Chocoladekoekjes met zeezout
bereiden
Ingrediënten
- 140 g bloem
- 40 g cacao
- ½ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel dubbelkoolzure soda
- 120 g pure chocolade (70% cacao), grof gehakt
- 170 g roomboter, op kamertemperatuur
- 85 g donkerbruine basterdsuiker
- 40 g fijne tafelsuiker
- 1 ei
- 1 theelepel vanille-essence
- 1 theelepel rum
- fleur de sel, voor het bestrooien
Bereiden
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Zeef de bloem met de cacao, het bakpoeder en de dubbelkoolzure soda en zet het mengsel weg.
Laat 40 g chocolade smelten in een vuurvaste kom op een pan licht sudderend water, of in een magnetron.
Draai de boter met beide soorten suiker in een keukenmachine op de hoogste snelheid tot een licht en luchtig mengsel. Schraap zo nodig de wand van de kom af. Voeg het ei, de vanille-essence, rum en gesmolten chocolade toe. Draai nog 1 tot 2 minuten. Laat de keukenmachine minder snel draaien en voeg het bloemmengsel toe. Schep er als dat goed is opgenomen de rest van de gehakte chocolade door.
Zet het koekjesdeeg 5 minuten in de koelkast zodat het iets stijver wordt. Schep eetlepels deeg met een tussenruimte van 5 cm op de voorbereide bakplaten (een klein roomijsschepje is daar heel geschikt voor). Druk lichtjes aan met de achterkant van het schepje. Strooi wat fleur de sel over elk koekje. Bak 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Extra benodigd
Keukenmachine, bakpapier
Opmerking
'Misschien vind je deze combinatie een beetje vreemd, maar geloof me, deze koekjes zijn ongelofelijk lekker. Na een hapje beleef je een geweldige smaaksensatie van lichtzoete pure chocolade en het zout van de fleur de sel. Gebruik alleen de lekkerste fleur de sel uit de Camargue of uit Guérande in Frankrijk.' - Valerie Aikman-Smith
Kookboek
Het recept 'Chocoladekoekjes met zeezout' is afkomstig uit het kookboek...
Koken met zout
Valerie Aikman-Smith
Geniet van alle verschillende smaken van soorten zout uit alle delen van de wereld met recepten voor voorafjes, hoofdgerechten, bijgerechten, drankjes en... lees verder
© Good Cook