Kerstcake met cashewnotencustard

  • 8 personen
  • 75 min
  • waardering 7,7
  • Nagerecht
  • Engels
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 150 g kokosolie, op kamertemperatuur + extra om in te vetten
  • 375 g medjooldadels, ontpit
  • 150 ml ahornsiroop
  • 5 eieren
  • 120 ml (geiten- of schapen)yoghurt
  • 225 g amandelmeel
  • 3 theelepels kaneel
  • ½ theelepel vers gemalen nootmuskaat
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder
  • 2 theelepels baksoda
  • 100 g cranberry's (zie opmerking onderaan het recept)
  • voor de cashewcustard
  • 80 g cacaoboter, gesmolten
  • 70 g cashewnoten, minimaal 4 uur in water geweld
  • 6 eetlepels amandelmelk of andere melk naar keuze
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 2 eetlepels koudgeslingerde honing
  • 1 theelepel gemberpoeder

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Vet een tulbandvorm van circa 2,2 liter in met een dikke laag kokosolie (of boter). Doe de dadels met 120 ml heet water in een keukenmachine en maal tot het een glad, smeuïg geheel. Voeg daarna de ahornsiroop en kokosolie toe en maal goed door.

Klop met een elektrische mixer de eieren een minuut of 3 op tot ze flink schuimen. Zet de mixerstand iets lager en voeg de dadelmix, de yoghurt, het amandelmeel, de specerijen en de baksoda toe. Mix nog een minuut of 2-3 door. Roer de cranberry's er met een lepel doorheen. Giet het beslag in de tulbandvorm en zet deze 50-60 minuten in de oven. Controleer of je cake klaar is met een houten prikker. Laat de cake eerst afkoelen alvorens je deze uit de tulbandvorm haalt. Dit zorgt ervoor dat de kokosolie iets opstijft en de cake zijn mooie vorm behoudt.

Maak terwijl de cake in de oven staat de custard. Doe de gesmolten cacaoboter samen met de cashewnoten in een keukenmachine met mes en maal tot een zeer fijn mengsel. Voeg de melk en het vanille-extract toe en meng het geheel glad en smeuïg. Afhankelijk van hoe goed je de cashewnoten hebt geweekt kan dit tot een paar minuten duren. Voeg, wanneer het echt een mooi glad geheel is, de honing en het gemberpoeder toe en maal even om.

Stort de kerstcake op een mooie serveerschaal of standaard. Zoek het juiste moment om de custard over de cake uit te gieten. De custard is wanneer hij net gemaakt is nog vrij vloeibaar en waarschijnlijk nog iets te dun. Laat de custard dan ietsjes afkoelen en opstijven. Wacht ook niet te lang want dan wordt de custard te dik. Schenk de custard over de cake en laat naar beneden druipen.

Garneer de cake met links en rechts een takje hulst met rode besjes.

Extra benodigd

Tulbandvorm, keukenmachine, mixer

Opmerking

Een traditionele Engelse Christmas pudding is een vrij zware bedoening vol suiker en sukade; een typisch dessert waarvan de broeksknoop na het diner open gaat. Maak in plaats daarvan deze kerstcake: die smaakt en ziet er even feestelijk uit, maar valt lang niet zo zwaar op de maag.

Cranberry's

Vrijwel alle gedroogde cranberry's uit de winkel zijn gezoet. Koop liever cranberry's die natuurlijk gezoet zijn (met bijvoorbeeld vruchtensap) dan met geraffineerde suiker.

Kookboek

Het recept 'Kerstcake met cashewnotencustard' is afkomstig uit het kookboek...

Gezond feesten

Amber Albarda

Amber Albarda biedt in dit kookboek een ruime verzameling overheerlijke recepten voor de jaarlijkse feestdagen. De recepten zijn zo samengesteld dat ze niet... lees verder

© Unieboek Spectrum

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Cake recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!