Chocolade cupcakes met wittechocoladeganache
bereiden
Ingrediënten
- 100 g pure chocolade
- 60 g boter
- 60 g rietsuiker
- 50 g gemalen amandelen
- 25 g zelfgemaakt paneermeel (bijvoorbeeld van volkorenbeschuit)
- 2 eieren, gesplitst
- voor de ganache
- 150 g witte chocolade van goede kwaliteit, gehakt
- 150 ml crème fraîche
- gesuikerde bloemen of bloemblaadjes, of chocoladekrullen, voor de decoratie
Bereiden
Verwarm de oven voor tot 180 °C. Zet 6 papieren cakebakjes in een muffinvorm voor 12 stuks.
Smelt de pure chocolade in de magnetron of in een vuurvaste kom of schaal op een pan met zacht kokend water (au bain-marie). De bodem van de kom mag het water niet raken. Haal de kom van de pan en laat de chocolade even afkoelen.
Klop de boter en de suiker in een kom goed door elkaar. Roer de amandelen, het paneermeel en de eierdooiers erdoor. Roer dan de iets afgekoelde gesmolten chocolade erdoor. Klop de eiwitten stijf en spatel die voorzichtig door het chocolademengsel.
Schenk het beslag in de cakebakjes en bak de cupcakes 15 minuten. Ze moeten goed gerezen, goudkleurig en in het midden een beetje puntig zijn. Haal ze uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster. Haal de cupcakes uit de papieren cakebakjes en zet ze terug op het rooster.
Strooi voor de ganache de gehakte witte chocolade in een glazen schaal of kom. Verwarm de crème fraîche in een pan en haal die van het vuur zodra de crème begint te borrelen. (Houd de pan constant in de gaten, want voor je het weet, is de crème overgekookt.) Schenk de crème meteen over de chocolade en wacht dan 5 minuten. Klop tot er een glad mengsel is ontstaan. Laat de ganache afkoelen (roer af en toe door) tot hij aan de bolle kant van een lepel blijft hangen. Zet de ganache niet in de koelkast, want dan wordt hij te hard.
Schenk de afgekoelde ganache over de cupcakes en bedek de bovenkant en desgewenst de zijkant ermee. Versier de cupcakes met de gesuikerde bloemen of chocoladekrullen. Laat ze hard worden voordat je ze serveert.
Extra benodigd
6 papieren cakebakjes, muffinvorm
Kookboek
Het recept 'Chocolade cupcakes met wittechocoladeganache' is afkomstig uit het kookboek...
Cupcakes
Janet Smith
In dit boek vind je talrijke recepten voor deze verrukkelijke ronde cakejes die in hun leuke papieren vormpjes gewoonweg onweerstaanbaar zijn. De bereiding
... lees verder © Uitgeverij Terra. Beeld: Deirdre RooneyCupcakes tips
Reacties op dit recept
-
annemieke
Waarom moet de witte chocolade in een vuurvaste schaal?
Op de foto is de zijkant niet bestreken met de ganache, zo te zien althans.