Gekaramelliseerde zoete aardappelen met harissaboter
bereiden
Ingrediënten
- 6 kleine tot middelgrote oranje zoete aardappelen
- 3 eetlepels neutrale olie (zoals druivenpitolie)
- ½ citroen
- 240 g volle Griekse yoghurt
- 60 g rauwe hazelnoten, grof gehakt
- 55 g ongezouten boter
- 1 eetlepel harissapasta
- 1 eetlepel vloeibare honing
Bereiden
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Snijd de zoete aardappelen in de lengte doormidden en leg ze op een diepe bakplaat. Besprenkel ze met de olie en bestrooi ze met grof zeezout. Schud ze even om, zodat ze rondom met een laagje olie bedekt zijn, en leg ze daarna allemaal met de snijkant naar beneden.
Rooster de zoete aardappelen 25 tot 30 minuten tot er langs de rand een kleverig goedje zichtbaar wordt. Het kan wat langer duren als je zoete aardappelen aan de dikke kant zijn.
Rasp de schil van de halve citroen in een kom en voeg ook het sap toe; vang eventuele pitjes op en gooi ze weg. Voeg de yoghurt toe, breng op smaak met grof zeezout en roer. Als je heel dikke yoghurt gebruikt, kun je 1 eetlepel water erdoor roeren tot de saus de gewenste dikte heeft.
Als de zoete aardappelen bijna klaar zijn, doe je de hazelnoten en de boter in een kleine koekenpan; zet de pan op vrij laag vuur. Bak de hazelnoten, regelmatig roerend, 4 tot 6 minuten tot ze warm zijn en de boter bruin begint te worden. Neem de pan van het vuur en roer in ongeveer 20 seconden de harissa en de honing door de boter, tot het mengsel goed gemengd is en heerlijk ruikt. Breng de harissaboter op smaak met grof zeezout.
Neem met een metalen spatel de zoete aardappelen van de bakplaat (ze kunnen een beetje vastzitten, maar die gekaramelliseerde suikers maken het nu juist zo lekker). Schep de yoghurtsaus op een bord en leg de zoete aardappelen met de snijkant naar boven in de yoghurt. Lepel de harissaboter erover en strooi er zeezoutvlokken naar smaak over.
Harissa kopen
Harissa is per merk anders. Sommige zijn veel pittiger dan andere of bevatten juist meer tomaten, rode pepers of komijn. Voor deze zoete aardappelen heb je harissapasta nodig, dat wordt verkocht in tubes (in een doosje); in Noord-Afrika, waar harissa vandaan komt, wordt deze soort het meest gebruikt. Harissapasta is ideaal als iets - in ons geval de botersaus - een vollere smaak en een kick nodig heeft. Harissa uit een pot is geschikter om zo op gegrilde vis of een stuk vlees te lepelen.
Opmerking
Mijn Iraanse familie is echt gek op zoete aardappelen op de ouderwetse Thanksgiving-manier: gepureerd met bruine suiker, ahornsiroop en boter en dan de oven in voor een marshmallowtopping. Ik gruwde ervan. Veel te veel zoete smaken in één gerecht. Ik ontdekte iets toen ik een tiener was en een heerlijk ovengerecht maakte met zoete aardappel, hete saus en boter. Dat eet ik het liefst het hele jaar door. Datzelfde principe heb ik gebruikt voor de harissaboter - die is ongelooflijk hartig en een klein beetje pittig, waardoor die de perfecte tegenhanger is voor de zoete aardappel. Er is in het leven weinig lekkerder dan hazelnoten die je in boter bakt, maar als je wilt kun je ook een andere soort noten (of zaden!) nemen. In Nederland zul je niet snel veel verschillende soorten zoete aardappelen vinden, maar de paarse met het witte vruchtvlees en de oranje met het heel zoete vruchtvlees zijn in bijna elke supermarkt verkrijgbaar. Misschien vind je op de markt meer soorten - de Japanse zoete aardappel bijvoorbeeld, met vruchtvlees dat heerlijk fluffy is.
Kookboek
Het recept 'Gekaramelliseerde zoete aardappelen met harissaboter' is afkomstig uit het kookboek...
De chef die je wilt zijn
Andy Baraghani
In 'De chef die je wilt zijn' laat Andy Baraghani je in 120 recepten zien hoe je je kookstijl kunt definiëren en ontwikkelen - en daarmee de chef wordt die je wilt zijn. In dit kookboek vindt iedere thuiskok recepten die tot het vaste repertoire gaan behoren
... lees verder © Carrera culinair