Ewtensoep

Clara ten Houte de Lange

Het belooft deze week echt winterweer te worden met 's nachts temperaturen onder nul. Tijd dus voor echt wintereten als erwtensoep. Traditionele kost op sinterklaasavond of het weekend ervoor, wanneer half Nederland het heerlijk avondje al viert. Maar ook lekker op elke andere winteravond dat het buiten guur en koud en dus echt snertweer is. Terwijl ik dit schrijf, vraag ik me af waar het woord snert toch vandaan komt. Al googelend kom ik verschillende verklaringen tegen. Zoals 'niet veel soeps' of 'snerten' dat in het oud-Zaans zachtjes gaarkoken betekende.

Hét recept voor echt Hollandse snert bestaat niet. In mijn oude basiskookboeken doen ze het allemaal weer net even anders, al gaan al die oude recepten uit van groene erwten - die je eerst een nacht moest weken - en varkenspoot. In het kader van slow cooking is dat misschien weer eens het proberen waard. Maar ik bereid erwtensoep liever met spliterwten en veel groenten, dat ligt wat minder zwaar op de maag. Zeker op sinterklaasavond zijn spliterwten een uitkomst. Dan is er niet echt veel tijd voor koken, er moeten altijd nog gedichten geschreven worden en cadeautjes worden ingepakt. Spliterwten zijn trouwens ook groene erwten, maar dan is het velletje verwijderd en zijn de erwten in twee helften gespleten. Hierdoor wordt de kooktijd van zeker 2 uur tot zo'n 30-40 minuten teruggebracht.

Voor een lekkere erwtensoep is selderij essentieel. Zowel knolselderij als bladselderij verdiepen de echte erwtensoepsmaak. Begin voor een erwtensoep voor 4 personen met het zachtjes aanfruiten van een gesnipperde ui, een in ringen gesneden prei en 500 gram in blokjes gesneden knolselderij in een soeppan met wat boter of olijfolie. Als je van stevige erwtensoep houdt, kun je ook nog 2-3 in blokjes gesneden aardappelen zachtjes meebakken. Zorg dat de groenten niet bruin kleuren. Roer er als de groenten iets zachter beginnen te worden 250 gram spliterwten door en smoor al omscheppend nog 1-2 minuten. Schenk er vervolgens 1¼ liter water bij en voeg 2-3 eetlepels grof gehakte bladselderij en 3-4 theelepels zout toe. Breng het geheel aan de kook. Zonder deksel, want met deksel is de kans op bruisend overkoken erg groot. Roer regelmatig, zodat de erwten zich niet vasthechten aan de bodem van de pan.

Ik maak erwtensoep meestal zonder vlees, maar je kunt voor een wat vollere smaak het laatste kwartier 2 of 3 varkensbraadworstjes zachtjes meekoken. Neem de worstjes vlak voor het serveren uit de soep en houd ze even warm onder aluminiumfolie. Maak de ingrediënten in de soep met een stamper fijn of pureer de erwtensoep met een staafmixer. Voeg plakjes worst en reepjes ham toe en warm nog even door. Of zet schaaltjes met allerlei toevoegingen op tafel, zodat ieder zijn eigen kom erwtensoep kan versieren. Denk hierbij aan die reepjes ham en plakjes braadworst of rookworst. Maar ook piepkleine blokjes knolselderij en dunne plakjes wortel doen het goed, net als flinterdunne ringetjes prei en fijngehakte bladselderij en peterselie. Zo maak je van ouderwetse erwtensoep een echt feestmaal.

Alle column jaargangen van Clara

Columns Clara van 2016

  • Oliebollen kopen mag

    Al jaren vieren we oud & nieuw met een grote groep gezellige vrienden. Ieder jaar is er een ander stel aan de beurt om er weer een verrassende avond van te maken en krijgt de rest opdrachten welk lekkers er meegebracht moet worden... lees verder

  • Kerstperikelen

    Het is zover... het is de week voor kerst en die is altijd - bij ons althans - hectisch en chaotisch, hoe ik me ook voorneem alles goed te organiseren en overal lekker de tijd voor te nemen. Altijd is er wel iets dat roet in het eten gooit. In de figuurlijke betekenis natuurlijk... lees verder

  • Kerstbrood

    De kersttijd begint voor mij met het verzamelen van alle kerstmagazines die ik maar te pakken kan krijgen. Die bewaar ik dan tot de zomer om inspiratie op te doen en nieuwe trends te ontwaren voor weer een volgende ronde kerstrecepten. Maar natuurlijk kan ik het niet laten om er nu al even in te neuzen... lees verder

  • Boerenkool en cavelo nero

    Meestal begin ik direct na sinterklaasavond met de voorbereidingen voor kerst. Dit jaar maar eens niet. We zitten na een verhuizing midden in een verbouwing, uitgebreid koken zit er dus even niet in. Maar vaak hoeft dat ook helemaal niet... lees verder

  • Ewtensoep

    Het belooft deze week echt winterweer te worden met 's nachts temperaturen onder nul. Tijd dus voor echt wintereten als erwtensoep. Traditionele kost op sinterklaasavond of het weekend ervoor, wanneer half Nederland het heerlijk avondje al viert... lees verder

  • Gevulde speculaastaart

    Sinterklaas is weer in het land met zijn iets minder zwarte pieten. Hier thuis het sein dat we weer aan de slag gaan met het bakken van kruidnoten en speculaas. Zelf bakken heeft als groot voordeel dat je precies weet wat er in... lees verder

  • Vanille

    En toen was het opeens wel erg koud en nat vorige week. Tijd om je zelf te verwennen met... vanille! Vanille heeft zo'n verrukkelijk aroma dat kou en nattigheid meteen weer vergeten zijn, want vanillegeur verraadt meteen dat er iets lekkers... lees verder

  • Pulled pork

    Pulled pork: tot draadjes uit elkaar getrokken varkensvlees, misschien symbolisch voor de sfeer in de VS nu. Het houdt je even bezig, want pulled pork maak je van een stuk procureurstuk - dit is vlees uit de hals van het varken - of varkensrib van 1½ - 2½ kilo. Vlees dat een flinke tijd nodig heeft om gaar en... lees verder

  • Pompoenrisotto

    Er is vanwege Halloween een run gaande op pompoenen. Met dit bericht op de radio werd ik zaterdag gewekt. Niet in Amerika waar Halloween een groot feest is, maar hier in Nederland! Halloween is van oorsprong een Keltisch feest dat vroeger vooral in Ierland en Engeland gevierd werd... lees verder

  • Comfort food

    Met een beetje creativiteit kun je ook op één pit heerlijke gerechten maken, waar alles in zit dat je nodig hebt. Met deze kou is dat - behalve natuurlijk veel vitamines - vooral comfort food waar je van binnen weer lekker warm van wordt. Fijn dat juist de herfst die ingrediënten biedt,... lees verder

  • Witte bonensoep

    Herfstvakantie en herfstweer. Tijd voor heerlijk lange herfstwandelingen en daarna een kom lekkere soep om weer warm te worden. In dit jaar van de boon is dat natuurlijk bonensoep. Of een soep van andere gedroogde peulvruchten. Want daar draait het om in dit jaar van de boon. Gedroogde peulvruchten zijn... lees verder

  • De ultieme appeltaart

    Opeens is het echt herfst en dus tijd voor appeltaart! Niets is zo persoonlijk als appeltaart. Zet een versgebakken appeltaart op tafel en binnen mum van tijd gaat het gesprek over de allerlekkerste appeltaart. En dat blijkt dat dé ultieme appeltaart gewoon niet bestaat... lees verder

  • Smørrebrød

    Als je lekker wilt eten is Kopenhagen echt 'the place to be'. Ook nu eten bij NOMA er niet meer in zit. Want heel Kopenhagen bruist als het om eten gaat. Ik was er vorige week met mijn culi-vriendinnen om nieuwe ideeën op te doen. Wandelend en fietsend in de regen hebben we de stad doorkruist en ontdekt... lees verder

  • Rucola

    Ooit heb ik eens een paar rucola-plantjes gekocht en sindsdien poppen er elk jaar opnieuw overal tussen de andere groenten kleine plantjes op. Die moet ik natuurlijk in toom houden, maar daarvoor vind ik rucola veel te lekker. Want het resultaat is elk jaar weer een groentetuin vol verse rucola... lees verder

  • Verleidelijke granaatappel

    Vijf jaar geleden schreef ik ook al eens een column over granaatappels. Toen nog heel bijzonder hier, inmiddels in de supermarkt als superfood bijna jaarrond te koop. Toch worden granaatappels pas vanaf nu tot in december geoogst... lees verder

  • Verse vijgen

    Bij dit heerlijke nazomerweer slaat mijn fantasie op hol. Dan wil ik nog snel allerlei zomerlekkers maken, voordat de herfst hardhandig toeslaat. Maar wel met de producten die er nu zijn: vijgen, druiven, pruimen en over een week of twee... lees verder

  • Burgers zonder vlees

    Burgers zijn helemaal hip, daar schreef ik vorige week al over. En echt niet alleen echte hamburgers van rundvlees, maar juist ook burgers waar helemaal geen vlees in zit. Voor een dagje zonder vlees, maar vooral ook omdat je juist met die... lees verder

  • Hippe burgers

    Een column kun je niet dwingen. Soms heb ik een leuk idee, maar stokt het verhaal. Zo had ik mijn column deze week als mijn vervolg op de 'gewoon bloemkool' column van vorige week over gehakt willen schrijven... lees verder

  • Bloemkool gewoon?

    Ik denk dat september de gewoonste maand is die er bestaat. De vakantie is voorbij en iedereen doet weer gewoon zijn ding. Naar school, aan de studie of naar het werk. Bij dat gewone ritme hoort ook gewoon eten... lees verder

  • Watermeloen

    We genieten hier in Frankrijk van onze laatste vakantieweek met werkelijk het mooiste zomerweer dat je kunt bedenken. Met temperaturen rond de 30 °C, een verkoelend windje en een grote watermeloen in de koelkast is het hier goed uit te houden... lees verder

  • Vissoep

    Vakantie! Heerlijk genieten van zon, zee en strand. Of van mooie wandelingen in juist bergachtig gebied. En... je niet druk maken over het eten. Dat laatste is voor mij niet te doen. Juist in het buitenland kan ik de verleiding niet weerstaan... lees verder

  • Salie

    Dit voorjaar heb ik Frankrijk mijn kruidentuintje nieuw leven ingeblazen met verse aarde en frisse, nieuwe plantjes in een mooie verhoogde bak. Dat was een schot in de roos! Want toen wij hier vorige week weer aankwamen, stond de hele bak... lees verder

  • Lekker dippen

    Vakantie en eindelijk echt zomer! Dat zijn niet de beste ingrediënten om uitgebreid achter het fornuis te gaan staan. Mijn advies: sla dat koken gewoon een keertje over. Met dat warme weer is iedereen heel tevreden met een lekkere maaltijdsalade... lees verder

  • Sperziebonen

    Zal het weer deze week inderdaad beter worden, zoals het weerbericht voorspelt? Dan wordt het tijd om het ook maar eens te hebben over een echte zomergroente als sperziebonen. Ja echt, sperziebonen horen bij de zomer. Van juli tot en met september komen ze knappend vers uit eigen land en eigen tuin... lees verder

  • Kleurige (punt)paprika's

    Het wil niet echt vlotten met het weer. Nu ook deze week de zon niet echt doorbreekt en er weer bijna elke dag wel een bui valt, zoek ik het maar in kleurig eten. Voor een extra zonnig tintje verwerk ik deze 'zomer' meer rode, gele en oranje paprika's... lees verder

  • Verse mosselen

    Vorige week woensdag ging in het Zeeuwse Yerseke het mosselseizoen van start. Uitzonderlijk vroeg door het zonnige voorjaar en de vele regen, maar dit jaar ook een logistieke uitdaging voor de mosselkwekers. Want in een aantal productiegebieden... lees verder

  • Lekkere olie

    Ik hoop dat we deze week een punt kunnen zetten achter al die hoosbuien en van een beetje zomer kunnen gaan genieten. Met bijvoorbeeld heerlijk zomerse maaltijdsalades voor buiten, die je op smaak brengt met zelfgemaakte dressings... lees verder

  • Aubergine

    Opeens viel het mij op dat aubergines zo goed verkrijgbaar zijn en nog betaalbaar ook. Dat was wel eens anders. Dan betwijfelde ik als ik auberginerecepten maakte, of er ook aubergines te koop waren. Maar nu ligt in mijn supermarkt... lees verder

  • Zomerse bonen

    Volgens meteorologen is het al zomer, maar voor mij begint de zomer toch pas op 21 juni. Nog een weekje te gaan dus. Ik merk wel dat mijn eetpatroon, hoewel het weer nog niet echt meewerkt, al op zomerstand staat... lees verder

  • Avocado's

    Afgelopen week stuitte ik in een Franse supermarkt op echt een enorme berg avocado's. Zo aanlokkelijk, dat er meteen een paar in mijn mandje belandden. Ik kan romige avocado's maar moeilijk weerstaan. Dat hoeft nu... lees verder

  • Goed rundvlees

    Ik weet graag wat ik eet. Vandaar dat we een groentetuintje hebben en er kippen in de tuin rondlopen voor lekkere eieren. Ik ben ook altijd in voor goede initiatieven op het gebied van natuurlijk en diervriendelijk eten... lees verder

  • Hartige clafoutis

    Een oud gezegde luidt 'In mei leggen alle vogels een ei'. Zo ook onze kippen, die halen deze maand echt een topscore. Afgelopen week hebben ze met z'n tweetjes veertien eieren gelegd. Daar kunnen wij - ook met z'n tweetjes - niet... lees verder

  • Rabarber uit de oven

    Rabarber komt oorspronkelijk uit de koelere gebieden in Azië, daar is de plant al eeuwenlang als medicijn in gebruik. Pas vanaf midden 19e eeuw wordt rabarber als voedsel bereid. Vooral in Engeland, de rest van Europa moet er eigenlijk niet... lees verder

  • Eten uit eigen tuin

    Eindelijk zijn de weergoden ons beter gezind. Ik heb het mooie weer meteen benut en heerlijk in de tuin gewerkt. Daar was ik nog niet aan toegekomen, er moest duidelijk orde op zaken gesteld worden. Al het dode winterafval verwijderen... lees verder

  • Aardbeien voor moederdag

    'April doet wat ie wil' en 'Aprilletje zoet heeft nog wel eens een witte hoed', het is gewoon echt waar! Maar gelukkig is het nu mei en is dat alles weer voorbij. Sterker nog, het wordt gewoon prima weer om er een lekker lang... lees verder

  • Culinaire serendipiteit in Spanje

    Als culi ben je altijd met eten bezig, ook of misschien wel juist als je op vakantie bent. Want ver weg doe je vaak de leukste en de lekkerste ontdekkingen. Maar dit keer wilde ik een keertje echt 'vrij', onze trektocht door de... lees verder

  • Wilde spinazie

    Het wordt nu echt lente. En dan bedoel ik niet het lekkere weer, maar de echte voorjaarsgroenten die langzamerhand van de volle grond gaan komen. Vorige week zag ik op een Franse markt een kraam met enorme bergen wilde spinazie... lees verder

  • Witte asperges

    Het aspergeseizoen begint op gang te komen. Vanaf nu tot in de vierde week van juni zijn er weer volop Hollandse witte asperges te koop. Asperges horen tot de weinige groenten met nog een echt seizoen. Al is ook dit seizoen behoorlijk opgerekt... lees verder

  • Zoute saus

    Zout is in. Of liever gezegd, zout is uit! Nu de hype rond Himalayazout, Keltisch zeezout en andere zouten wat afneemt, hoor je opeens andere geluiden. Zout is niet goed voor je. Dat weten we al lang, maar we willen het niet horen. Want zout maakt ons eten... lees verder

  • Lunchen met groenten

    Misschien heeft u het door al het schokkende nieuws over het hoofd gezien, maar we hebben sinds vorige week een nieuwe Schijf van Vijf. Het Voedingscentrum heeft een paar maanden de tijd genomen om de nieuwe adviezen... lees verder

  • Paaseieren pocheren

    In de week van Pasen gaat deze column als vanzelfsprekend over eieren. Want geen paasontbijt zonder lekker eitje toch? Hoewel? Wist u dat wij met Pasen met z'n allen 35 miljoen eieren eten? Dus 2 eieren per persoon... lees verder

  • Lamsbout uit de oven

    Officieel moeten we nog een weekje wachten tot het echt lente is, maar ook deze week al doet het weer zijn best. Een verademing na opeens dat gure winterweer van de afgelopen weken. Ik laat mijn lentekriebels de vrije loop en ga... lees verder

  • Kip tandoori

    'Je bent wat je eet' is niet zomaar een loze kreet. Gezond eten heeft echt een positief effect op je gestel. Dat weten we natuurlijk al jaren, maar de laatste vijf jaar zaten we in een enorme stroomversnelling met de ene 'gezond eten' hype na de andere... lees verder

  • Kokos

    Kokos is hip! Je kunt er in recepten bijna niet meer omheen. Met name jonge vrouwen zijn verslingerd aan kokos en verwerken te pas en te onpas kokosproducten in hartige gerechten, taarten en toetjes. Vooral vanwege de gezonde... lees verder

  • Kaasfondue

    Voorjaarsvakantie is de week bij uitstek om op wintersport te gaan. Dus vertrok afgelopen weekend half Nederland naar Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Noord-Italië voor een heerlijke vakantie in de sneeuw. Lekker skiën, wandelen... lees verder

  • Lekker eten zonder vlees

    Zoals ik al eerder schreef, eten we hier thuis maar weinig vlees. Dat is geleidelijk gegaan, van één dag in de week geen vlees naar nu één dag in de week wel vlees. Uit volle overtuiging, want veel vlees eten is een enorme belasting... lees verder

  • Hongaarse zuurkool

    Zuurkool is een ideale groente voor als je nog niet weet wat je wilt maken. Je kunt er echt alle kanten mee op! En heel handig als je voor een week tegelijk boodschappen doet, want zuurkool blijft in de koelkast zeker een week goed... lees verder

  • Worstenbroodjes

    Eind deze week al barst in het Zuiden het Carnaval weer los. Oorspronkelijk een oeroud feest dat tot ver voor onze jaartelling teruggaat. Feestrituelen met maskerades, tijdelijke opheffing van de sociale ongelijkheid, korte periode van chaos... lees verder

  • Runderlapjes lekker lang stoven

    Ik ben geen grote vleeseter. Nooit geweest ook, maar ongemerkt eten we nu niet eens één keer in de week vlees. Maar dan genieten we er ook van. Dan koop ik een mooi stukje vlees bij een goede slager, of jerseyvlees bij de... lees verder

  • Falafel

    Eindelijk is het deze week dan een beetje winter, maar culinair gezien voel ik dat niet zo. Het lijkt te laat voor stevige stamppotten, stoere stoofschotel of een flinke pan erwtensoep. Maar wie weet komt de zin in winter-eten weer als het echt gaat vriezen... lees verder

  • Boerenkoolsalade met sinaasappel

    Ik vind het saai weer! Het wordt maar geen winter! Op die paar dagen ijzel in het hoge Noorden na dan. Hier in het midden van het land blijft het gewoon grijs en grauw met temperaturen ruim boven nul. Het wordt tijd dat het... lees verder

  • In de bonen

    Allereerst wil ik iedereen een gezond 2016 wensen! Het is altijd weer even wennen om na de gezellig drukke decembermaand weer in het gareel te komen, waardoor goede voornemens vaak al de eerste week de mist in gaan... lees verder

Clara ten Houte de Lange

Clara ten Houte de Lange is een culinaire duizendpoot. Zij is in 1977 gestart als culinair redacteur bij 'TIP' en heeft zich daarna als zelfstandig culinair journalist gespecialiseerd in het ontwikkelen van recepten en het schrijven van teksten en columns over eten en gezonde voeding. Met haar bedrijf Assisti Culinair & Communicatie geeft Clara culinair advies aan bedrijven en instellingen in de foodsector en maakt zij recepten, brochures en kookboeken in opdracht. Onder andere voor Unilever, Quorn, het Voedingscentrum, het Nederlands Visbureau en het Voorlichtingsbureau Brood. Clara heeft diverse kookboeken op haar naam staan. 'De Engelse Tea' was een groot succes en in 2007 verscheen 'Cucina della Mama', een boek vol Italiaanse recepten voor jonge ouders met kinderen. De laatste jaren schreef zij samen met Nelleke van Lindonk 'Het Keukenboekje', 'LEKKER LANG JONG een voedselzandloper kookboek', 'LEKKER Havermout! Quinoa! en meer...' en het E-boekje 'LEKKER Boerenkool'.