In sambal gebakken krieltjes met aubergine

4 personen
bereiden
wachten

waardering 8,5obv 2 waarderingen

Ingrediënten

  • 350 g aubergines, in plakken van 1 cm
  • 1 theelepel zout
  • 250 g voorgekookte krieltjes, in vieren
  • olie, om in te bakken
  • 3 sjalotten, in fijne plakjes
  • 3 tenen knoflook, in fijne plakjes
  • 3 rode lomboks, in fijne ringen
  • 4 rawits, in fijne ringen
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • 1 theelepel trassi
  • sap van ½ citroen

Bereiden

Bestrooi de aubergineplakken met het zout en laat 30 minuten uitlekken in een vergiet.

Verhit intussen ruim olie in een wok en bak er de krieltjes goudbruin en gaar in. Laat uitlekken op keukenpapier.

Spoel onder koud stromend water het zout van de aubergines en dep droog met keukenpapier. Snijd de aubergineplakken in blokjes van 2½ × 2½ cm. Verhit nog een laagje olie in de wok op middelhoog vuur en bak de aubergineblokjes rondom goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.

Verhit nog wat olie in de wok op middelhoog vuur en fruit de sjalotten, knoflook, lomboks, rawits, sambal oelek en de trassi ongeveer 5 minuten. Voeg de aubergineblokjes en de krieltjes toe en warm alles goed door. Zet het vuur uit en roer tot slot het citroensap erdoor.

Opmerking

Toen ik volwassen werd en ik aubergine opeens wel lekker ging vinden, maakte ik dit gerecht bijna elke week wel een keer. Je maakt het eenvoudig veganistisch door de trassi weg te laten en in plaats daarvoor taotjo, gefermenteerde gele sojabonen, te gebruiken.

Kookboek

Het recept 'In sambal gebakken krieltjes met aubergine' is afkomstig uit het kookboek...

Java

In 'Java' duikt bestsellerauteur Maureen Tan nog dieper in de Indonesische keuken. De Javaanse keuken is die van haar ouders; het is de keuken waar ze mee is opgegroeid. 'Eten is bij ons in de familie ontzettend belangrijk. Al mijn familieherinneringen

... lees verder

© Carrera culinair. Beeld: Sven Benjamins

Overige aardappelen tips