Aardappelgratin met gruyère en knoflook van Annabel Langbein

  • 6 personen
  • 90 min
  • waardering 7,7
  • Bijgerecht
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 2 kg grote aardappelen, geschild en in 1 tot 1½ cm dikke plakken gesneden
  • 4 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden
  • 100 g gruyère- of cheddarkaas, grof geraspt
  • 250-375 ml room

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Vet een lage ovenschaal (30 bij 25 cm) in en doe de aardappelschijfjes, knoflook, kaas, room, 2 theelepels zout (meer als je fleur de sel gebruikt) en peper erin.

Hussel alles door elkaar en zorg dat elk aardappelschijfje bedekt is met een laagje room. Spreid het mengsel gelijkmatig uit over de ovenschaal. Bak de aardappelen 1-1¼ uur tot ze gaar en goudbruin zijn.

Extra benodigd

Ovenschaal (30 x 25 cm)

Tip

'Elke kok heeft zijn eigen versie van dit klassieke gerecht, dat gewoonlijk secuur in laagjes wordt opgebouwd. Ik heb mijn eigen 'rustieke' methode, waarbij ik alles simpelweg door elkaar hussel. Je kunt deze gratin een dag van tevoren maken en de helft van de aangegeven tijd bakken. Op de dag van serveren hoef je hem dan alleen nog even af te bakken.' - Annabel Langbein

Kookboek

Het recept 'Aardappelgratin met gruyère en knoflook van Annabel Langbein' is afkomstig uit het kookboek...

De free range cook

Annabel Langbein

In 'De free range cook' gaat Annabel thematisch te werk met zeer gevarieerde recepten. Eenvoud staat bij haar centraal: geen gastronomische hoog... lees verder

© Unieboek

Waardeer dit recept (20 stemmen)

Aardappelgratin recept tips

Reacties op dit recept

  • DorietDit recept kent toch elke kok al lang en is toch geen nieuw recept!

    reageren

  • gNiet nieuw, maar altijd weer erg lekker, je kunt er zelf ook andere kruiden bij doen.

    reageren

  • SuzanneIk word heel blij van zulke reminders! Dank je gaat vanavond meteen in de oven!

    reageren

  • FransNiet nieuw, maar goed en lekker als reminder: van ja dat kan ik ook wel weer eens maken. Bedankt!

    reageren

  • rooshoe komt het dat ik altijd sop over heb en de aardappellen nooit gaar zijn groetjes olijfje.

    • IngeDan gewoon de gratin anderhalf uur op 160 in de oven zetten met aluminium folie erover en vervolgens nog een minuut of 20 zonder folie op 220 graden.

    reageren

  • GerdaDit is toch geen site van enkel nieuwe recepten, ik ben altijd blij met zo'n reminder. :-)

    reageren

  • AnkeInderdaad geen nieuw recept, maar da's ook helemaal niet nodig. Deze versie meteen geprobeerd en het was smullen!

    reageren

  • annetteNeem aardappels van het soort Bintje... en, takje rozemarijn er bij leggen...

    reageren

  • JoseIs het slagroom? Mag het ook kookroom zijn?

    • IngeJa dit gebruik ik ook altijd ipv slagroom, gaat prima.

    reageren