Oudhollandse erwtensoep
- 6 personen
- 125 min
- waardering 7,9
- Hoofdgerecht
- Hollands
- Vlees
Ingrediënten
- 500 g spliterwten
- 500 g verse worst
- 500 g platte ribben
- 3 bouillonblokjes
- 50 g roomboter
- 250 g ui, in stukjes
- 250 g prei, in stukjes
- 250 g knolselderij, in stukjes
- 1 bosje bladselderij, gehakt
- voor erbij
- roggebrood
- katenspek, ontbijtspek, blank spek
Bereiden
Breng de spliterwten met 2½ liter water, de verse worst, de platte ribben en wat zout aan de kook. Haal zodra het water kookt het (vuile) schuim eraf en voeg de bouillonblokjes toe. Haal de platte ribben en de worst na ca. 90 minuten uit de pan.
Wrijf de spliterwten met het kookvocht door een zeef of een passe-vite (roerzeef).
Smelt in een andere pan de boter. Fruit de groenten even aan, voeg een halve liter water toe en breng het geheel aan de kook. Voeg de groenten en het vlees met het kookvocht toe aan de soep en breng hem op smaak met versgemalen peper.
Voeg als laatste de bladselderij toe. Serveer de soep met een puntje (Brabants) roggebrood, belegd met spek, bijvoorbeeld katenspek, ontbijtspek of blank spek.
Kookboek
Het recept 'Oudhollandse erwtensoep' is afkomstig uit het kookboek...
De perfecte kok
Marcus Polman
Hoe bak je de perfecte biefstuk, kook je het ideale ei of maak je de ultieme clubsandwich, Caesar salad of pasta? Journalist Marcus Polman zocht het uit... lees verder
© Mo'Media