Zoete aardappel friet met een groenekruidendip

  • 4 personen
  • 45 min
  • waardering 7,5
  • Bijgerecht
  • Overige keukens
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 kg zoete aardappels (ongeveer 4 middelgrote), schoongeboend
  • 2 volle theelepels maïzena
  • 1 theelepel fijn maïsmeel
  • ½-1 theelepel pikant paprikapoeder, afhankelijk van hoe scherp je het wilt
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • 3 eetlepels arachide- of zonnebloemolie
  • 1 kleine rijpe avocado, gehalveerd, ontpit en het vruchtvlees eruit geschept
  • 200 g Griekse yoghurt of crème fraîche
  • het sap van ½ limoen
  • 2 royale handenvol zachte zomerkruiden, zoals basilicum, munt en koriander in elke combinatie, plus extra blaadjes kruiden, kiemen of scheuten, om te serveren

Bereiden

Begin met het snijden van de zoete aardappels van boven naar beneden om grote langwerpige plakken te krijgen van ongeveer 1,5 cm dik. Stapel er telkens een paar op elkaar en snijd ze in de lengte in reepjes van 1,5 cm dik. Dompel ze onder in een grote kom koud water. Zet ten minste 2 uur opzij; als je meer tijd hebt, zet je de kom in de koelkast en laat je hem daar maximaal 12 uur staan.

Als je klaar bent om te bakken verwarm je de oven voor op 220 °C / gasovenstand 7 en bekleed je 2 grootste bakplaten met bakpapier (de frieten plakken anders vast aan de bakplaat). Meng de maïzena, het maïsmeel, paprikapoeder en knoflookpoeder door elkaar in een klein kommetje. Doe er nog geen zout bij.

Laat de zoete aardappels in een vergiet uitlekken en doe ze in een schone droge theedoek. Wrijf en dep de frieten aan alle kanten om ze zo droog mogelijk te krijgen.

Kieper de frieten nu in een grote mengkom. Bestrooi de friet met het maïzenamengsel en hussel de friet om een dun en gelijkmatig laagje te krijgen. Doe er weer geen zout bij; dat onttrekt alleen vocht en maakt de aardappels zompig. Doe de arachide- of zonnebloemolie in de kom en hussel voor een laagje. Verdeel de frieten over de bakplaten. Als ze niet in één laag met tussenruimten kunnen liggen, gebruik dan een derde bakplaat (te vol = zompig). Rooster ze 15 minuten. Draai de bakplaten en rooster nog 10-15 minuten totdat ze gebruind zijn.

Doe intussen de avocado met de Griekse yoghurt of crème fraîche en het limoensap in een blender. Laat de blender draaien totdat er een glad geheel ontstaat, breng op smaak met zout en peper, en voeg de kruiden toe. Stop de blender een paar keer om de kruiden eerder grof te hakken dan te pureren en schep het geheel dan in een klein kommetje.

Laat de frieten 5 minuten afkoelen en haal ze dan voorzichtig van de bakplaten met een spatel. Bestrooi royaal met zout en peper, en serveer de friet met de dip en de kruiden, kiemen of scheuten, zoals de paarse radijskiemen op de foto.

Extra benodigd

Bakpapier, blender

Tips

Echt krokante, gebakken friet van zoete aardappel kan zomaar mislukken, maar de aardappels weken om het zetmeel eraan te onttrekken helpt enorm. Leg de frieten met grote tussenruimten op de bakplaten (als je twijfelt geef je ze nog meer ruimte), geef ze een kruidig maïsmeellaagje, breng ze goed op smaak na het bakken (en niet ervoor) en je krijgt een prachtig karamelkleurig resultaat. Verminder de zoete smaak met een heerlijk zachte avocadodip vol kruiden om eroverheen te scheppen of om in te dopen.

Kookboek

Het recept 'Zoete aardappel friet met een groenekruidendip' is afkomstig uit het kookboek...

Het nieuwe Vegalicious - midprice editie

Alice Hart

In 'Het nieuwe Vegalicious' van Alice Hart, de opvolger van het succesvolle 'Vegalicious', verrast Alice Hart weer met meer dan 200(!) vegetarische recepten die bewijzen dat een maaltijd zonder vlees of vis heerlijk, gezond en voedzaam is... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Zoete aardappelen recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!