Aardappelgratin (aardappelen dauphinoise)
- 4 personen
- 110 min
- waardering 8,3
- Bijgerecht
- Frans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 165 ml melk
- 165 ml slagroom
- handjevol grote tenen knoflook, gehalveerd
- 700 g bloemige aardappelen, zoals Bildtstar of Bintje
- 30 g boter
Bereiden
Schenk de melk en slagroom in een pan en doe de knoflook erbij. Breng langzaam aan de kook, neem de pan van de hittebron en zet hem apart, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen, terwijl je de aardappelen bereidt.
Verwarm de oven voor op 150 °C / gasstand 2. Schil de aardappelen en rasp ze met een mandoline in dunne plakjes.
Rangschik een laag aardappelschijfjes in een ronde gratineerschaal of ovenbestendige sauteerpan, met een doorsnede van 25 cm. Breng op smaak met royaal zout en peper en schenk er wat van de romige melk over. Herhaal het proces met de rest van de aardappelen. Druppel er nog een restje kookvocht over.
Rangschik wat klontjes boter op de aardappelen en bak ze ongeveer 1½ uur in de oven tot de aardappelen aan de boven kant goudbruin zijn en door en door zacht als je er met de punt van een scherp mes in prikt. Serveer de aardappelgratin gloeiend heet.
Opmerking
'Dit is geloof ik mijn favoriete aardappel-als-begeleider. Het fijne is dat het ruim van tevoren kan worden voorbereid om dan langzaam in de oven te garen. Het past bijzonder goed bij gebraden lamsvlees.' - John Burton Race
Kookboek
Het recept 'Aardappelgratin (aardappelen dauphinoise)' is afkomstig uit het kookboek...
Verborgen smaken
John Burton Race
John Burton Race is een topchef met een passie voor heerlijk eten. In dit boek werkt hij met zijn favoriete ingrediënten: de fijnste groenten en fruit, de... lees verder
© Unieboek - Van Dishoeck