Wijntip: Amerikaans tintje
Nicolaas Klei
Dé dag om Amerikaanse wijn te drinken. Toch, doe maar niet. De beste zijn best, maar onbetaalbaar, de rest is ondrinkbaar. Dan liever iets hoopvols. Iets vrolijks, fruitigs, jeugdigs, slanks, met stijl en klasse. En met een Amerikaans tintje, want favoriet wit van vriendin Sylvia W. die momenteel in de USA woont. Penfols, Rawsons Retreat, chardonnay 2007 (€ 6,99): te koop bij Albert Heijn.Alle column jaargangen van Nicolaas
Columns Nicolaas van 2008
-
Wijntip: bubbels
De aller, allerlekkerste champagne? Fallet-Prévostat. Kleinschalig, biologisch, heerlijk. Nadeel: zo'n veertig piek de fles en niet ideaal bij oliebollen en huzarensla. Oftewel, er is ook wat te zeggen voor de prima cava van de Hema, de crémant de... lees verder
-
Wijntip: kerst
Kredietcrisis of niet, het is onverbiddelijk kerst. Knus ook eigenlijk wel, zo met z'n allen rond de koude verwarming, herinneringen ophalend aan weleer, toen de grands crus nog tegen de plinten klotsten. Met daarbij, jawel, toch... lees verder
-
Wijntip: Braziliaans rood
Uit Brazilië. Ja, daar maken meer dan biobrandstof. Ook wijn dus. Heel grappige wijn zelfs, in ieder geval deze slanke en toch breedgeschouderde rode. Hij komt uit wijngebied Fronteira, aan de... lees verder
-
Wijntip: sjieke bourgogne
Ach jé, hebben we net Sint gehad, en daar komt Kerst al weer op ons af. Wat gaan we doen, wat moeten we doen, wie willen we uitnodigingen, wie moeten we vragen, en bovenal, wat eten en drinken we daarbij? Genoeg vragen om eerst... lees verder
-
Wijntip: bisschopswijn
Glühwein, dat klinkt als iets prebroeikasachtigs om de cv mee op te stoken, maar geef het z'n andere naam, bisschopswijn, en het smaakt een stuk sympathieker en gezelliger. Bisschopswijn is kant-en-klaar te koop, maar van een kleine... lees verder
-
Wijntip: Spaans rood
Nooit gedacht toen ik daar jaren geleden voor het eerst was, dat ze daar nog eens zulke lekkere wijn zouden maken. Het Nieuwe Spanje: druif tempranillo met wat merlot. Lekker rijp fruit, dat stoffige van een een lange dag in een zonover... lees verder
-
Wijntip: stoer rood
Nog niet zo lang geleden rook de gemiddelde Zuid-Afrikaanse rode wijn voornamelijk naar beschimmelde kaplaarzen. Tegenwoordig is hij nog steeds spotgoedkoop, en smaakt hij echt naar wijn. Als dat geen vooruitgang is... lees verder
-
Wijntip: welopgevoed
In het voorjaar, eind mei, rieden we de stoere rosé aan van deze Argentijnse producent. Nu is het tijd voor hun breedgeschouderde, maar immer galante en vrolijke rood. Van druif malbec, die smaakt als de Rambo-versie van merlot. Veel donker... lees verder
-
Wijntip: Amerikaans tintje
Dé dag om Ameri-
kaanse wijn te drinken. Toch, doe maar niet. De beste zijn best, maar onbetaalbaar, de rest is ondrinkbaar. Dan liever iets hoopvols. Iets vrolijks, fruitigs, jeugdigs, slanks, met stijl en klasse. En met een Amerikaans tintje... lees verder -
Wijntip: corbières
Gemaakt door Jean-Pierre Biard en - hé, dat lijkt wel Nederlands - Johanna van der Spek. Jawel. Nou, daar kan menig Frans inboorling nog een puntje aan zuigen. Prachtcorbières! Barstensvol fruit, beschaafde vleug hout... lees verder
-
Wijntip: rhône
Het ene oogstjaar is het andere niet, maar in veel gevallen is het vooral belangrijk dat de wijn niet te oud is. Neem nu deze. Was ooit heerlijk, waarna een tijd helaas slechts wat belegen jaargangen in het schap stonden... lees verder
-
Wijntip: pinot noir
Échte pinot noir. Ja, dat staat toch ook op het etiket, zult u zeggen. Maar ik bedoel dat deze Chileen ook écht naar pinot noir smaakt. En dat zie je niet vaak. Nee, hij heeft niet de complexiteit en verfijning noch die subtiele, zwoele... lees verder
-
Wijntip: lichtzoet
'Moelleux', dat is een term die we voornamelijk kennen van dubieus halfzoet dat knallende katers geeft, dus we benaderden deze fles met een scheef en wantrouwig oog. Maar kijk aan! De wonderen zijn de wereld nog niet uit... lees verder
-
Wijntip: stoer Italiaans
Ieder oogstjaar weer anders, wijn. Dat maakt het zo spannend. Zo zat de 2006 van deze stoere rode Italiaan vol donker pittig kersenfruit en geheimzinnige duistere verleidelijke geurtjes, maar miste... lees verder
-
Wijntip: lekker sappig
Van de vermaarde familiefirma Catena. In de jaren tachtig hadden we Dolly Parton chardonnays, inmiddels is slank in de mode. Geen bossen hout maar een vleug, geen overrijp zoet fruit maar lekker sappig met fris en een beetje... lees verder
-
Wijntip: grenache
Garnacha is een Spaanse rode druif die beter bekend is onder z'n Franse naam grenache.
Je vindt 'm in côtes-du-rhône, châteauneuf-
du-pape en ander Zuid-Frans rood. Maar in Spanje weten ze er ook raad mee. Proef... lees verder -
Wijntip: ongekend koopje
Druif sauvignon houdt van een koel klimaat. Te warm, te rijp, en de wijn wordt wee. En dat willen we niet. Sauvignon moet fris zijn als een voorjaars-
ochtend. Is ze hier prima gelukt. Nieuw... lees verder
Nicolaas Klei
"Uh... ik schrijf over wijn", zeg ik als mensen me vragen hoe ik aan de kost kom. Aarzelend, want ik blijf het wat vreemd vinden. Politie, brandweer, bestuurder van een grote graafmachine, dat zijn Echte Beroepen. Wat je wilde worden toen je nog met Lego speelde. De mensen vinden het ook vreemd. Dus ik leg uit: wekelijkse stukjes voor 'Elsevier' en 'AD' en okoko recepten, m'n nieuwe wijnencyclopedie 'Tot op de bodem'... De mensen kijken nu gelukzalig: je brood met wijn verdienen! Beroepshalve dronken door het leven! Ja, ik had het ook nooit gedacht, toen ik rechtsgeschiedenis studeerde en wijn niet meer dan een liefhebberij was, met flessen in de kaartenbakken. Maar ik werd gevraagd voor een stukje over wijn, een boek, meer stukjes, nog een boek... En dan is er sinds 2001 nog jaarlijks de 'Superwijngids'. Is wijn dan ook nog leuk, als er zo'n drieduizend flessen op de stoep staan om geproefd te worden? Ja. Maar het is ook wel echt werk.