Maanzaad-amandelcake
- 1 cake
- 135 min
- waardering 8,5
- Gebak
- Overige keukens
- Vegetarisch
Ingrediënten
- voor de cake
- neutraal smakende olie, om in te vetten
- bloem, om te bestuiven
- 465 g kristalsuiker
- 2 eetlepels (= 17 g) maanzaad
- 1½ theelepel (= 6 g) bakpoeder
- 1 theelepel (= 3 g) koosjer zout of grof zeezout
- 390 g bloem
- 360 ml volle melk
- 320 ml neutraal smakende olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie of druivenpitolie
- 3 eieren
- 1½ theelepel vanille-extract
- 1½ theelepel amandelextract
- voor het glazuur
- 90 g poedersuiker
- 60 ml sinaasappelsap
- 2 theelepels boter, gesmolten
- ½ theelepel vanille-extract
- ½ theelepel amandelextract
Bereiden
Schuif een rooster in het midden van de oven en verwarm de oven voor tot 175 °C. Bestrijk de binnenkant van de tulband met een ruime laag olie. Bestuif de bodem, wanden en koker met bloem. Tik de overtollige bloem eruit en zet de bakvorm opzij.
Meng in de kom van een standmixer die is voorzien van een vlindergarde (of in een grote kom als je een handmixer gebruikt) de kristalsuiker met het maanzaad, bakpoeder, zout en de bloem.
Voeg de volle melk, olie, eieren, het vanille- en amandelextract toe aan de droge ingrediënten en klop op een lage stand tot alles net gemengd is. Verhoog de snelheid tot halfhoog en klop ongeveer 2 minuten tot het beslag zeer glad en dik is. (Klop bij gebruik van een handmixer ongeveer 1 minuut langer.)
Schep het beslag in de geprepareerde bakvorm en bak de cake 80 tot 90 minuten, tot de bovenkant gerezen, gespleten en diep goudbruin is en een prikker die in het diepste deel van de cake is gestoken er schoon uit komt.
Haal een tafelmes of paletmes langs de buitenste en binnenste randen van de tulband. Keer de tulband boven een taartrooster en tik met het rooster (en de tulband) hard op het werkblad om de cake eruit te schudden. Verwijder de bakvorm en prik overal in de bovenkant van de cake gaten met een spies of tandenstoker. Zet het rooster op een bakplaat met opstaande rand (om druppels glazuur op te vangen) en zet de cake opzij.
Klop in een middelgrote kom de poedersuiker, het sinaasappelsap, de gesmolten boter en het vanille- en het amandelextract tot een glad glazuur. Bestrijk met al het glazuur de bovenkant van de cake en laat de cake het glazuur opnemen. Veeg met de kwast het glazuur dat op de bakplaat is gedruppeld op en bestrijk de cake hier weer mee. Laat de cake volledig afkoelen. De cake is, goed verpakt en bewaard op kamertemperatuur, maximaal 5 dagen houdbaar.
Extra benodigd
Staande of handmixer, tulband met inhoud 2,8 liter
Tips
Je kunt als je geen tulbandvorm hebt twee standaard cakeblikken gebruiken. Vet ze in, bekleed ze met bakpapier en verdeel het beslag evenredig over beide blikken. Bak de cakes naast elkaar in de oven 75 tot 80 minuten, tot een prikker er schoon uit komt. Let erop dat je de tulband grondig invet met olie, ook iedere hoek en inham, en bestuif hem goed met bloem om vastkleven te voorkomen. Gebruik boter op kamertemperatuur in plaats van olie als je een bakvorm met een ingewikkeld patroon hebt, omdat boter in een dikkere laag aan de bakvorm hecht en een beter glijmiddel is.
Opmerking
Deze cake ligt zo nauw aan mijn hart als mogelijk is bij een gerecht. Toen ik opgroeide at ik deze cake waarschijnlijk wel duizend keer en hij was nooit helemaal perfect. Mijn moeder kreeg, toen ze zwanger was van mij, het recept van een familievriend, een vrouw die ik alleen kende als mevrouw Grossman. De smaak van amandelextract is nadrukkelijk aanwezig, dus als je er geen liefhebber van bent dan is dit geen geschikte cake voor jou. De cake bevat veel olie en suiker waardoor een zachte en smeuïge textuur is gegarandeerd. Hij wordt gemaakt volgens de makkelijkste methode die er is: doe alles in een kom en mix. Ik raad je dringend aan om niets te veranderen.
Kookboek
Het recept 'Maanzaad-amandelcake' is afkomstig uit het kookboek...
Banketbakker
Claire Saffitz
'Banketbakker' is het perfecte bakboek voor iedereen! Claire Saffitz, banketbakker en bekend van YouTube-kanaal Dessert Person en Bon Appétit, spreekt met 'Banketbakker' zowel de beginnende als gevorderde thuisbakker aan... lees verder
© Good Cook