Roast potatoes
bereiden
Ingrediënten
- 1 kg kruimige aardappels
- scheut olijfolie
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C. Besprenkel de bakplaat met een flinke scheut olijfolie en schuif in de opwarmende oven.
Schil de aardappels. Snij kleine exemplaren één keer doormidden, grote nog een keer. Breng aan de kook in water met zout en kook in circa 8 minuten net niet helemaal gaar. Giet af. Doe het deksel weer op de pan, houd vast met ovenwanten en schud een of twee keer flink heen en weer zodat de aardappels aan de buitenkant kruimelig worden.
Leg de aardappels met de platte kant naar beneden op de hete bakplaat. Gare aardappels die door het schudden helemaal verkruimeld zijn, kun je met de hand weer tot bonkjes boetseren, dat komt goed. Kwast de hete olijfolie van de bakplaat over de aardappels.
Laat in de oven in circa 45 minuten goudbruin en knapperig worden. Schep van de bakplaat, laat indien nodig uitlekken op wat keukenpapier en bestrooi met zout.
Variatietip
Komijn, knoflook, saffraan en/of gemalen chilivlokken erbij.
Tips
Altijd zout in het kookwater, anders kleuren ze in de oven niet goudgeel maar blijven het duf-bleke gevalletjes. Snij de aardappels in even grote stukken, behoud de ronde vormen. Het geheim van de knapperigheid zit 'm in dat schudden: de olie kan zo beter in het kapotte buitenlaagje van de aardappels dringen, en dat zorgt voor een krokant jasje. Vooraf maken? Aardappels na het koken en schudden zónder deksel laten uitdampen. Pas op het laatste moment in de oven doen.
Video - Roast potatoes | Koken met Karin
Kookboek
Het recept 'Roast potatoes' is afkomstig uit het kookboek...
Het grote oven handboek
Koken met Karin
Koken met Karin laat je in dit boek zien hoe je álles uit je oven kunt toveren. Van quiches, brood, pasta en groot vlees tot taart, cake, gebakjes, koekjes en toetjes. 'Het grote oven handboek' bevat ruim 150 recepten, de helft hartig, de helft zoet
... lees verder © Nieuw Amsterdam. Beeld: Harold Pereira