Kan het wat minder zout?
Clara ten Houte de Lange
Begin januari gaan op radio en televisie relatief veel items over gezond eten. Met dit jaar het accent vooral op het feit dat we met z'n allen echt veel te veel zout eten en hoe schadelijk dat is. Door te veel zout houdt je lichaam vocht vast, waardoor je bloedruk stijgt. Dat is uiteindelijk heel slecht voor je hart. Ook je nieren krijgen het bij te veel zout zwaar te verduren en kunnen uiteindelijk ziek worden. En dit is maar een greep uit wat te veel zout kan veroorzaken. We weten het allemaal best en toch valt het kwartje niet. Bijna iedereen neemt zich het nieuwe jaar voor wat gezonder te eten... Vooral om die decemberkilo's weg te werken, maar niemand komt er op om minder zout te gaan eten. Terwijl dat misschien ook al een kilootje kan helpen.
Slechts 1 op de 5 mensen weet dat hij te zout eet. Meer dus dan de maximale hoeveelheid van 6 gram per dag. Dat is een afgestreken theelepel. De ongezouten waarheid is dat 85% van de Nederlanders te veel zout eet! Vrouwen zo'n 7,5 gram per dag en mannen zelfs bijna 10 gram. Dat komt per persoon per jaar op bijna 1 kilo zout te veel. En het gekke is, dat je die kilo nooit daadwerkelijk ziet. Die is - door fabrikanten - al verwerkt in het eten. En omdat je door al dat te zoute kant-en-klaar eten ook gewend raakt aan dat zout, grijp je zelf ook vaker naar het zoutvaatje.
Je kunt deze vicieuze cirkel alleen doorbreken door het heft in eigen hand te nemen en bij het koken geen gebruik te maken van bewerkte producten. Of in ieder geval eerst eens etiketten te lezen. Vergelijkbare producten bevatten van het ene merk duidelijk meer zout dan van het andere merk. Een kolfje naar mijn hand. Ik kook het liefst met alleen verse producten omdat ze zo puur van smaak zijn dat ze niet veel nodig hebben. Een wat flauwe smaak kun je vaak opkrikken met verse kruiden of specerijen. Ook een druppeltje citroensap of balsamicoazijn doet vaak veel goed.
Pak bijvoorbeeld niet automatisch kant-en-klaar gekruid vlees, maar wrijf eens gewoon biefstuk, karbonade of kipfilet in met een mengsel van balsamicoazijn, fijngehakte knoflook, verse tijm en lekkere olijfolie. Rooster het vlees in een grillpan tot er bruine strepen op komen en van binnen naar wens rosé of gaar is. Wedden dat je het zout niet mist? Of schep voor lekker pittige kip kipdijfilets om met een mengsel van citroensap, knoflook, verse gember, rode peper, paprikapoeder, komijn en koriander. Rooster de stukken kip op de bakplaat gaar in de oven of smoor ze in een braadpan met in stukjes gesneden tomaten, partjes ui en olijven tot ze in een lekkere saus liggen. Is dit je toch te flauw, dan kun je op altijd nog een snufje zout toevoegen. Maar dat is altijd minder, dan dat je op voorhand met de zoutpot staat te strooien.
Alle column jaargangen van Clara
Columns Clara van 2018
-
Pindakaas
Pindakaas... wie is er niet groot mee gegroeid? En nu bleek het 24 januari opeens pindakaasdag! Pindakaas lijkt een oer-Hollands product. In elk gezin staat immers steevast een pot pindakaas op de ontbijttafel? Toch werd pindakaas hier pas in 1948... lees verder
-
Kan het wat minder zout?
Begin januari gaan op radio en televisie relatief veel items over gezond eten. Met dit jaar het accent vooral op het feit dat we met z'n allen echt veel te veel zout eten en hoe schadelijk dat is. Door te veel zout houdt je lichaam vocht vast... lees verder
-
Lekker lunchen met soep
Na zo'n heerlijk vrijgevochten decembermaand is het wel goed om weer even de puntjes op de i te zetten en het gewone leven op te pakken. Dus weer gezond eten met lekker veel groenten, weinig of geen vlees, duurzaam inkopen en wat minder drinken... lees verder
Clara ten Houte de Lange
Clara ten Houte de Lange is een culinaire duizendpoot. Zij is in 1977 gestart als culinair redacteur bij 'TIP' en heeft zich daarna als zelfstandig culinair journalist gespecialiseerd in het ontwikkelen van recepten en het schrijven van teksten en columns over eten en gezonde voeding. Met haar bedrijf Assisti Culinair & Communicatie geeft Clara culinair advies aan bedrijven en instellingen in de foodsector en maakt zij recepten, brochures en kookboeken in opdracht. Onder andere voor Unilever, Quorn, het Voedingscentrum, het Nederlands Visbureau en het Voorlichtingsbureau Brood. Clara heeft diverse kookboeken op haar naam staan. 'De Engelse Tea' was een groot succes en in 2007 verscheen 'Cucina della Mama', een boek vol Italiaanse recepten voor jonge ouders met kinderen. De laatste jaren schreef zij samen met Nelleke van Lindonk 'Het Keukenboekje', 'LEKKER LANG JONG een voedselzandloper kookboek', 'LEKKER Havermout! Quinoa! en meer...' en het E-boekje 'LEKKER Boerenkool'.