Cupcakes met pistachenoten

16 cupcakes
bereiden

waardering 7,9obv 9 waarderingen

Ingrediënten

  • 100 g gepelde, ongezouten pistachenoten
  • 150 g zachte boter
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 80 g fijn griesmeel
  • 60 g zelfrijzend bakmeel
  • ½ theelepel gist
  • 2 eieren
  • gekleurde suiker voor de decoratie
  • voor de pistachecrème
  • 50 g gepelde pistachenoten
  • 50 g fijne kristalsuiker
  • 300 ml crème fraîche

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Verdeel 16 papieren cakebakjes over 2 platen met elk 12 losse of uitneembare muffinvormpjes.

Stamp de pistachenoten fijn in een vijzel of hak ze in de hakmolen of met de hand. Strooi de noten in een kom en voeg de boter, de suiker, het griesmeel, het meel, de gist en de eieren toe. Klop deze ingrediënten 2 minuten, zodat ze heel goed met elkaar vermengd worden.

Verdeel het beslag over de bakjes (schep ze niet te vol) en bak de cupcakes in 12-15 minuten licht goudkleurig. Haal ze uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.

Maal voor de crème de pistachenoten in de keukenmachine of met de staafmixer tot een pasta. Verwarm in een kleine steelpan de suiker in 50 ml water tot de suiker is gesmolten. Breng de siroop aan de kook en laat hem 5 minuten borrelen. Laat de siroop afkoelen en roer dan de notenpasta erdoor.

Roer voorzichtig het notenmengsel door de crème fraîche. Verdeel de crème over de cakejes en strooi er eventueel wat gekleurde suiker over.

Extra benodigd

16 papieren cakebakjes, keukenmachine of staafmixer

Tip

Deze cakejes zijn speciaal bedacht voor liefhebbers van pistachenoten. Maak je niet druk wanneer het beslag in de oven eerst mooi rijst, maar vervolgens inzakt en er een kuiltje in het midden ontstaat. Dat gebeurt weleens, maar dankzij de pistachecrème vind je van die kuiltjes niets meer terug. Is de crème je te machtig, vervang hem dan door gewone slagroom en versier de muffins met chocoladekrullen.

Kookboek

Het recept 'Cupcakes met pistachenoten' is afkomstig uit het kookboek...

Cupcakes

In dit boek vind je talrijke recepten voor deze verrukkelijke ronde cakejes die in hun leuke papieren vormpjes gewoonweg onweerstaanbaar zijn. De bereiding

... lees verder

© Uitgeverij Terra. Beeld: Deirdre Rooney

Cupcakes tips