Soepstengels met rozemarijn
- 12 stuks
- 45 min
- waardering 8
- Hapje
- Italiaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 1 theelepel droge gist
- ½ theelepel agavesiroop of honing
- 300 g glutenvrij meel naar keuze, plus extra om mee te bestuiven
- 3 theelepels xanthaangom
- naaldjes van een paar takjes verse rozemarijn (gedroogd is ook prima als je geen verse hebt), grofgehakt
- 1½ eetlepel extra vergine olijfolie
Voorbereiden
Doe 180 ml lauwwarm water met de gist in een heel grote mengkom en roer totdat de gist is opgelost. Roer de agavesiroop of honing erdoor - deze kleine hoeveelheid zoetigheid voedt de gist en die is belangrijk om het deeg te laten rijzen. Laat 5 minuten staan.
Meng in een andere kom het meel, de xanthaangom en 1½ theelepel zout. Zorg dat de xanthaamgom goed verspreid wordt.
Voeg de olijfolie toe aan het gistmengsel en zeef de droge ingrediënten erboven. Roer goed om klontjes te voorkomen. Doe de rozemarijn erbij en zorg dat deze goed verdeeld is. Er zou zich nu een deegbal moeten gaan vormen. Bestrooi een schone plank met meel en leg de deegbal erop. Kneed het deeg 10 minuten door en strooi af en toe extra meel over je werkvlak. Rek het deeg uit met de palmen van je hand en vouw het weer terug. Herhaal deze actie in verschillende richtingen.
Rol het deeg met een deegroller uit tot een grove cirkel met een doorsnede van ca. 30 cm. Zorg ervoor dat de bovenkant goed vlak is. Dek het deeg af met plasticfolie, en vervolgens met een vochtige theedoek en laat het ca. 90 minuten rusten.
Bereiden
Verwarm de oven ca. 15 minuten voordat je de stengels wilt bakken, voor op 200 °C.
Verwijder de theedoek en het plasticfolie. Het deeg moet twee keer zo hoog zijn geworden. Snijd het in twee stukken en snijd elk stuk in 4 lange repen zodat je 8 repen hebt. De repen aan de buitenkant van de cirkel hebben de juiste lengte voor broodstengels; de langere repen moet je doormidden snijden. Rol elke reep met je handen uit totdat ze zo lang en dun zijn als je wilt (ze rijzen nog verder in de oven). Leg voorzichtig een paar draaien in de repen en leg ze op twee met aluminiumfolie beklede bakplaten.
Schuif een bakplaat boven in de voorverwarmde oven en de andere in het midden. Bak de soepstengels gedurende 15 minuten. Wissel de twee bakplaten om en bak de stengels nog 10 minuten. Laat iets afkoelen voordat je ze eet. Je kunt de soepstengels maximaal 2 dagen in een luchtdicht afsluitbare plastic doos bewaren.
Extra benodigd
Plasticfolie, aluminiumfolie
Opmerking
'Dit was het eerste recept dat ik ooit ontwikkelde en de stengels kwamen perfect uit de oven. Ik maak de soepstengels graag wat dikker zodat ze knapperig zijn aan de buitenkant maar nog wat zacht vanbinnen.' - Jenna Zoe
Kookboek
Het recept 'Soepstengels met rozemarijn' is afkomstig uit het kookboek...
Super healthy snacks
Jenna Zoe
Het is tijd om lekker én gezond te snacken. In dit boek verzamelt Jenna Zoe meer dan 60 inspirerende recepten voor snacks, voedzame tussendoortjes en hartige... lees verder
© Uitgeverij Becht