Boterkoekblokjes
- 1 schaal vol
- 50 min
- waardering 7,5
- Gebak
- Hollands
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 375 g bloem
- 340 g boter, op kamertemperatuur
- 270 g witte basterdsuiker
- ¼ theelepel zout
- 1½ theelepel vanille-extract en/of ½ citroen, rasp
- verder nodig
- boter, om in te vetten
- 1 ei, losgeklopt
Bereiden
Verwarm de oven voor op 170 °C. Vet een vierkante vorm van 20 bij 20 cm in met boter en bekleed de bodem en twee zijkanten met bakpapier. Je kunt ook een ronde (boterkoek)vorm gebruiken met een doorsnede van 22 cm. Neem liever geen springvorm, omdat je dan kans hebt dat het deeg er tijdens het bakken uit lekt.
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en meng tot een samenhangend deeg. Doe het deeg in de vorm en druk plat, dat gaat het best met natte handen of de bolle kant van een natte lepel. Probeer de bovenkant zo glad mogelijk te krijgen. Bestrijk het deeg met losgeklopt ei en kerf er met een vork een ruitjesmotief in.
Bak de boterkoek 30-40 minuten tot de bovenkant mooi bruin is. De boterkoek zal nog erg wiebelig zijn en niet gaar lijken, maar hij wordt stevig tijdens het afkoelen.
Druk na 10 minuten de zijkanten van de koek voorzichtig naar beneden met de bolle kant van een lepel, zodat de koek overal even hoog is. Laat de boterkoek minimaal 6 uur afkoelen in de vorm.
Haal de boterkoek uit de vorm met behulp van het bakpapier en snijd hem in stukjes.
Extra benodigd
Vierkante bakvorm (20x20 cm) of ronde bakvorm (Ø 22 cm), bakpapier
Opmerking
'Dit is echt de lekkerste boterkoek ooit! Deze koek is net als die van de bakker: binnenin heerlijk smeuïg en aan de buitenkant licht knapperig. En hij is ook nog makkelijk om te maken!' - Rutger van den Broek
Kookboek
Het recept 'Boterkoekblokjes' is afkomstig uit het kookboek...
Koekjesbijbel
Rutger van den Broek
Met meer dan 170 koekjesrecepten zit je met 'Koekjesbijbel' gebakken: van oud-Hollandse klassiekers als Jan Hagel en bokkenpootjes tot internationaal bekende koekjes als amaretti en shortbread. Maar er zijn ook genoeg minder bekende koekjes om te ontdekken... lees verder
© Carrera Culinair. Beeld: Saskia Lelieveld