Zoete-aardappelkoekjes met pittige tomatensaus
bereiden
Ingrediënten
- 1 kg zoete aardappels
- 50 g boter
- 120 g gedroogd fijn broodkruim
- 1 theelepel fijngeraspte citroenschil
- 1 eetlepel fijngesneden dragonblaadjes
- 1 ei
- een beetje bloem
- arachide- of plantaardige olie, om te bakken
- voor de tomatensaus
- 500 g tomaten
- 2 teentjes knoflook
- 3 eetlepels olijfolie
- 10 basilicumblaadjes
Bereiden
Schil de aardappels, snijd ze in flinke stukken en stoom ze circa 20 minuten tot ze zo gaar zijn dat u ze kunt fijnstampen. Pureer ze met de boter en laat de puree afkoelen.
Strooi het broodkruim op een bord en meng de citroenrasp en dragon erdoor. Breek een ei in een ondiepe kom en klop met een vork het wit en de dooier door elkaar.
Vorm vier flinke bollen van de afgekoelde puree en druk ze met bebloemde handen uit tot koekjes. Wentel ze eerst door het ei en daarna door het kruim. Leg ze op een bakplaat en zet deze 30 minuten in de koelkast.
Maak de tomatensaus: hak de tomaten. Plet de knoflook fijn. Verwarm de olijfolie in een pan, voeg de tomaten en knoflook toe met een snufje zout en laat ze onder regelmatig roeren 15 tot 20 minuten sudderen. Scheur de basilicumblaadjes en roer ze met zwarte peper naar smaak door de saus.
Verhit een scheutje arachide- of plantaardige olie in een koekenpan met antiaanbaklaag, leg de aardappelkoekjes in de hete olie en bak ze zonder ze aan te raken 4 tot 5 minuten tot de onderkant knapperig en goudbruin is. Keer de aardappelkoekjes voorzichtig met een paletmes en bak de andere kant knapperig. Serveer ze met de tomatensaus.
Tips
Laat de aardappels voor u ze pureert heel goed uitlekken. Laat de puree voor het vormen goed afkoelen en laat de koekjes rusten voor u ze bakt. Roer als de puree te zacht is om te vormen een of twee eetlepels bloem erdoor. Verschuif de aardappelkoekjes niet nadat u ze in de hete olie hebt gelegd tot de onderkant knapperig is, keer ze voorzichtig om en laat de andere kant mooi knapperig worden voor u ze uit de pan haalt.
Kookboek
Het recept 'Zoete-aardappelkoekjes met pittige tomatensaus' is afkomstig uit het kookboek...
Greenfeast
Nigel Slater
In 'Greenfeast' deelt Nigel Slater een levendige en vrolijke verzameling van de groenterecepten voor de lente en de zomer voor gerechten die hij aan het einde van de dag op tafel zet. Met meer dan 110 eenvoudige, prachtige seizoensgebonden recepten
... lees verder © Fontaine Uitgevers