Aardappelgratin met gruyère en knoflook van Annabel Langbein
- 6 personen
- 90 min
- waardering 7,7
- Bijgerecht
- Frans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 2 kg grote aardappelen, geschild en in 1 tot 1½ cm dikke plakken gesneden
- 4 teentjes knoflook, in dunne plakjes gesneden
- 100 g gruyère- of cheddarkaas, grof geraspt
- 250-375 ml room
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Vet een lage ovenschaal (30 bij 25 cm) in en doe de aardappelschijfjes, knoflook, kaas, room, 2 theelepels zout (meer als je fleur de sel gebruikt) en peper erin.
Hussel alles door elkaar en zorg dat elk aardappelschijfje bedekt is met een laagje room. Spreid het mengsel gelijkmatig uit over de ovenschaal. Bak de aardappelen 1-1¼ uur tot ze gaar en goudbruin zijn.
Extra benodigd
Ovenschaal (30 x 25 cm)
Tip
'Elke kok heeft zijn eigen versie van dit klassieke gerecht, dat gewoonlijk secuur in laagjes wordt opgebouwd. Ik heb mijn eigen 'rustieke' methode, waarbij ik alles simpelweg door elkaar hussel. Je kunt deze gratin een dag van tevoren maken en de helft van de aangegeven tijd bakken. Op de dag van serveren hoef je hem dan alleen nog even af te bakken.' - Annabel Langbein
Kookboek
Het recept 'Aardappelgratin met gruyère en knoflook van Annabel Langbein' is afkomstig uit het kookboek...
De free range cook
Annabel Langbein
In 'De free range cook' gaat Annabel thematisch te werk met zeer gevarieerde recepten. Eenvoud staat bij haar centraal: geen gastronomische hoog... lees verder
© Unieboek