Klassieke aardappelchips
bereiden
Ingrediënten
- 1 kg aardappelen (soort: charlotte, bintje of mona lisa)
- 3 liter frituurolie
Bereiden
Was de aardappelen en wrijf ze droog. Je kunt ze schillen of niet. Snijd ze met de mandoline in dunne schijfjes van ongeveer 1 mm dik. Spoel de schijfjes in water net zo lang totdat het water helder blijft. Zet opzij in koud water.
Verhit de olie in een frituurpan tot 160 °C of in een grote steelpan. In deze laatste is de juiste temperatuur bereikt als je er een proefschijfje in laat glijden en er luchtbelletjes omheen ontstaan. Laat nu de aardappelschijfjes goed uitdruipen en droog ze zorgvuldig af tussen twee theedoeken. Doe een kleine hoeveelheid van de schijfjes in de olie en schud ze zodat ze niet aan elkaar kunnen plakken. Bak ze totdat ze de juiste kleur hebben. De chips moeten droog en goudbruin zijn.
Leg de chips op keukenpapier en bestrooi ze direct met zout. Herhaal vervolgens de hele handeling met de rest van de aardappelschijfjes.
Eet de chips snel op. Je kunt ze maximaal twee dagen bewaren in een goedgesloten zak of blik.
Extra benodigd
Mandoline
Kookboek
Het recept 'Klassieke aardappelchips' is afkomstig uit het kookboek...
Chips
Orathay
In dit boek vind je ruim 30 eenvoudige recepten om gewone én bijzondere 'huisgemaakte' chips en frieten te maken, zoals chips van zwarte... lees verder
© Uitgeverij Becht