Aardappelgratin recepten

Zie ook

Aardappelgratin

Aardappelgratin

Gratin dauphinois is een zwaar en voedzaam streekgerecht uit de Dauphiné. Sommige recepten voegen eieren en kaas toe, waardoor het gerecht veel op gratin savoyard gaat lijken, maar volgens andere regionale deskundigen bestaat de authentieke gratin dauphinois uit alleen aardappelen en dikke room: 300 ml room op 500 g aardappelen. Het is niet te zeggen voor hoeveel personen deze hoeveelheid genoeg is - twee, of drie, of vier - want dat is afhankelijk van hun eetlust en van wat er nog op tafel komt. Veel hangt ook af van het gebruikte aardappelras. Met stevige, wasachtige vastkokende soorten zoals Charlotte of de Franse rattes krijgt u een lichter en authentieker gerecht dan met de gewone bintjes of frieslanders die in elk opzicht tweede keus zijn. Nog twee dingen over de gratin dauphinois: als u de hoeveelheid aardappelen vergroot, kunt u de hoeveelheid room iets verkleinen. Voor 1½ kilo aardappelen is 750 ml room ruim voldoende. Ook de keuze van de ovenschaal is van belang, want de aardappelen en de room moeten de schaal altijd vullen tot ca. 1½ cm onder de bovenrand.

Aardappelgratin recept

Schil 1,2 kg gele aardappelen, was ze, dep ze droog en snijd ze in de lengte in plakjes van 2 mm dik. Breng 500 ml room en 500 ml melk aan de kook met wat zout, wat geraspte nootmuskaat en 1 fijngehakt teentje knoflook zonder kiem. Doe er de aardappelen in en kook ze 10 minuten op niet te hoog vuur. Haal de pan van het vuur en laat hem 10 minuten staan. Haal de aardappelen uit de tot drie kwart ingekookte room en melk. Verhit de oven tot 240 °C. Bestrijk een gratineerschaal met 1 teentje knoflook zonder kiem, beboter hem, leg er de aardappelen in. Zeef het roommengsel en giet het over de aardappelen; ze moeten onderstaan. Verdeel er 40 g ongezouten, ijskoude boter in stukjes over. Zet het gerecht in de oven en gratineer het; de mooie kleur is te danken aan de koude boter. ¹)

Snelle aardappelgratin

Snijd voor een snelle aardappelgratin 800 gram vastkokende aardappelen in dunne plakjes. Kook de plakjes in 5 minuten beetgaar. Meng intussen een uitgeperste teen knoflook met 150 ml Griekse yoghurt en 75 ml melk. Voeg zout, versgemalen zwarte peper en wat nootmuskaat toe en schep de afgegoten aardappelplakjes erdoor. Doe alles over in een lage ovenschaal en strooi er 75 gram gruyère over. Bak de gratin in de oven op 200 °C in 20-25 minuten goudbruin en gaar. ²)

[ Bron: 'Elizabeth Davids beste recepten' | 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) | redactie ²) ]

[ Beeld: zkruger | Shutterstock.com ]