Lekker lunchen met soep
Clara ten Houte de Lange
Voor iedereen een goed en gezond 2018! Heerlijk zo'n nieuw jaar dat op maandag begint, lekker overzichtelijk en ook makkelijker zo om weer in het gareel te komen. Goede voornemens heb ik al lang geleden afgeschaft, die zijn toch gedoemd om te mislukken. Maar na zo'n heerlijk vrijgevochten decembermaand is het wel goed om weer even de puntjes op de i te zetten en het gewone leven op te pakken. Dus weer gezond eten met lekker veel groenten, weinig of geen vlees, duurzaam inkopen en wat minder drinken. Al die heerlijke liflafjes en gezellige glazen wijn maken je na verloop van tijd toch wat suffig en minder alert. Mijn lijf snakt gewoon naar lekker veel groenten. Daarom las ik tijdens de lunch vaak een extra groentemoment in en verwerk allerlei groenten tot lekkere soepjes. Ik laat mij daarbij inspireren door mijn groentelade in de koelkast, want restverwerking is voor deze soepen een prima uitgangspunt.
Zo kun je van een bloemkool- of broccolistronk - die bewaar ik er ook wel speciaal voor - heerlijk winterse soep maken, terwijl je ook nog heel duurzaam alles van de groente gebruikt en niets weg hoeft te gooien. Schil zo nodig met een dunschiller de harde buitenlaag eraf en snijd de stronkjes in stukjes. Fruit een gesnipperd uitje in een kleine steelpan met wat olijfolie, schep de stukjes bloemkool en/of broccoli erdoor met naar wens een beetje kerriepoeder of ras el hanout. Bak nog 1 minuut en schenk er dan zo'n 200 ml water bij en voeg zout naar smaak toe. Bouillon mag natuurlijk ook, maar voor mij komt de groentesmaak beter naar voren met water en wat zout. Laat dit 8-10 minuten zachtjes pruttelen en pureer alles met de staafmixer tot een gebonden bloemkool- of broccolisoep. Schenk de soep in een wijde kom en garneer met blokjes tomaat en fijngehakte peterselie of verse tijmblaadjes. Of een restje geraspte kaas of verkruimelde feta.
Op dezelfde manier kun je natuurlijk ook winterwortel, knolselderij en zelfs bietjes tot heerlijke soep verwerken. Ook restjes stamppot doen het prima in soep. Hier voor hoef je alleen het restje stamppot met een scheut water in een pan al roerend te verwarmen tot het soep wordt, maak de structuur eventueel fijner met de staafmixer. Ook als ik geen restjes in huis heb maak ik op gure winterdagen graag een warme kop soep bij de lunch. Dan ga ik uit van zo'n blikje peulvruchten van 150 gram en maak linzensoep, witte bonensoep of heerlijke Mexicaanse bonensoep! Hiervoor bak ik een gesnipperd uitje met 2-3 in stukjes gesneden tomaten en wat tacokruiden tot ze zacht zijn. Daar roer ik een blikje zwarte bonen met vocht door, stamp vervolgens met een stamper alles fijn en roer er zoveel water met wat zout door dat het een rulle soep wordt. Heerlijk om deze soep te garneren met wat verkruimelde tacochips. Met elke dag een ander gezond en lekker soepje kom ik de komende wintermaanden wel door!
Alle column jaargangen van Clara
Columns Clara van 2018
-
Pindakaas
Pindakaas... wie is er niet groot mee gegroeid? En nu bleek het 24 januari opeens pindakaasdag! Pindakaas lijkt een oer-Hollands product. In elk gezin staat immers steevast een pot pindakaas op de ontbijttafel? Toch werd pindakaas hier pas in 1948... lees verder
-
Kan het wat minder zout?
Begin januari gaan op radio en televisie relatief veel items over gezond eten. Met dit jaar het accent vooral op het feit dat we met z'n allen echt veel te veel zout eten en hoe schadelijk dat is. Door te veel zout houdt je lichaam vocht vast... lees verder
-
Lekker lunchen met soep
Na zo'n heerlijk vrijgevochten decembermaand is het wel goed om weer even de puntjes op de i te zetten en het gewone leven op te pakken. Dus weer gezond eten met lekker veel groenten, weinig of geen vlees, duurzaam inkopen en wat minder drinken... lees verder
Clara ten Houte de Lange
Clara ten Houte de Lange is een culinaire duizendpoot. Zij is in 1977 gestart als culinair redacteur bij 'TIP' en heeft zich daarna als zelfstandig culinair journalist gespecialiseerd in het ontwikkelen van recepten en het schrijven van teksten en columns over eten en gezonde voeding. Met haar bedrijf Assisti Culinair & Communicatie geeft Clara culinair advies aan bedrijven en instellingen in de foodsector en maakt zij recepten, brochures en kookboeken in opdracht. Onder andere voor Unilever, Quorn, het Voedingscentrum, het Nederlands Visbureau en het Voorlichtingsbureau Brood. Clara heeft diverse kookboeken op haar naam staan. 'De Engelse Tea' was een groot succes en in 2007 verscheen 'Cucina della Mama', een boek vol Italiaanse recepten voor jonge ouders met kinderen. De laatste jaren schreef zij samen met Nelleke van Lindonk 'Het Keukenboekje', 'LEKKER LANG JONG een voedselzandloper kookboek', 'LEKKER Havermout! Quinoa! en meer...' en het E-boekje 'LEKKER Boerenkool'.