Prei-aardappelgratin
bereiden
Ingrediënten
- 50 g boter
- 3 eetlepels extra vergine olijfolie
- 6 jonge preien, zonder groen en in ringen
- 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes
- 1 kg vaste aardappelen , in heel dunne schijfjes
- 350 ml slagroom
- 2 verse takjes rozemarijn, zonder takjes
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Verhit de boter en de olie in een grote pan. Voeg de prei en de knoflook toe, dek de pan af en fruit 15 minuten op laag vuur. Roer af en toe. De prei moet zacht en zoet zijn.
Beboter een ovenschaal en leg een laag aardappelschijfjes op de bodem. Bedek met wat prei, schenk er wat room over en bestrooi met een beetje rozemarijn, zout en peper. Ga door met laagjes maken tot alle ingrediënten op zijn. Eindig met een laag aardappel, bedekt met room en bestrooid met rozemarijn, zout en peper.
Zet 35 minuten in de oven, tot de bovenkant goudbruin is.
Kookboek
Het recept 'Prei-aardappelgratin' is afkomstig uit het kookboek...
Lente in Sicilië
Manuela Darling-Gansser
In 'Lente in Sicilië' verkent Manuela Darling-Gansser het eiland in de lente, als het op haar mooist is. Het Siciliaanse eten is zoals het landschap: uitgesproken van
... lees verder © De BoekenmakersAardappelgratin tips
Reacties op dit recept
- Ineke Deze lijkt me erg lekker, ik ga het uitproberen, wel met plantaardige kookroom. Zal ook wel smaken denk ik.
- Carra Dit ga ik morgen maken, lijkt me erg lekker. Groetjes, Carra
- Henneke Heerlijk recept, gezond en makkelijk, wel vervang ik de slagroom in slank culi room. Eet smakelijk.
- Gerda Wat is de inhoud van de ovenschotel, er wordt gesproken over laagjes en herhalen maar gezien de hoeveelheden heb je niet veel laagjes.
- brigitte Heerlijk is dit, heb het al eerder gemaakt maar ik had er nog wat oreganokruiden bij gedaan. mmmmmmm
- jolanda Jolanda Je kunt de prei ook vervangen door bloemkool of broccoli. Ik kook de groenten nooit van te voren, daar de aardappel ook lang nodig heeft om gaar te worden. Kaas er door en er boven op geeft altijd een heerlijke smaak.
- Ruben 35 minuten? Met een goed voorverwarmde oven kwam het er veel te rauw uit. Dunnere plakjes waren onmogelijk. Ik snap niet of ik iets fout doe, dat het aan mijn oven ligt, of dat het recept niet klopt.