Gepofte aardappelen recepten

Dit is de AMP versie van deze overzichtspagina. Klik hier voor de reguliere versie van deze pagina.

Zie ook

Gepofte aardappelen

Verhit de oven tot 210 °C. Was 1 kg even grote aardappelen (bijvoorbeeld bintjes), wikkel ze afzonderlijk in een velletje aluminiumfolie en pof ze circa 1½ uur in de oven. Klaar 80 g boter. Pak de gepofte aardappelen uit de folie, snijd ze met een lepel doormidden en schep het kruim eruit. Prak het met een vork en meng er zout, versgemalen peper en wat nootmuskaat door. Klop dan 150 g boter in klontjes door het aardappelkruim, gevolgd door 100 ml crème fraîche. Verwarm de geklaarde boter in een ronde koekenpan. Druk de aardappelmassa daarin tot een pannenkoek uit. Bak hem op halfhoog vuur in 5-6 minuten aan elke kant goudbruin. Laat hem op een rond bord glijden en snijd hem als een taart in punten. ¹)

Gepofte aardappelen met dilleroom

Roer 2 eetlepels fijngeknipte verse dille door 125 ml crème fraîche. Voeg zout en peper naar smaak toe. Verwarm de oven voor op 200 °C. Boen 10 kleine aardappelen (totaal ca. 300 gram) schoon onder stromend water en dep ze droog met keukenpapier. Bestrijk de aardappeltjes met olijfolie en leg ze op de bakplaat. Bak de aardappeltjes in de oven in ca. 30 minuten gaar. Snijd een kapje van de aardappeltjes en hol ze iets uit. Schep in elk aardappeltje een lepel dilleroom en schep er dan een theelepel kaviaar en een theelepel forel- of zalmeitjes op. Garneer met kleine toefjes dille.

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) | redactie ]

[ Beeld: Tatiana Volgutova | Shutterstock.com ]