Groninger erwtensoep
- 4 personen
- 155 min
- waardering 8
- Hoofdgerecht
- Hollands
- Vlees
Ingrediënten
- 250 g erwten
- 250 g spliterwten
- 3 uien, fijngehakt
- 1 winterwortel, in blokjes
- 200 g varkensschijf
- 250 g rookspek
- ½ Spaanse peper
- 1 eetlepel verse tijm, fijngesneden
- 2 verse laurierbladeren
- 2 kleine preien, in ringen
- 1 knolselderij, in blokjes
- 4 bintjes (aardappelen), in blokjes
- 1 rookworst
- ½ bosje bladpeterselie, fijngesneden
- ½ bosje bladselderij, fijngesneden
- olijfolie
Voorbereiden
Was de erwten en spliterwten en laat ze een nacht lang weken.
Bereiden
Kook de erwten in het weekwater samen met de uien, winterwortel, varkensschijf, rookspek, Spaanse peper, tijm, laurier en zout en peper in ca. 2 uur op laag vuur gaar.
Voeg de prei, knolselderij en aardappel na 2 uur bij de soep en laat die op laag vuur zachtjes sudderen.
Wel de rookworst 15 minuten op laag vuur.
Haal de varkensschijf, het rookspek, de Spaanse peper en de laurierblaadjes uit de soep.
Snijd de rookworst in plakjes, haal het vlees van de schijf en snijd het rookspek in blokjes. Voeg het vlees weer toe aan de soep.
Breng de soep op smaak met de bladselderij, bladpeterselie en zout en peper. Voeg vlak voor het opdienen (desgewenst) nog een scheutje olijfolie toe aan de soep.
Kookboek
Het recept 'Groninger erwtensoep' is afkomstig uit het kookboek...
De Hollandse pot
Claartje Lindhout
Aan de hand van 'De Hollandse pot' kun je uit elke provincie een compleet streekmenu maken, met helder beschreven recepturen van steeds een voor-, hoofd- en... lees verder
© Uitgeverij Becht