Chocolade cupcakes met Italiaanse meringue
bereiden
Ingrediënten
- voor de chocolade cupcakes
- 75 g cacao
- 3 grote eieren
- 1 theelepel vanille-essence
- 280 g bloem
- 300 g suiker
- 1 eetlepel bakpoeder
- 190 g zachte boter
- voor de Italiaanse meringue
- 4 eiwitten, op kamertemperatuur
- 200 g fijne tafelsuiker
- ½ theelepel vanille-essence
Bereiden
Verwarm de oven voor op 160 °C.
Meng voor de cupcakes in een kleine kom de cacao met 300 ml kokend water tot de cacao is opgelost. Zet weg. Meng in een middelgrote schaal de eieren met een kwart van het cacao-watermengsel en de vanille-essence.
Doe de bloem, suiker, bakpoeder en 1 theelepel zout in de kom van een foodprocessor met garde. Voeg de boter en het overgebleven cacao-watermengsel toe en draai op lage snelheid tot alles goed gemengd is. Verhoog de snelheid tot matig en klop 1 tot 2 minuten. Schraap de wand van de kom schoon. Voeg dan het ei-cacaomengsel in twee porties toe en klop telkens 30 seconden.
Vul 12 cupcakevormpjes voor twee derde met het beslag. De cupcakes zullen tijdens het bakken rijzen en na het afkoelen iets inzakken. Bak ze 20 tot 25 minuten in de oven. Ze zijn gaar wanneer een ingestoken satéstokje er schoon uitkomt.
Klop voor de meringue de eiwitten met de tafelsuiker in een bain-mariepan, een metalen kom of een andere schaal die op een grote pan kokend water kan worden gezet. Neem een garde en klop 2 tot 4 minuten krachtig met de hand terwijl het mengsel warmer wordt. Voel het schuim even met een vinger: als het korrelig is, moet je nog even doorkloppen.
Doe het mengsel in de kom van een foodprocessor of gebruik een staafmixer. Klop het mengsel 10 seconden op lage snelheid. Verhoog daarna geleidelijk de snelheid. Blijf het eiwit op hoge snelheid kloppen tot het afgekoelde mengsel stevig is en er na het ophalen van de garde pieken achterblijven. Voeg de vanille-essence toe en klop nog even.
Schep de meringue in een spuitzak met een klein stervormig spuitmondje met 5 tandjes. Begin in het midden en spuit op elke cupcake een ‘hoedje’ van kleine piekjes. Zorg dat de piekjes in het midden iets hoger zijn dan die langs de randen.
Laat een paar minuten drogen. Brand de pieken goudbruin met een crème-brûléebrander. Werk de rest van de cupcakes net zo af.
Extra benodigd
Foodprocessor, cupcakevormpjes, spuitzak
Kookboek
Het recept 'Chocolade cupcakes met Italiaanse meringue' is afkomstig uit het kookboek...
Meringues
Alisa Morov
In dit boek vind je meringues zoals je ze nog nooit geproefd hebt, als sandwich, koekstengels, als taart of canapé, met zoete room of een hartige saus. De... lees verder
© Good CookCupcakes tips
Reacties op dit recept
- Joelle Heb net deze cupcakes gemaakt. Ze zijn erg lekker. In het recept staat dat het voor 12 stuks is, maar ik heb er het dubbele uit gekregen!!. De meringue heb ik 1 keer moeten weggooien omdat er eigeel bijzat, dus hij wilde niet stevig worden! Verder vrij makkelijk!