek', 'LEKKER Havermout! Quinoa! en meer...' en het E-boekje 'LEKKER Boerenkool'.