Karwijzaadcake
- 6 personen
- 60 min
- waardering 7,5
- Gebak
- Engels
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 200 g boter, kamertemperatuur + extra om in te vetten
- 200 g witte suiker
- 4 eieren
- 1 eetlepels karwijzaad en/of 2 eetlepels mukhwas
- 250 g bloem + extra om te bestuiven
- 1 eetlepel bakpoeder
Bereiden
Verwarm je oven voor op 180 °C en bereid de bakvorm voor. Breng een dunne laag boter aan met een opgevouwen vel keukenpapier en verdeel mooi tot in de hoeken van de bakvorm. Breng een strook bakpapier aan in de bakvorm die twee zijkanten bedekt en aan de twee bovenkanten iets uitsteekt zodat je het gebak na het bakken makkelijker uit de vorm kunt halen. Bestuif de vorm met bloem, houd de vorm boven je werkbank of gootsteen en klop op de vorm om het teveel aan bloem te verwijderen.
Klop de boter en de suiker samen tot een romig geheel, voeg de eieren een voor een toe en let erop dat elk ei volledig opgenomen is door de massa alvorens het volgende ei toe te voegen. Voeg het laatste ei toe met een theelepel bloem om te voorkomen dat het mengsel schift.
Roer het karwijzaad en/of de mukhwas door het beslag en spatel de bloem en het bakpoeder erdoor zodat de luchtigheid behouden blijft. Schep het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad. Plaats in het midden van je oven en bak 45-50 minuten.
Laat de cake 5 minuten afkoelen in de vorm, haal hem dan uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.
Extra benodigd
Cakevorm
Opmerking
'Karwijzaad was in het verleden een zeer populaire smaakmaker voor zoete gebakjes in Groot-Brittannië, tegenwoordig is het een smaak die we gewoonlijk associëren met Scandinavië. May Byron geeft rond 1900 regionale recepten voor seed cakes uit Cheshire, Gloucestershire, Kent, Yorkshire en Ierland, maar uit andere boeken weten we dat het ook een heel populaire cake was in Cornwall. Oude recepten zeggen ook caraway comfits toe te voegen, dat zijn karwijzaadjes die een wit suikerjasje hebben gekregen. Dit is te vergelijken met Indische mukhwas, alleen is dit geen karwijzaad maar venkelzaad met een gekleurd suikerlaagje. De verschillende kleurtjes van de mukhwas zijn een leuke bonus. Je kunt het karwijzaad ook vervangen door gekneusde kardemomzaadjes ter variatie.' - Regula Ysewijn
Kookboek
Het recept 'Karwijzaadcake' is afkomstig uit het kookboek...
Brits bakboek
Regula Ysewijn
In 'Brits bakboek' geeft Regula Ysewijn haar 100 favoriete Britse recepten voor zoet en hartig gebak. Van de fuitbreads en hartige imposante pies waar de Britten beroemd om zijn tot onbekendere koekjes en taartjes voor bij de iconische Afternoon Tea... lees verder
© Carrera Culinair. Beeld: Regula Ysewijn