Gnocchi met gehaktballetjes en tomaten-paprikasaus

  • 4 personen
  • 75 min
  • waardering 8,4
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 1 kg bloemige aardappelen
  • 200 tot 300 g bloem
  • 1 ei
  • 50 g versgeraspte Parmezaanse kaas
  • een snufje nootmuskaat
  • voor de gehaktballetjes
  • 200 g verse varkensworst, vliezen verwijder en het vlees verkruimeld
  • 300 g mager rundergehakt
  • 1 ei
  • 50 g droog broodkruim
  • 1 theelepel gemalen karwij
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • een handjevol blaadjes platte peterselie, gehakt
  • 3 eetlepels plantaardige olie
  • voor de saus
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 2 rode of gele paprika’s, in kleine blokjes
  • 1 blik van 400 g gezeefde tomaten
  • 2 takjes verse tijm
  • voor het serveren
  • versgeraspte Parmezaanse kaas

Bereiden

Kook de aardappelen heel en met schil 20 tot 25 minuten in gezouten, kokend water. Laat ze dan 20 minuten drogen in een op 210 °C voorverwarmde oven. Verwijder de schil en druk ze terwijl ze nog warm zijn door een pureeknijper. Doe de aardappelpuree en drie kwart van de bloem op een werkvlak. Maak een kuiltje in het midden en doe er het ei, de Parmezaanse kaas, 1 theelepel zout en wat nootmuskaat in. Meng alles met je handen zonder al te veel te kneden tot een deeg. Het deeg moet zacht en niet plakkerig zijn. Voeg als het deeg te plakkerig is nog wat bloem toe.

Bestuif een werkvlak royaal met bloem. Rol het deeg met je handen uit tot 4 rollen, elk van 2 cm doorsnee. Snijd de rollen in stukjes van 2 cm. Rol de stukjes even heen en weer met de achterkant van een met bloem bestoven vork zodat er groefjes in komen.

Kook de helft van de gnocchi ongeveer 2 minuten in een grote hoeveelheid kokend, gezouten water tot ze naar boven drijven. Giet ze af en schep ze om met een scheutje olijfolie. Kook de overgebleven gnocchi op dezelfde manier.

Meng voor de gehaktballetjes in een grote kom de twee soorten vlees met het ei, broodkruim, de gemalen karwij, knoflook en peterselie. Breng op smaak met zout en peper en meng goed. Rol er balletjes van 5 cm doorsnee van. Verhit de olie in een koekenpan en bak er de balletjes rondom bruin in. Doe dit in twee porties, omdat er genoeg ruimte moet zijn om de balletjes gelijkmatig te kunnen bakken. Laat de gebakken balletjes uitlekken op keukenpapier en zet ze weg.

Verhit voor de saus de olijfolie in een koekenpan. Doe er de sjalotjes in en laat ze 2 minuten fruiten. Schep er de blokjes paprika, de tomaten en tijm door en laat alles 10 minuten bakken.

Doe de gehaktballetjes in de saus. Leg het deksel op de pan en laat alles nog 20 minuten zachtjes sudderen. Schep aan het eind van de kooktijd de gekookte gnocchi door de saus. Dien op en geef er de versgeraspte Parmezaanse kaas bij.

Kookboek

Het recept 'Gnocchi met gehaktballetjes en tomaten-paprikasaus' is afkomstig uit het kookboek...

Gnocchi verrassend anders

Ilona Chovancova

Ontdek zelf hoe je thuis gnocchi kunt maken. Naast het oorspronkelijke recept voor gnocchi kan je ook schitterende variaties gaan maken (gnocchi met ricotta, van... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (7 stemmen)

Gnocchi recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!