Aardappeltortilla met puntpaprika
- 3 personen
- 55 min
- waardering 7,5
- Hoofdgerecht
- Spaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 75 ml olijfolie
- 400 g vastkokende aardappels, in plakjes van 4 mm
- 2 witte uien, in plakjes van 4 mm
- 7 eieren
- 1 rode puntpaprika, zaadjes verwijderd, in dunne ringen
Bereiden
Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de aardappels en uien onder regelmatig omscheppen 25 minuten op middelhoog vuur. Zet het vuur eventueel iets lager, want de aardappels en uien mogen niet kleuren.
Schep de aardappels en uien met een schuimspaan uit de olie op een bord. Laat de olie in de pan zitten.
Klop in een ruime kom de eieren los met wat zout en peper. Schep de aardappels en uien door het eimengsel.
Verhit de pan met olie opnieuw en schep het eimengsel erin. Leg de paprikaringen op het mengsel en druk ze met een houten lepel er iets in. Leg een deksel op de pan en bak de tortilla op laag vuur in ca. 15 minuten gaar.
Maak de zijkant van de tortilla met een spatel los van de pan. Schud de pan zodat ook de bodem van de tortilla loskomt. Laat de tortilla op een groot bord glijden. Leg er een ander groot bord boven op. Keer de tortilla om en laat terug in de pan glijden. Bak de andere kant (met de paprikaringen) in 5 minuten goudbruin.
Keer de tortilla zo op een schaal dat de kant met de paprikaringen bovenop komt te liggen. Laat iets afkoelen en snijd in kleine ruiten of puntjes (voor tapas) of in punten (als maaltijd). Op kamertemperatuur is de tortilla ook lekker.
Opmerking
Om een lekkere Spaanse aardappeltortilla te maken moet je niet bang zijn voor de hoeveelheid olijfolie en heb je tevens een goede antiaanbakpan en een beetje geduld nodig. Maar dan heb je ook een heerlijke tapas voor 10 personen of eenvoudige maaltijd voor 3-4 personen op tafel staan.
Kookboek
Het recept 'Aardappeltortilla met puntpaprika' is afkomstig uit het kookboek...
Het Grote Sinterklaas Kookboek
Yolanda van der Jagt & Anneke Ammerlaan
Met 'Het Grote Sinterklaas Kookboek' maak je elk jaar van Sinterklaas een onvergetelijk festijn, dat al ruim voordat de stoomboot uit Spanje is aangekomen begint en nog doorbruist als de laatste zelfgemaakte pepernoot allang is opgeknabbeld... lees verder
© Ammerlaan & Van der Jagt. Beeld: Petra Steenkamer