Bananen-cupcakes met chocoladeganache
bereiden
Ingrediënten
- 2 middelgrote, rijpe bananen
- 30 ml crème fraîche
- 2 grote eieren
- 2 theelepels fijngeraspte citroenschil
- 1 theelepel vanille-essence
- 240 g bloem
- 170 g suiker
- 1 theelepel dubbelkoolzure soda (natriumbicarbonaat)
- 1 theelepel bakpoeder
- 130 g zachte boter
- voor de ganache
- 340 g pure chocolade
- 385 ml slagroom
- 40 g ongezouten of licht gezouten boter
Bereiden
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Prak de bananen met de crème fraîche tot een romig mengsel. Voeg de eieren, de geraspte citroenschil en de vanille-essence toe. Meng goed.
Zeef de bloem in de kom van een keukenmachine. Voeg de andere droge ingrediënten en ½ theelepel zout toe en meng met de hand met een garde. Klop er op lage snelheid de boter en het bananenmengsel door tot het mengsel goed gemengd is. Verhoog de snelheid iets en klop nog 1 minuut. Schraap de wand van de kom schoon.
Vul de cupcakevormpjes voor twee derde met het beslag. Bak de cupcakes 20 tot 25 minuten in de oven, of tot een ingestoken satéstokje er schoon uitkomt. Laat de cupcakes volledig afkoelen voor je ze met de ganache garneert.
Breek voor de ganache de chocolade in stukjes. Breng de slagroom tegen de kook aan. Neem dan de pan van het vuur. Voeg de stukjes chocolade toe en roer tot ze volledig gesmolten zijn en het mengsel glad is. Roer er de zachtgeroerde boter door tot alles goed gemengd is. Laat 10 minuten afkoelen voor je de cupcakes met de ganache garneert.
Garneer elke cupcake met ongeveer 2 eetlepels ganache. Begin te gieten in het midden van de cupcake en ga door tot de randen. Laat de ganache volledig afkoelen, zodat hij stevig en glanzend wordt.
Bewaar deze cupcakes tot 2 dagen in een luchtdicht afgesloten bak.
Extra benodigd
Keukenmachine, cupcakevormpjes
Kookboek
Het recept 'Bananen-cupcakes met chocoladeganache' is afkomstig uit het kookboek...
Cupcakes elke dag feest
Alisa Morov
In dit boek geeft Alisa Morov recepten voor echt Amerikaanse en eigentijdse cupcakes. Daar zitten basiscupcakes bij, met vanille en chocolade, maar ook stevige... lees verder
© Good Cook. Beeld: Deirdre Rooney