Boterkoek gevuld met abrikozen
- 10 punten
- 35 min
- waardering 7,8
- Gebak
- Hollands
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 250 g bloem + extra voor het bestuiven
- 175 g witte basterdsuiker
- 225 g koude boter + boter om in te vetten
- 100 g gedroogde gewelde abrikozen, fijngesneden
- 50 g geschaafde amandelen
- 2 eetlepels gembersiroop
- 1 eetlepel melk
Bereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de bloem, suiker en wat zout in een kom. Snijd de boter in stukken, schep ze door het bloemmengsel en snijd ze met twee messen klein. Kneed alles met een koele hand tot een samenhangende deegbal (kan ook in de keukenmachine).
Meng de fijngesneden abrikozen in een kom met de amandelen en gembersiroop.
Vet een boterkoekvorm in met boter, druk de helft van het deeg erin uit en verdeel het abrikozenmengsel erover. Rol de rest van het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een lap ter grootte van de vorm en leg deze op de vulling.
Druk de randen goed aan. Trek met de botte kant van een mes een ruitpatroon in het deeg en bestrijk het met de melk. Bak de boterkoek in de oven in 15-20 minuten goudbruin en gaar.
Neem de boterkoek uit de oven, laat hem in de vorm afkoelen en snijd hem vlak voor het serveren in puntjes.
Extra benodigd
Boterkoekvorm
Kookboek
Het recept 'Boterkoek gevuld met abrikozen' is afkomstig uit het kookboek...
Kook ook - Holland
diverse auteurs
De lekkerste traditionele gerechten: beroemde borrelhapjes, onvervalste Hollandse taarten, eerlijke stoofschotels, smeuïge stamppotten en toetjes die 'vroeger' al... lees verder
© Inmerc