Pittige merguez-patat uit de oven met yoghurt-dipsaus

  • 4 personen
  • 60 min
  • waardering 7,7
  • Bijgerecht
  • Mediterraan
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • ca. 1 kg aardappelen
  • 5 eetlepel koolzaad- of olijfolie
  • voor de merguez-specerijenmix:
  • 1 theelepel komijnzaadjes
  • 1 theelepel venkelzaadjes
  • 1 theelepel korianderzaadjes
  • 1 theelepel karwijzaad (indien gewenst)
  • 10-12 zwarte peperkorrels
  • 1 theelepel gerookte-paprikapoeder, zoet
  • snufje cayennepeper
  • voor de dipsaus
  • 6 ruime eetlepels volle yoghurt
  • ¼ teentje knoflook, met wat zout tot een pasta gestampt
  • snufje cayennepeper, om te bestrooien

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C / gasstand 6. Boen de aardappelen goed schoon (je hoeft ze niet te schillen) en snijd ze in dikke patatten. Doe ze in een pan en bedek met koud water. Breng aan de kook, laat ze 1 minuut flink doorkoken en giet dan meteen af.

Maak intussen de specerijenmix. Stamp de komijn-, venkel-, koriander- en karwijzaadjes (als je die gebruikt) met de zwarte peperkorrels fijn in de vijzel. Doe het paprikapoeder, de cayennepeper en ¼ theelepel fijn zeezout erbij.

Schenk de olie in een grote, ondiepe braadslede en zet deze 5 minuten in de oven om op te warmen.

Houd 1 volle theelepel van de specerijenmix achter en strooi de rest over de uitgelekte aardappelen. Vermeng goed. Neem de hete braadslede uit de oven, doe de aardappels erin en schep even door om ze helemaal met olie te bedekken. Zet 35-45 minuten in de oven, roer halverwege een keer om, tot ze goudkleurig en knapperig zijn.

Roer intussen voor de dipsaus de rest van de specerijenmix door de yoghurt, samen met de knoflook. Doe in een schaaltje en strooi er een snuf cayennepeper overheen.

Proef een van de pittige patatten en kijk of er extra zout nodig is. Dien ze heet op, met de koude yoghurtdipsaus.

Opmerking

Deze pittige patatjes zijn onweerstaanbaar. Je kunt bloemige of vastkokende aardappels gebruiken (allebei zijn ze prima) maar bloemige zoals Maris Piper of King Edward zorgen voor meer kruimelige, knapperige stukjes.

Kookboek

Het recept 'Pittige merguez-patat uit de oven met yoghurt-dipsaus' is afkomstig uit het kookboek...

Veggie!

Hugh Fearnley-Whittingstall

'Veg!' is een megasucces. En nu is er dan ook een speciale, goedkope kleine 'Veg!' - 'Veggie!' met 224 pagina's met groenten in de hoofdrol. Niet alleen voor de vegetariër... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Patat & friet recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!