Jamie Oliver: snelle aardappelgratin
bereiden
Ingrediënten
- 1 rode ui
- 1 kilo vastkokende aardappelen, zoals Maris Piper
- 1 bol nootmuskaat
- 2 teentjes knoflook
- 225 ml slagroom
- 4 ansjovisfilets in olie
- Parmezaanse kaas
- 2 laurierblaadjes
- een heel klein bosje verse tijm
- olijfolie
Bereiden
Zet de schijf voor dikke plakjes in de keukenmachine en verhit de oven tot 220 °C (gasovenstand 7). Breng een volle ketel water aan de kook.
Pel de rode ui en snijd hem doormidden. Was de aardappelen maar schil ze niet, en snijd ze samen met de ui in de keukenmachine in plakjes. Kieper ze in een stevige braadslede (ongeveer 35 × 25 cm) en strooi er zout en peper op. Rasp er een kwart van de bol nootmuskaat over, pers er de ongepelde teentjes knoflook bij en schenk de slagroom over de aardappelen.
Trek de ansjovisfilets in stukjes, doe ze samen met een flinke hand Parmezaanse kaas, de laurierblaadjes, de blaadjes van een paar takjes tijm en een flinke scheut olijfolie bij de aardappelen, hussel alles met je handen door elkaar en zet de braadslede op matig vuur. Giet er 200 ml kokend water bij, dek de braadslede af met een groot stuk aluminiumfolie en laat hem op het vuur staan. Schud even met de braadslede om te voorkomen dat de boel aanbrandt.
Haal het stuk aluminiumfolie van de braadslede en rasp er een laagje Parmezaanse kaas over. Besprenkel de resterende takjes tijm met olijfolie, strooi ze erop en zet de dauphinois 15 minuten boven in de hete oven, of tot er een goudbruin, pruttelend korstje op zit.
Extra benodigd
Keukenmachine, braadslede (ongeveer 35 × 25 cm), aluminiumfolie
Kookboek
Het recept 'Jamie Oliver: snelle aardappelgratin' is afkomstig uit het kookboek...
Jamie in 30 minuten
Jamie Oliver
Jamie laat zien dat je binnen 30 minuten een fantastische, complete en verse maaltijd op tafel kunt zetten. 'Jamie in 30 minuten' bewijst dat dat met een paar handige... lees verder
© 2011 Jamie Oliver Enterprises Limited. Beeld: David LoftusAardappelgratin tips
Reacties op dit recept
-
Esther
Bedoel je dat de braadslee op mijn keramische plaat gezet moet worden, als je zegt: de braadslee op matig vuur zetten.
En hoe lang moet hij daarop staan? - Hanneke Ja, dat wilde ik dus ook net vragen... (op het gasfornuis in mijn geval, en hoe lang?) Lijkt me een lekker recept, maar die dingen zijn een beetje onduidelijk.
- Aida Recept is niet helemaal duidelijk.
- Yvonne Ik heb het recept gemaakt met voorgekookte aardappelschijfjes. De braadslee hoeft zo niet eerst op het fornuis... kan zo de oven in. Lekker recept!
- mia Net het gerecht op tv gezien van Jamie. Op matig vuur zetten totdat de aardappels gaar zijn, daarna verplaats je het bakblik naar de voorverwarmde oven. En als je net als ik inductie hebt of keramisch, dan gebruik je zoals Yvonne zegt, voorgekookte aardappelen en sla je de stap over waarbij je de rauwe aardappels op een gasfornuis in een bakblik laat garen....
- mia ...en schuif je de bakblik meteen in je voorverwarmde oven...
- Lia Je kunt de aardappels even voorkoken, aflaten koelen en dan in plakjes snijden.
- Miriam Waar is die volle ketel water voor nodig?
- vera Om af te wassen?
- redactie okoko recepten Er is 200 ml kokend water benodigd. Een volle ketel is dus wat overdreven, tenzij het een keteltje met een inhoud van 200 ml betreft...
- Saskia Ik heb ook inductie, maar ik gebruik een oude gietijzeren schaal die kun je zo op inductie gebruiken en daarna alles in de oven zetten. Zo braad ik ook altijd eerst vlees aan en hup, zo de oven in.