Broodstengels (grissini)

  • 24 stuks
  • 40 min
  • waardering 7,5
  • Voorgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 400 g bloem '00'
  • 7 g droge gist (1 zakje)
  • 1 theelepel suiker
  • 225 ml bruisend water, op kamertemperatuur
  • 40 ml olijfolie + extra om te bestrijken
  • 1½ theelepel zout
  • smaakmakers zoals maanzaad, sesamzaad, rozemarijnnaalden (grof gehakt), oregano, chilivlokken, zoutvlokken

Bereiden

Zeef de bloem boven een kom. Los de gist en suiker op in 100 ml water. Laat het papje een paar minuten rusten.

Maak een kuiltje in de bloem en schenk er het gistmengsel, nog een deel van het water en de olijfolie in en kneed goed. Voeg het zout en de rest van het water toe. Kneed het deeg nog een paar minuten tot het mooi egaal is. Dek de kom af en laat het deeg anderhalf uur rijzen op een tochtvrije plek.

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Verdeel het deeg in 20-24 bolletjes en maak er rollend en trekkend broodstengels van. Kwast de stengels in met olijfolie en strooi de smaakmakers van je keuze erover. Laat de stengels nog een kwartier rijzen. Bak de stengels in twee porties in het midden van de oven gaar in ongeveer 20 minuten.

Opmerking

'Italianen houden van brood. Tijdens de warme maaltijd mag het niet ontbreken op tafel. Schoonvader Giorgio weigert zelfs te eten zonder brood naast zijn bord. 'Anders krijg ik geen hap door mijn keel!' In het restaurant krijg je een mandje met drie soorten en bij eenvoudigere eetgelegenheden staat er minstens een bakje met knapperige grissini klaar. In Nederland worden grissini ook wel soepstengels genoemd. Soep heb ik Italianen er nooit bij zien eten maar de broodstengel speelt wel een glansrijke rol bij vleesplankjes. Vleesplankjes doen het als antipasto altijd goed in de Veneto. Meestal liggen er plakken parmaham, speck, bresaola en sopressa op. De vleeswaren worden om de broodstengels gewikkeld en knabbelend verorberd. Vaak worden er nog zoetzure groente (giardiniera) en gegrilde polenta bij geserveerd.' - Antoinette Coops

Kookboek

Het recept 'Broodstengels (grissini)' is afkomstig uit het kookboek...

Mangiamo!

Antoinette Coops

In 'Mangiamo!' deelt Antoinette de lekkerste streekgerechten uit de Noord-Italiaanse Veneto en laat ze je uitgebreid proeven van la dolce vita. Geniet van bijzondere gnocchi van de almboerderij, verrassend gevulde pasta, stoofpotjes van verbazingwekkende... lees verder

© Nieuw Amsterdam. Beeld: Marleen van Es

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!