Citroentaart met limoenschil
- 1 taart
- 100 min
- waardering 7,5
- Gebak
- Frans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 250 ml citroensap
- 280 g fijne kristalsuiker
- geraspte schil van 2 limoenen
- 7 eieren
- 250 ml slagroom
- boter, voor het invetten
- 225 g kant-en-klaar korstdeeg (zie 'Korstdeeg' onderaan het recept voor zelfgemaakt korstdeeg)
- bloem, voor het bestuiven
Bereiden
Doe het citroensap en 180 g suiker in een kleine pan, zet deze op matig vuur en laat het mengsel 8-10 minuten inkoken. Haal de pan van het vuur, voeg de limoenschil toe en zet apart.
Klop de eieren en de resterende suiker met een elektrische mixer of een garde 3-4 minuten in een grote kom tot het mengsel zacht en lichtgeel is en als een lint van de mixer valt als u deze optilt. Voeg het limoenmengsel en de slagroom toe en klop alles door elkaar. Dek de kom af met plasticfolie en laat de ingrediënten 1 uur op een koele plaats maar niet in de koelkast op elkaar inwerken.
Vet een springvorm van 24 cm in met boter. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak tot een schijf van 3-5 mm dik. Rol het deeg dan over de deegroller en leg het in de springvorm: houd het met één hand omhoog en druk met uw andere hand voorzichtig het deeg tegen de bodem en wand, zodat het goed aansluit. Rek het niet uit, want dan breekt het. Druk het voorzichtig omlaag om luchtbellen te verwijderen. Verwijder overtollig deeg door met de deegroller over de rand van de vorm te rollen. Prik met een vork overal gaatjes in het deeg, dek het af met plasticfolie en zet de vorm 25-30 minuten in de koelkast.
Verwarm tegen het einde van de koeltijd de oven voor op 170 °C. Bekleed de deegbodem met bakpapier en vul hem met bakbonen. Bak hem 15 minuten in de warme oven, haal hem er dan uit, verwijder bonen en bakpapier en verlaag de oventemperatuur naar 100 °C.
Zeef het citroensap-suikermengsel boven een middelgrote pan en verwarm het zo voorzichtig mogelijk op laag vuur onder voortdurend roeren. Dit zorgt ervoor dat de vulling in de oven een veel kortere baktijd nodig heeft.
Schenk de vulling in de deegbodem en bak de taart 40-45 minuten, tot hij stevig is. Zodra u hem uit de oven haalt, moet hij nog iets trillen als u de vorm lichtjes schudt. Laat de taart volledig afkoelen en snijd hem dan in punten.
U kunt de taart met een beetje poedersuiker bestrooien en hem kort onder de grill zetten voor een indrukwekkend brûlée-effect. Deze taart heeft verder weinig garnering nodig, maar u kunt er frambozen, een coulis of een bolletje ijs bij geven.
Extra benodigd
Plasticfolie, springvorm (Ø 24 cm), bakpapier, blindbakvulling
Korstdeeg
Doe 175 g ongezouten boter (op kamertemperatuur), een snufje zout, 1 theelepel fijne kristalsuiker, 1 eidooier en 3 eetlepels melk of water (op kamertemperatuur) in een mengkom en meng alles met de hand. Voeg geleidelijk 250 g bloem toe en meng tot er een samenhangend deeg ontstaat. Kneed niet te lang, want dan wordt het deeg te slap. Wikkel het zodra het klaar is in een schone katoenen theedoek of leg het op een bord, dek het af met een theedoek en laat het voor gebruik 2 uur in de koelkast rusten, dan is het makkelijker te verwerken.
Kookboek
Het recept 'Citroentaart met limoenschil' is afkomstig uit het kookboek...
Het Franse brasserie kookboek
Daniel Galmiche
In 'Het Franse brasserie kookboek' staan meer dan 90 recepten van brasserie-favorieten als bouillabaise, traditionele uiensoep, onweerstaanbare mousse... lees verder
© Kosmos Uitgevers